How to: je eigen haarpuntjes knippen

Je haar gezond houden is een essentiële, maar uitdagende opdracht. Ik heb mijn haar het liefst lang, en dan is het moeilijk om afstand te doen van je haarpunten. Toch is dat belangrijk: de puntjes van je haren zijn de oudste deeltjes van je haar, en die zijn vaak het meest beschadigd. Als je, net als ik, graag lang haar wilt, moet je uitkijken voor gespleten haarpunten! Als je haarpunten splijten, gaan ze namelijk afbreken, en dan wordt je haar uiteraard korter. Persoonlijk vind ik kappersbezoeken erg leuk, maar toch vind ik er niet vaak de tijd voor. Daarom zie je hieronder mijn techniek om mijn haarpunten bij te knippen tussen de kappersbeurten door (en dat kan soms heel lang zijn).

Je eigen haarpuntjes knippen is echt niet zo moeilijk. Het enige waar je op moet letten is dat je niet te veel afknipt: begin met een beetje, je kan altijd meer afknippen. Zorg er wel voor dat je ook niet te weinig afknipt, je moet er namelijk voor zorgen dat je zo veel mogelijk gespleten puntjes verwijdert. Begin dus met je bril op te zetten, als je dat nodig hebt, want je gaat vooral goed moeten zoeken! Verder heb je nodig:

Dit heb je nodig

Dit heb je nodig

 1. Een borstel: ik gebruik mijn Braun elektrische borstel. Die blaast ionen in je haar (geen idee wat dat betekent voor mijn haar) en zorgt ervoor dat je haar minder statisch wordt. Je kan natuurlijk elke borstel gebruiken waar je je haar graag mee kamt.
 2. Een kam: hoe smaller de tanden van de kam, hoe beter. Je wilt er eigenlijk voor zorgen dat je alle haartjes naast elkaar kunt leggen, zodat je elk gespleten puntje goed kan zien liggen.
 3. Een speld: als je alle puntjes wilt bereiken, kan je best in secties werken. Je steekt telkens een deel van je haren op zodat je goed aan de onderliggende haren kan.
 4. Een serum (optioneel):om je haarpunten extra te verzorgen en te beschermen, kan je na de knipbeurt een serum in je haar doen.
 5. Een elastiekje: elke keer dat je een sectie haar hebt geknipt, kan je best die sectie in een staartje doen, zodat je die sectie niet opnieuw moet knippen.
 6. Een schaar: geloof het of niet, om je haar te knippen heb je een schaar nodig! Zoek een zo scherp mogelijke schaar of ga naar de winkel om een echte kappersschaar te kopen.
Mijn haar voor het knippen

Mijn haar voor het knippen

Hierboven zie je mijn haar hoe het eruit ziet voor het geknipt werd. Op de foto is moeilijk vast te leggen hoe de structuur is, maar geloof mij: je voelt het! Kapotte puntjes voelen droog en stug aan. Met mijn haar is het niet vreselijk gesteld omdat ik eens per maand mijn puntjes knip, maar als ik dat niet zou doen, zou ik een leeuwencoupe hebben! (echt waar) Hieronder een close-up van mijn puntjes.

Een close-up van mijn haarpuntjes voor ze geknipt werden

Een close-up van mijn haarpuntjes voor ze geknipt werden

Om toch heel duidelijk te zijn, heb ik de foto hieronder genomen. Dit is echt een close-close-up van een gespleten haarpuntje (van mij, jawel). Dit is dus het beeld waar je naar op zoek moet gaan. Als je er eentje ziet, knip het direct af!

Een gespleten haarpuntje!

Een gespleten haarpuntje!

Zoals ik al zei, is het handig om je haar te verdelen in secties. Hieronder zie je hoe ik mijn haar onderverdeel tijdens het knippen.

Onderverdelen in secties

Onderverdelen in secties

Voor de eerste sectie steek ik al het haar dat net boven mijn schedel komt (ik voel echt waar mijn nek begint) op. De tweede sectioneer ik af aan de bovenkant van mijn oren. De volgende op de kruin van mijn hoofd en de laatste sectie zijn mijn voorste haren (de haren die rond mijn gezicht vallen).  Voor mij is de laatste sectie het belangrijkst, en ook het meeste werk.

En dan nu het echte werk: nadat je je haar hebt opgestoken, en een sectie overhoudt, verdeel je het haar in die sectie nogmaals in twee: langs links en langs rechts van je hoofd. Elk deel ga je apart knippen.

Haarpuntjes knippen, stap 1

Haarpuntjes knippen, stap 1

Neem een sectie haar vast, kam het door en neem het tussen twee vingers, zodat alle haren naast elkaar liggen (ongeveer). . Glijd met je vingers naar beneden, totdat enkel de puntjes nog onder je vingers liggen. Knip nu de uiteinden van je haar af. Belangrijk is om te knippen in dezelfde hoek als je haar groei, knip dus niet gewoon recht af. Stel eerst vast hoe de hoek van je puntjes ligt, en knip dan af, hetzij schuin, hetzij recht, hetzij in verschillende stappen.

Stap 2: rollen

Stap 2: rollen

Als je uiteinden zijn afgeknipt, draai je je haar tot een rolletje. Naar welke kant je rolt, maakt niet uit. Je wil een strak gedraaid lokje haar tussen je vingers hebben. Wrijf vervolgens voorzichtig langs het gedraaide tegen de groeirichting in (van beneden naar boven) zodat de uiteinden van alle haartjes loskomen uit het rolletje. Op deze manier kan je ook je haar dat in laagjes is geknipt goed bereiken. Knip nu de haartjes die uit het rolletje springen af.

Mijn haar na het knippen

Mijn haar na het knippen

Proficiat! Je hebt nu je eigen puntjes bijgeknipt. Je haar zal je dankbaar zijn! Ik probeer mijn haar ongeveer elke maand te knippen. En na het knippen vind ik het leuk om ’s avonds mijn haar vol te smeren met olie (olijfolie of arganolie vind ik het leukste) en daarmee te slapen. Als ik mijn haar de volgende dag heb gewassen voelt het ongelofelijk zacht aan en glanst het enorm hard!

 

Mijn haar na het knippen

Mijn haar na het knippen

Ik dacht dat het leuk zou zijn om deze techniek met jullie te delen omdat mijn haar zonder het bij te knippen er echt niet zou uitzien! Een kleine toegeving: het is ondertussen al zo’n twee jaar geleden dat ik laatst naar de kapper ging. Ik heb geen idee waarom het er nooit van komt: ik vind het heel leuk als iemand met mijn haar bezig is, en ik vind het ook leuk als mijn haar er gezond uitziet. Ik raad het niemand aan om mijn kappergewoonte over te nemen, en ik ga er dan ook zelf snel werk van maken een nieuwe afspraak vast te leggen!

 

Knip jij je haar soms zelf? En hoe vaak ga jij naar de kapper?

Heb je deze al gelezen?

9 Comments

 • […] te houden, knip ik de puntjes elke maand bij. Hoe je je eigen haarpuntjes kan knippen, kan je hier lezen. Door je puntjes te knippen kan je vermijden dat je haar korter en dunner wordt. Meestal knip […]

 • Amber schreef:

  Ik heb laatst voor het eerst mijn haar geknipt met de methode met een staart op je voorhoofd, super goed gelukt! Komende tijd geen kapper meer voor mij 🙂

 • Joanne schreef:

  Heel goed artikel! Duidelijke foto’s ook 🙂
  Ik doe dit zelf ook regelmatig, met name dat ‘rolletje’. Dat is een hele goede manier om je haar gezond te houden.
  De lengtes heb ik altijd gewoon recht en daar haal ik ongeveer elke maand een klein beetje van af met behulp van de Creaclip. Of eigenlijk, mijn vriend doet dat. Maar met die clip kan een kind de was doen.

 • […] bij knip. Ik schreef eerder een artikel over hoe ik de puntjes van mijn haren knip, en dat kan je hier […]

 • sofiesenden schreef:

  Dit was precies wat ik nodig heb. Mijn puntjes zijn ook gespleten maar ik wil niet naar de kapper gaan want dat vind ik zo’n weggegooid geld.. Echt een leuke, handige blogpost 🙂 je hebt alles goed uitgelegd met duidelijke foto’s en ook nog eens een leuke schrijfstijl! Leuke post 🙂

 • Deborah schreef:

  ik wil eventjes comentaar geven op die “professionele schaar”. Wat jij hebt is geen professionele kappersschaar maar een schaar voor papier mee te knippen. En echte kappersschaar koop je in een kapperswinkel of webshop. Ik ben is benieuwd naar uw haar want er gaan allemaal happen in zitten. ?

  • silkeblogs schreef:

   Zeg ik ergens dat ik een professionele schaar gebruikt heb? Ik knip mijn haar al meer dan 3 jaar zelf, soms met een professionele schaar, en soms met een gewone schaar. Voor mijn puntjes werkt dat prima!

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.