Vet haar, dat plat op je hoofd ligt en in slierten langs je gezicht valt. Ik ken het maar al te goed, en waarschijnlijk heb jij er ook al mee te maken gehad. Hoe komt het toch dat mijn haar zo snel vettig is, en wat kan ik er tegen doen? Ik heb ontzettend veel dingen uitgeprobeerd, en vandaag vertel ik je wat écht helpt. In dit artikel lees je dan ook mijn tips om vet haar tegen te gaan! 

Hoe ontstaat vet haar?

Ik ging ten rade  bij de Beauty SOS van Douglas, want  daar staan heel wat fijne tips en goede informatie waarmee ook jij jouw beautyproblemen kan oplossen. Ik las er dat vet haar wordt veroorzaakt door overmatige productie van de talgklieren. Dat is voornamelijk genetisch veroorzaakt, maar ook je hormonen, stress, je voeding, medicatie en producten hebben daarmee te maken. Het is belangrijk om te weten wat er bij jouw haar de oorzaak is, dus ga eerst even na: heb ik altijd al vet haar gehad? Of heb ik de laatste tijd veel stress waardoor mijn haar vetter is? En neem ook een kijkje naar je voeding, en of de oorzaak misschien bij een soort medicatie of bij de foute producten ligt.

Was je haar niet te vaak

Tip nummer 1 is om je haar niet te vaak te wassen. Door het te vaak te wassen, wordt je hoofdhuid droger waardoor je net méér talg gaat aanmaken. Het resultaat: je haar wordt sneller vet. Bouw het aantal wasbeurten af, zoveel mogelijk, en je haar zal gezonder zijn, én minder vet. Ik was mijn haar om de twee of drie dagen, en dat werkt meestal prima bij mij.

Zet de haardroger op de koude stand

In de winter is dit niet zo’n fijne tip, maar probeer eens om je haardroger op de koude stand te zetten. De warme lucht werkt opnieuw uitdrogend, waardoor je haarwortels sneller vet worden. Ik heb al bij veel mensen gelezen dat het dé oplossing was tegen vet en futloos haar. Probeer het een tijdje uit, en laat me weten wat bij jou het resultaat was!

Borstel je haar niet te vaak door

Door je haar te borstelen, stimuleer je de talgproductie. Probeer dus om niet te vaak je borstel erbij te nemen, maar enkel als het echt nodig is. Ik borstel mijn haar één keer ’s ochtends, en één keer nadat ik het gewassen heb. Dat is meestal genoeg, en daardoor blijft mijn haar langer fris!

Je hormonen

Bij mij wordt de vetheid van mijn haar voornamelijk bepaald door mijn hormonen. Afhankelijk van waar ik in mijn cyclus zit, wordt mijn haar sneller of minder snel vet. Ik heb besloten dat ik gewoon accepteer dat mijn haar soms wat platter is, en dan probeer ik om het vast te maken, of dan zet ik me er gewoon over.

Quick fix: droogshampoo

Ik heb altijd droogshampoo in huis. Zonder zou ik helemaal in paniek zijn, want ik gebruik het ongeveer om de twee dagen. Voordat ik mijn make-up doe, spray ik een beetje droogshampoo over mijn haarwortels, ik laat het intrekken terwijl ik mijn make-up doe, en daarna masseer ik het in met mijn handen of met een handdoekje, en borstel ik het uit. Zo ziet mijn haar er altijd fris uit! Mijn favoriet is die van Batiste, maar er zijn er heel wat die het uitproberen waard zijn.

Heb jij nog tips tegen vet haar?

P.S.: Volg je me al?