Je geld verdienen als blogger of influencer, voor velen is het een droom. Ik heb die droom werkelijkheid kunnen maken, en ben er nog elke dag dankbaar voor. Ik krijg dagelijks vragen over blogger of influencer zijn, en ik kan het iedereen aanraden. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, want als je fulltime blogger bent, moet je je blog zien als onderneming. En bij een onderneming horen ook de dingen die bij elke andere onderneming horen. Vandaag vertel ik je hoe je kan starten als ondernemer, en mijn ervaring met het starten. Lees snel verder!

Veel mensen denken dat ik als blogger en influencer niet echt heel veel te doen heb. Het lijkt misschien alsof ik de hele dag niets anders doe dan een paar foto’s maken, en een artikel typen, maar er zijn heel veel andere dingen waar ik mee bezig moet zijn om mijn “bedrijf” te laten draaien.

Ik wil je er graag alles over vertellen, maar vandaag begin ik bij het begin: het opstarten van je onderneming. Er zijn een aantal dingen die je verplicht moet doen voor je start, en een paar dingen die niet verplicht zijn, maar die ik je wel kan aanraden. Laten we ze allemaal kort en snel overlopen!

Verplicht

Basiskennis bedrijfsbeheer

Om een eenmanszaak te starten, moet je een basiskennis bedrijfsbeheer hebben. Dat klinkt misschien wat beangstigend, maar stelt in principe niet heel veel voor. Als je een diploma hebt, heb je sowieso die basiskennis, en anders kan je het gemakkelijk behalen door een korte cursus te volgen, of je toont aan dat je de basiskennis hebt doordat je praktijkervaring hebt. In sommige gevallen kan je zelfs iemand anders aanwijzen, die dat bewijs kan voorleggen.

Zakelijk bankrekeningnummer

Als je geld wil verdienen, moet je een rekeningnummer hebben. Logisch! Het gemakkelijkste is om een aparte rekening te openen voor je zaak, dat is het meest overzichtelijke. Hier is ook niets moeilijks aan: ga gewoon even naar de bank, of maak online een nieuwe zakelijke rekening aan.

Ondernemingsnummer + registratie KBO

Elke zaak heeft een ondernemingsnummer én is geregistreerd in het KBO. Om je nummer aan te vragen en je te registreren moet je even langs het ondernemingsloket, daar zullen ze je helpen. Een ondernemingsnummer aanvragen kost €87. Als je je wil registreren in het KBO moet je ook aangeven welke activiteiten je gaat uitvoeren. Als blogger en influencer zijn dat bij mij twee dingen:

  • Scheppende kunsten, m.u.v. ondersteunende diensten
  • Productie van films, m.u.v. bioscoop- en televisiefilms

Dat klinkt echt heel vaag, maar er is jammer genoeg (nog) geen activiteit blogger of influencer. Je kan meerdere activiteiten in je KBO zetten, afhankelijk waar je zaak zich mee gaat bezighouden.

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Als je naar het ondernemingsloket gaat om je ondernemingsnummer en KBO-registratie in orde te brengen, sluit je je best ook meteen aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Zij zorgen voor je sociale bijdragen en sociale zekerheid.

Btw-registratie

Vraag bij ondernemingsloket ook om de btw op de hoogte te brengen dat je van start gaat met btw-plichtige activiteiten. Daarvoor betaal je €55 + 21% btw.

Extra

Een boekhouder, of een boekhoudprogramma

Natuurlijk kan je je boekhouding zelf doen, maar ik kan je wel aanraden om toch eens bij een boekhouder langs te gaan. Ik heb zelf ook een boekhouder, en daar ben ik heel blij mee. Ik hou mijn administratie wel zelf bij, maar mijn boekhouder brengt mij op de hoogte van dingen die ik vergeet, en vertelt me hoeveel ik opzij moet zetten. Bovendien kan ik altijd met mijn vragen bij hem terecht, en ik vind dat het geld zeker waard!

Als je je boekhouding zelf wil doen, of je wil het combineren, bestaan er heel wat boekhoudprogramma’s die je daarbij kunnen helpen. Zoek even op welke verschillende soorten boekhoudsoftware
er bestaan, en begin eraan!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er zijn veel voordelen aan zelfstandige zijn, maar een groot nadeel is de onzekerheid. Ik kan zelf wel kiezen wanneer en hoeveel ik werk, maar elk moment waarop ik niet werk, zijn er geen inkomsten. Stel dat ik voor een langere tijd ziek ben, komt er niets binnen, en dat is een groot risico. Om die reden kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen, dat is een verzekering die je inkomen beschermt als je langere tijd niet kan werken door bijvoorbeeld een ziekte of ongeval.

Pensioensparen

Als zelfstandig ondernemer moet je zelf voor je pensioen zorgen, dus doen de meeste ondernemers aan pensioensparen. Dat is niet verplicht, maar wel verstandig (en bovendien fiscaal aftrekbaar). Denk dus zeker ook eens na over je zaak op lange termijn!

Dit zijn de dingen waar ik voor heb gezorgd bij het begin van mijn carrière als blogger en influencer. Voordat je start, denk je best eens goed na over alle stappen en informeer je je goed!

Als je nog vragen voor me hebt, laat ze me zeker weten. Lees hier mijn artikel over hoe je kan starten met een blog en instagram, hier lees je mijn artikel over hoe je kan doorgroeien als blogger en influencer, en hier vertel ik over al mijn fotografiemateriaal.

Ik ben volop bezig aan nog meer bloggids artikels, dus als er dingen zijn waarover je meer informatie wilt, laat me dan zeker iets weten. Contacteer me via Facebook, Instagram of e-mail.


Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al?