Tutorial: basic podiummakeup aanbrengen

Het voorbije weekend vond de theatervoorstelling Mijn n°1 plaats in ’t Werkhuys in Antwerpen. Mijn n°1 is een muzikale theatervoorstelling over diabetes, sleur en verlangen en liefde. En raad eens wie de makeupartist van dienst was? Ik! Daarom vond ik dit het ideale moment om een artikel te schrijven over hoe je makeup aanbrengt voor op het podium. Podiummakeup is niet hetzelfde als de makeup die je overdag draagt. Je moet namelijk rekening houden met de lichten, met de afstand tussen het publiek en de acteurs. In dit artikel zal ik laten zien hoe ik de acteurs heb opgemaakt voor het podium.

Ik geef eerst enkele tips ter voorbereiding van het opmaken, dan toon ik de basisbenodigdheden voor een geslaagde podiummakeup en ten slotte laat ik mijn werkwijze zien op acteur Sebastian.

Er zijn een aantal aspecten waarmee je rekening moet houden als je iemand er goed wilt doen uitzien op een podium. Vooral de lichten zorgen voor een heel ander zicht. Er is een groot verschil tussen het licht op een podium, en daglicht. Podiumlichten zijn vaak heel fel, waardoor een mensengezicht er anders gaat uitzien dan in het zonlicht.

Bij podiumbelichting kan een gezicht er vaak heel vlak uitzien, omdat de natuurlijke schaduws die op het gezicht vallen (aan de zijkanten van de neus en de wangen, onder de lip, …) niet meer te zien zijn door de felheid van de lichten. Het eerste dat je dus zal moeten doen is schaduw creëren.
Bovendien zullen de felle, gele lichten er ook voor zorgen dat alle kleur wordt weggewist uit het gezicht, waardoor je een heel zieke, doffe uitstraling krijgt. Denk aan een gezicht waar enkel een dikke laag foundation op zit. Je voegt dus steeds blush of bronzer toe voor een gezonde, frisse kleur.
Verder zijn er nog enkele dingen die je wilt vermijden: op sommige plekken kan de huid er rood uitzien, de ogen gaan er kleiner uitzien, enzovoort. Gelukkig zijn al die problemen gemakkelijk op te lossen door middel van makeup!

Het licht
Podiumlicht verschilt dus erg van daglicht, en daar moet je ook rekening mee houden. Wanneer je een plek kiest om de acteurs te maquilleren, ga dan zeker niet buiten in de zon zitten, maar kies eerder voor een plek waar kunstlicht aanwezig is. De beste plaats is natuurlijk op het podium zelf, met de lichten aan. Zo zie je direct aan welke punten je moet werken.
Een tip die ik nog kan geven is om op voorhand tegen de acteurs te vermelden dat de makeup die je gaat aanbrengen niet bedoeld is om buiten te dragen. Mensen die nooit makeup dragen kunnen namelijk wel eens wat afgeschrikt worden door het feit dat ze gemaquilleerd gaan worden, vooral mannen. Vertel hen dus duidelijk dat je ervoor gaat zorgen dat ze er goed uit zullen zien in het podiumlicht. Om de acteurs extra op hun gemak te doen voelen, zorg je er best voor dat er reinigingsdoekjes en watjes aanwezig zijn, zodat ze na de voorstelling alle makeup eraf kunnen halen.

De basis
De basis, daaronder verstaan we foundation, concealer, blush en poeder. We willen ervoor zorgen dat de huid van de acteurs er stralend en gezond uitziet. De huid moet dus op de juiste plekken de juiste hoeveelheid kleur hebben, en moet op de juiste plekken glanzend zijn, of juist mat.

Basis: benodigdheden

Basis: benodigdheden

 1. Foundation: ik kies met opzet voor een matte foundation, want de lichten op het podium doen de huid wel eens overmatig glanzen. Bij podiummakeup ga je dus vooral moeten matteren, en maar een heel klein beetje glans toevoegen. Deze foundation in stickvorm heeft een redelijk zware dekking, en dat is nodig, want het licht schijnt zo doorheen de makeup. Door een zware dekking aan te brengen, blijft de huidskleur er egaal uitzien.
 2. Concealer: ik neem dit concealerpaletje mee van Catrice. Je hebt concealer nodig voor onder de ogen en voor oneffenheden. De groene concealer kan je gebruiken voor rode plekjes, de roze voor onder de ogen en de andere kleuren kan je aanbrengen waar je extra dekking nodig hebt.
 3. Highlighting Concealer: een highlighting concealer is een concealer die net iets lichter is dan de huidskleur en die lichtreflecterende deeltjes bevat. Deze concealer gebruik ik graag net voor de voorstelling begint, als touch-up, zodat de acteurs er extra wakker uitzien.
 4. Poeder: je hebt zeker ook poeder nodig om de huid van de acteurs mat te maken en te houden. Door de lichten gaan de neus, het voorhoofd en de kin snel glimmen, en door wat poeder aan te brengen is dat alweer verholpen! Dit poeder heb ik gekozen omdat het twee tinten donkerder is dan de huidskleur van de acteur. Door de lichten gaat de huid er heel bleek uitzien, en door een poeder of foundation een paar tinten donkerder te kiezen, ziet de acteur er een stuk gezonder uit.
 5. Blush is ook een essentieel product, waarmee je een gezonde gloed aan het gezicht kan geven. Ik nam twee kleuren blush mee: de donkere, terracotta kleur is voor de mannelijke acteurs, en de lichte roze kleur is voor de vrouwelijke acteur.

Schaduw en licht

Om de dieptes die het felle licht uit het gezicht veegt, weer terug te brengen, kan je spelen met schaduw en licht. Om schaduw aan te brengen ga je contouren met een donkere kleur, en de delen die je naar voor wilt brengen kan je lichter maken. Schaduw breng je vooral aan aan de zijkanten van het gezicht, onder de jukbeenderen, langs de kaaklijn en langs de zijkanten van de neus.

Schaduw en licht: benodigdheden

Schaduw en licht: benodigdheden

 1. Een concealer die enkele tinten lichter is dan de huidskleur om te highlighten. Highlight breng je aan op de jukbeenderen, de neusbrug, op de bovenlip en op het midden van het voorhoofd. Hou het niet te subtiel: het publiek zit ver weg dus je moet alles een beetje harder aanbrengen.
 2. Een contourproduct, ik koos voor een oogschaduw in een taupekleur, want taupe heeft een koele ondertoon en is daarom erg geschikt om te contouren op een lichte huid.
 3. Ik gebruik een plat oogschaduwkwastje om de contour eerst in lijnen aan te brengen.
 4. Met een fluffy kwastje blend ik de lijnen vervolgens voorzichtig uit.
Wenkbrauwen en ogen: benodigdheden

Wenkbrauwen en ogen: benodigdheden

 1. Heel belangrijk is wenkbrauwpoeder. Vooral als je lichte wenkbrauwen hebt, worden ze snel onzichtbaar door het felle licht. Maak de wenkbrauwen dus steeds ietsje donkerder en vul de eventuele gaatjes op. Deze wenkbrauwpoeders kan je verder ook gebruiken om de ogen diepte te geven. Bij mannen breng ik enkel een klein beetje van het donkerbruin aan in de arcadeboog, en bij vrouwen kan je een beetje meer aanbrengen.
 2. Het zwarte oogschaduwpotlood gebruik ik om de ogen licht mee te omlijnen, zodat de ogen groter lijken.
Extra benodigdheden

Extra benodigdheden

 1. Watjes, zodat de acteurs hun makeup er gemakkelijk weer willen afhalen.
 2. Micellair water haalt alle makeup er gemakkelijk af.
 3. Deze daily brush cleanser van elf kostte maar een paar euro’s en is heel handig om je borstels tussendoor te reinigen. Je sprayt simpelweg een beetje van de cleanser op de gebruikte kwast en veegt het product af op een tissue. Zo moet je geen tientallen kwasten meenemen, maar kan je telkens dezelfde gebruiken.

Dit waren de basisbenodigdheden, je kan altijd extra producten meenemen zoals primer, mascara of eyeliner. Neem kwasten mee waarmee je vertrouwd bent en goed mee kan werken.

Werkwijze

Stap 1 tot 4

Stap 1 tot 4

 1. Als je wilt, kan je altijd eerst een laagje primer aanbrengen, zodat de makeup extra goed blijft zitten. Omdat ik Sebastian moest klaarmaken voor twee voorstellingen, deed ik dat ook. Vervolgens nam ik de stickfoundation en bedekte vrijwel heel Sebastians gezicht met de foundation. De dekking mag echt optimaal zijn, je moet hier niet bang zijn voor een onnatuurlijk effect, want de lichten zorgen ervoor dat de dekking er veel lichter uitziet.
 2. Ik neem mijn foundationkwast en blend de foundation uit. Ik zorg ervoor dat de foundation egaal over de huid zit.
 3. Met een concealer zorg ik ervoor dat het gebied onder de ogen lichter wordt. Daardoor zal Sebastian er heel wakker en fris uitzien als hij op het podium staat.
 4. Met de foundationkwast blend ik de concealer voorzichtig uit. Ik let op dat ik de concealer niet wegveeg, maar enkel de randen vervaag.

  Stap 5 tot 8

  Stap 5 tot 8

 5. Om een gezonde kleur aan Sebastians gezicht te geven, breng ik een blush aan in een terracottakleur. Bij mannen kies je best niet voor een te roze blush, want dat kan er snel heel vrouwelijk en zelfs meisjesachtig uitzien.
 6. Ik vervaag de randen van de blush. Kijk goed of je genoeg blush hebt gebruikt. Je zal waarschijnlijk meer product nodig hebben dan je overdag zou gebruiken, want door het felle licht verdwijnt de kleur snel.
 7. Met het poeder ga ik over het gehele gezicht van Sebastian. Zo maak ik zijn huid overal mat, en zorg ik ervoor dat alle kleuren goed in elkaar overgaan.
 8. Op de foto rechtsonder zie je wat een verschil deze stappen al hebben gemaakt.

  Stap 9 tot 12

  Stap 9 tot 12

 9. Ik neem mijn taupekleur om te contouren en breng een lijn aan onder de jukbeenderen en langs de zijkanten van de neus. Met de kleine fluffy kwast blend ik de lijnen voorzichtig uit.
 10. Ik neem een iets grotere kwast en blend de contour nog wat meer uit. Dan neem ik nog een beetje van de taupekleur en breng het lichtjes aan over de zijkanten van Sebastians gezicht.
 11. Omdat het begin van Sebastians baard aan zijn wangen een beetje lichter is dan de rest van zijn baard, kan dat deel van zijn baard onzichtbaar worden door het felle licht. Ik breng daarom een beetje donkerbruin poeder aan op het lichte deel.
 12. Om diepte te creëren in Sebastians ogen, breng ik met het wenkbrauwpoeder een donkerbruin lijntje aan in de buitenste helft van zijn arcadeboog. Die lijntjes blend ik voorzichtig uit. Maak het lijntje niet te lang, het mag niet verder gaan dan de buitenste ooghoek, want dan krijg je een te vrouwelijk effect.

  Stap 13 tot 14

  Stap 13 tot 14

 13. Ik breng nog wat extra matterend poeder aan op de neusvleugels, zodat die lang mat blijven.
 14. Als laatste zet ik de wenkbrauwen van Sebastian aan. Donkere en volle wenkbrauwen zijn heel mannelijk, en aangezien Sebastian de vader speelt, mag hij er wel mannelijk uitzien.

Het resultaat

Sebas voor en na

Sebas voor en na

Links zie je Sebastian zonder makeup, en rechts zie je hoe hij eruit ziet nadat ik zijn huidskleur heb geëgaliseerd, kleur heb toegevoegd aan zijn gezicht, en diepte heb aangebracht.
Om te tonen hoeveel verschil makeup kan maken bij felle lichten heb ik hieronder ook een voor- en nafoto van Floor (zij speelt de dochter, Zoetje) gezet.

Floor voor en na

Floor voor en na

En vervolgens nog wat bonusmateriaal: een foto van een scene in het stuk. Links zie je Sebas, aan de rechterkant staat Floor en in het midden zie je de drie muzikanten.

Mijn n°1

Mijn n°1

Voor meer informatie over de voorstelling en het Kippencollectief (want zo heet het theatergezelschap) kan je klikken op de volgende links:
De facebookpagina
De website van de voorstelling

Wat vinden jullie van theatermakeup?

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.