Ik ben fulltime blogger, en dat betekent dus dat ik met bloggen mijn geld verdien. Ik merk dat er ontzettend veel misvattingen zijn over bloggen als beroep, en die misvattingen wil ik de wereld uithelpen. Je moet weten: als blogger heb ik een eigen zaak, en daar komt heel wat bij kijken. Vandaag vertel ik je hoe je als blogger geld kan verdienen, en waar je rekening mee moet houden. 

Hoe kan je als blogger geld verdienen?

Er zijn heel wat manieren waarop je als blogger geld kan verdienen, en dit zijn de belangrijkste:

Gesponsorde content

Zelf verdien ik bijna al mijn geld met het plaatsen van gesponsorde content. Dat betekent dat ik samenwerk met merken of winkels, en schrijf/post over hun producten of diensten en daarvoor betaald wordt. Heel simpel, maar vaak kruipt daar toch heel wat tijd in.

Als je gesponsorde content plaatst, hangt hoeveel je verdient af van hoeveel bezoekers je op je website hebt. Als ik dus een bedrag krijg voor een blogpost, bijvoorbeeld, word ik niet zomaar betaald voor het aantal uur dat ik spendeer aan het maken van de content. Ik word voornamelijk betaald voor mijn platform. Om het uit te bouwen tot hoe groot het nu is, heb ik héél wat meer uren gespendeerd dan waarvoor ik betaald word.

Conclusie: het is zeker geen easy money. Achter elk artikel zitten heel wat uren, én jarenlang aan werk om je blog op te bouwen.

Affiliate marketing

Dat zijn commissies die je krijgt op dingen die verkocht worden dankzij jou. Zo kan je bijvoorbeeld linkjes gebruiken, zodat je als iemand op jouw link klikt en iets koopt, jij een percentage van het bedrag krijgt. Dat kan met linkjes of kortingscodes. Zelf maak ik hier heel weinig gebruik van, omdat daar best veel werk in kruipt. Ik zou het meer moeten doen, maar voorlopig verdien ik hier nagenoeg geen geld mee.

Advertenties

Je kan op je website advertenties plaatsen om geld te verdienen. Zelf doe ik dat eigenlijk niet, maar opnieuw: ik zou me ermee bezig moeten houden. Ik ben er gewoon helemaal niet goed in, en daarom stel ik het nog even uit, hihi.

En waar moet je rekening mee houden?

Belastingen en sociale bijdragen

Mijn grootste rekeningen zijn altijd die van de belastingen en sociale bijdragen. Die worden hoger naargelang je meer verdient. Dat zijn altijd vette rekeningen, dus het is heel belangrijk dat je een goed financieel plan hebt, zodat je altijd genoeg geld op je rekening hebt staan om die rekeningen te betalen. Zelf ben ik hier ontzettend slecht in, maar gelukkig krijg ik daar hulp bij. Dat brengt mij bij het volgende punt.

Boekhouding en administratie

Ik probeer om heel goed al mijn papierwerk bij te houden, en ondertussen lukt dat al aardig – al zeg ik het zelf – maar alles wat met boekhouding te maken heeft, begrijp ik eigenlijk niet. Je kan ervoor kiezen om een boekhouder onder de arm te nemen, maar je kan je boekhouding ook perfect zelf doen. Er zijn tegenwoordig heel wat boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en zelfstandigen die betaalbaar en tijdbesparend zijn, zoals bijvoorbeeld Visma eAccounting. Bekijk die optie zeker eens, want op die manier heb je zelf ook een heel goed overzicht van je financiën.

Zou het iets voor jou zijn, fulltime bloggen?

P.S.: Volg je me al?