Tutorial: Manicure

Als beautyblogger – wat hou ik ervan om mezelf een blogger te noemen – met een grote liefde voor nagellak is het belangrijk dat ik mijn nagels in topconditie hou. Omdat ik vaak nagellak draag, de nagellak eraf haal met remover, en vervolgens weer nieuwe nagellak op doe, moet ik een beetje extra zorg dragen voor mijn nagels. Gelukkig heb ik van nature redelijk sterke nagels die snel groeien. Toch is het voor mij nodig om mijn nagels ongeveer elke twee weken een korte manicure te geven. In dit artikel laat ik jullie zien hoe ik dat precies doe.

Benodigdheden voor de manicure

Benodigdheden voor de manicure

  1. Een nagelknipper om je nagels korter te knippen.
  2. Een nagelvijl om de scherpe kantjes van je nagels te vijlen.
  3. Deze essence fast cuticle remover kan je ook vervangen door een kommetje warm water. Dat dient om je nagelriemen zacht te maken, zodat je ze gemakkelijker kan verwijderen.
  4. Een voedende nagelolie, de mijne is van Sephora en heb ik al een tijdje.
  5. Een polijstvijl dient, jawel, om je nagels te polijsten. Deze vijl heb ik ooit op de ELF-website gekocht en doet het prima. Je kan ze ook vinden bij Kruidvat voor een paar euro’s. Echt een must-have!
  6. Een nagellak, in welke kleur je maar wilt, of je kan je nagels ongelakt laten.
Mijn nagels voor de manicure

Mijn nagels voor de manicure

Voordat ik mijn nagels heb verzorgd zien ze er dus zo uit. Omdat mijn nagels vrij snel groeien zijn ze ontzettend lang. Dat vind ik heel lastig, want dat typt niet erg gemakkelijk! Hoog tijd dus om ze een stuk korter te knippen. Bovendien zijn ze een beetje vergeeld. Als je nagellak draagt, kan er geen zuurstof aan je nagels, en dan kunnen ze een beetje geel worden. Daarom is het altijd aangeraden om je nagels een dag of twee ongelakt te laten. Ook door je nagels te polijsten kan je je nagels er witter doen uitzien.

Stap 1: knippen

Stap 1: knippen

Ik knip mijn nagels altijd zo kort mogelijk. Voor mij betekent ‘zo kort mogelijk’ natuurlijk nooit ‘zo kort mogelijk’, maar eerder zodat mijn nagel ongeveer een millimeter boven mijn vingertop uitsteekt. Ik zorg er steeds voor dat wanneer ik mijn handen verticaal op tafel zet met mijn vingertoppen naar beneden, mijn nagels de tafel raken, en niet alleen mijn vingertoppen zelf. Mijn nagels moeten steeds functioneel blijven. De functie van de nagel is de zenuwtoppen van de vingeruiteinden beschermen, zodat er geen eelt op komt en zodat je altijd kan blijven voelen met je vingertoppen, maar ik bedoel natuurlijk krabben en al die belangrijke dingen!

Stap 2: vijlen

Stap 2: vijlen

De tweede stap is vijlen. Als ik mijn nagels heb geknipt zitten op de uiteinden steeds weerhaakjes. Ik haat weerhaakjes! Met weerhaakjes blijf ik steeds met mijn nagels in mijn haar en aan mijn kleren hangen, en dat is vreselijk lastig. Daarom vijl ik mijn nagels altijd nadat ik ze hebt geknipt. Vijl je nagels steeds in één richting, anders krijg je net méér weerhaakjes. En nee, dat wil ik in geen geval!

Stap 3: cuticle remover aanbrengen of nagels laten weken in warm water

Stap 3: cuticle remover aanbrengen of nagels laten weken in warm water

In stap 3 willen we de nagel wat weker maken, zodat we in de volgende stap gemakkelijk de velletjes en nagelrijmen kunnen verwijderen. Breng de cuticle remover aan op je nagelriem (dat is het stuk onderaan je nagel, dat je nagel verbindt met je vinger) en op de zijkanten van je nagel. Ik heb vaak last van velletjes aan de zijkanten van mijn nagel, dus die wil ik graag weghalen. Je kan ook je nagels een paar minuten laten weken in wat warm water.

Stap 4: nagelriemen terugduwen en velletjes weghalen

Stap 4: nagelriemen terugduwen en velletjes weghalen

Voor de vierde stap kan je je eigen nagel gebruiken, maar ook een houten of kunststof stokje. Ik was mijn stokje vergeten, dus ik gebruik gewoon mijn nagel. Duw je nagelriem naar achter, zodat er meer van je eigenlijke nagel zichtbaar wordt. Doordat je je nagels hebt geweekt in de vorige stap, zal dat gemakkelijk gaan. Probeer ook de velletjes van de zijkanten te ‘schrapen’.

Stap 5: polijsten

Stap 5: polijsten

De vier kanten van een polijstvijl

De vier kanten van een polijstvijl

Stap vijf is je nagels polijsten. Deze nagelvijl heeft vier zijden: vijlen, ribbeltjes verwijderen, zacht maken en polijsten. Ik gebruik de vijl-kant ook om ribbeltjes te verwijderen omdat de kant die eigenlijk bedoeld is om ribbeltjes te verwijderen iets te zacht is. Na deze stap zien mijn nagels er weer een stuk beter uit.

Stap 6: voedende olie aanbrengen

Stap 6: voedende olie aanbrengen

Vervolgens gaan we de nagels voeden, dat doen we met een voedende olie. Je kan voor deze stap ook een andere olie gebruiken, die niet specifiek bedoeld is voor de nagels, bijvoorbeeld arganolie. Breng de olie rijkelijk aan met behulp van een wattenstaafje op je nagelriemen.

Stap 7: olie inmasseren

Stap 7: olie inmasseren

Ik masseer de olie in over mijn gehele nagel en ook over de zijkanten van mijn nagels. Laat de olie een paar minuten intrekken. Spoel je nagels daarna grondig af, zeker als je je nagels hierna wilt gaan lakken. Als er nog olie op je nagels zit, kan de nagellak niet goed hechten door de vettige laag.

Stap 8: lakken

Stap 8: lakken

Nu mijn nagels helemaal verzorgd zijn, ga ik ze lakken. Ik kies deze keer voor een neutrale kleur, die overal bij past. Deze witte nagellak vind ik dan wel een beetje stroperig lakken, maar nu mijn nagels zo glad en strak zijn, lakt hij al een stuk gemakkelijker! Lak je nagels steeds vanaf de nagelriem naar het tipje van de nagel en in drie stroken: een strook in het midden van je nagel, een strook langs de rechterkant en een strook langs de linkerkant. Als je niet ervaren bent met nagels lakken, kan ik je als tip geven dat je je tijd moet nemen. Lak heel traag en voorzichtig, dan gaat het vaak goed. Als je een beetje nagellak naast je nagel morst, is dat geen ramp. Neem gewoon een beetje nagellakremover op een wattenstaafje en kuis de randjes op.

Klaar!

Klaar!

Wat is het toch steeds een opluchting als mijn nagels weer in orde zijn. Lekker kort en fris. Zoals men zegt: de handen zijn het visitekaartje van de vrouw (of zoiets) en daarom voel ik me steeds erg verzorgd als mijn nagels er goed uitzien.

Zo, dit was mijn basic manicure-routine. Laat gerust stappen weg – of voeg stappen toe – naargelang de behoeften van je nagels. Na een paar keer proberen vind je jouw perfecte manicure-routine!

Hoe verzorg jij je nagels?

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.