Ik denk dat iedereen het ondertussen wel weet: we moeten wat zuiniger en vooral op een andere manier omgaan met energie. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen zonnepanelen. Dat is niet enkel een investering die je doet in de omgeving, maar je bespaart er ook mee op je energiefactuur. Vandaag wil ik het er even over hebben: waarom zou je wel of geen zonnepanelen willen?

Dit artikel is in samenwerking met Futech.

Het hoeft niet lelijk te zijn

Oké, als je aan zonnepanelen denkt, stel je je misschien niet de meest stijlvolle setting voor. Maar het kan ook anders, en dat is wat ze bij Futech dus ook dachten. Ze ontwikkelden een full-black zonnemodule, waarbij niet enkel het paneel, maar ook de omkadering volledig zwart is. Dat is stijlvol!

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu

De productie van zonnepanelen is misschien in eerste instantie niet goed voor het milieu, maar de totale milieuwinst van van zonnepanelen is gelukkig een heel stuk hoger dan de milieubelasting. Zonnepanelen zijn bijna voor 100% recycleerbaar. Uit studies blijkt trouwens dat het plaatsen van zonnepanelen meer effect heeft op het tegengaan van CO-vervuiling dan het planten van loofbossen.

 

De mythe: mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen

Wist je dat zonnepanelen ook elektriciteit produceren als het bewolkt is? Het licht wordt dan verdeeld door de wolken en komt in praktijk van overal. Je hoeft dus geen zuidgericht dak hebben om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Zelfs als je dak te klein of te laag is, zijn er mogelijkheden, zoals Futech het heeft opgelost op de foto hierboven!

Zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen en grote renovaties

Zonnepanelen kunnen je enorm helpen om het E-peil te doen zakken. In sommige gevallen zelfs tot E30 of E20. Als beloning moet je dan gedurende 5 jaar geen (E20) of slechts de helft (E30) onroerende voorheffing betalen. Op deze manier heb je je zonnepanelen in een mum van tijd terugverdiend.

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen?


P.S.: Volg je me al?