Verklarende beauty-woordenlijst

Wanneer ik artikels schrijf, gebruik ik vaak beauty-gerelateerde termen. Vaak zijn dat woorden die niet iedereen dagelijks gebruikt, en waarvan niet iedereen de betekenis kent. Daarom zag ik het nut in van dit artikel: een lijst van beauty-termen en hun betekenis. Op deze manier kan ik in mijn artikels steeds verwijzen naar deze lijst en hoef ik niet elke keer de betekenis te verduidelijken. Ik zal proberen de lijst steeds te updaten als ik op nieuwe woorden kom, zodat iedereen elk woord dat ik gebruik kan verstaan. 

arcadeboog: zie crease.

arch van een wenkbrauw: de arch is het hoogste punt van de wenkbrauw, waar de wenkbrauw naar beneden begint te gaan.

backcombing: zie touperen.

basecoat: een basecoat breng je aan onder je nagellak zodat de nagellak niet in je nagels trekt, en de nagellak beter blijft zitten.

beautyblender: een beautyblender is een herbruikbare spons in de vorm van een druppel, die veel beautyguru’s gebruiken om foundation en concealer aan te brengen. Het zou een airbrushed effect geven en is daarom erg gehyped.

blenden: het blenden van oogschaduws is het uitvegen van de oogschaduw, zodat twee of meer verschillende kleuren mooi in elkaar overlopen of zodat de scherpe lijnen van de oogschaduw verzacht worden.

brushen: als je bij de kapper een brushing vraagt, of je brusht je haar zelf, bedoel je het droogblazen van je haar met behulp van een ronde borstel zodat je een bepaalde vorm kan creëren: steil, met veel volume, met een slag of krullend.

contouren: een techniek waarbij een donkerbruine kleur wordt aangebracht op de plekken op het gezicht die naar achter gebracht worden. Je brengt als het ware schaduw aan op het gezicht. De plekken waar schaduw horen zijn onder de jukbeenderen (om de jukbeenderen naar voor te brengen), langs de kaaklijn (om een scherpere kin te krijgen), langs de zijkanten van het voorhoofd (om het voorhoofd smaller te maken) en langs de zijkanten van de neus (om de neus er smaller te doen uitzien).

crease: noemen we ook wel arcadeboog. Het is de boog op de plek waar het bovenste en het beweegbare ooglid in elkaar overgaan. Het is de rand van de oogkas. Bij sommige mensen zit de arcadeboog hoger dan bij anderen en sommige mensen hebben geen arcadeboog.

DIY: do-it-yourself. Een omschrijving van hoe je iets zelf moet maken of doen.

fall-out: fall-out is de oogschaduw die van het borsteltje onder je ogen valt als je oogschaduw aanbrengt. Hoe korreliger de structuur van de oogschaduw, hoe meer kans je hebt op fall-out.

fan brush: een borstel waarvan de haartjes uitgewaaierd zijn waardoor het product licht aangebracht kan worden. Een fan brush wordt vaak gebruikt voor het aanbrengen van highlighter.

finish: oogschaduw, lipstick, lipgloss, eyeliner en blush kunnen verschillende finishes hebben. Je zou het de afwerking van het product kunnen noemen. De meest voorkomende finishes zijn mat, satijnfinish, shimmerfinish en glitterfinish. Verder heb je ook de velvetfinish, frostfinish en metallic.

FOTD: face of the day. Een artikel waarin je toont welke makeup je draagt op een bepaalde dag. Kan ook de LOTD (look of the day) genoemd worden.

glitterfinish: als een product glitters bevat, zitten er grote lichtreflecterende deeltjes in. Glitters zijn groter dan shimmers en geven het product vaak een ruw uiterlijk.

mat: een product met een matte finish heeft geen glans, geen shimmers of geen glitters.

NOTD: nail of the day. Een artikel waarin je laat zien welke nagellak(ken) je draagt op een bepaalde dag.

OOTD: outfit of the day. Een artikel waarin je toont welke outfit je draagt op een bepaalde dag.

primer: een doorzichtige crème waar vaak veel siliconen inzitten die je aanbrengt onder je makeup zodat de huid gladder wordt, de makeup gemakkelijker aangebracht kan worden en alles beter blijft zitten.

satijnfinish: een product met een satijnen finish glanst, maar bevat geen shimmers of glitters.

shapen: zie contouren.

sheer: als een product sheer is, is het doorschijnend en geeft het niet veel dekking.

shimmerfinish: als een product shimmers bevat, bedoelen we dat er miniscule glittertjes in zitten, die niet ruw aanvoelen.

stain: als een product een stain is, trekt de kleur ervan in de huid zodat de kleur langdurig zichtbaar blijft. Je hebt verschillende soorten stain: lipstain en blush in stain-vorm komen het vaakst voor.

stash: collectie.

stipple brush: een kwast waarop twee soorten haartjes staan: korte en lange. De twee verschillende lengtes in haartjes hebben vaak een verschillende kleur. Een stipple brush wordt vaak gebruikt om een product zeer licht aan te brengen. Je kan een stipple brush ook gebruiken om mee te blenden.

swatches: als ik een swatch toon, zie je meestal een streepje van het product als ik het heb aangebracht op mijn huid, meestal op mijn arm. Op een swatch kan je goed het pigment en de structuur van het product zien.

teasen: zie touperen.

topcoat: een laagje van meestal transparante nagellak die je over een andere nagellak aanbrengt zodat de nagellak langer op de nagels blijft. Een topcoat is meestal transparant, maar kan ook shimmers of shimmers bevatten of een doorschijnende kleur.

touperen: het haar terugkammen, je borstelt het haar in de tegengestelde richting zodat je een soort knoopstructuur krijgt en veel volume in het haar krijgt. Andere woorden zijn teasen en backcombing.

transitiekleur: de transitiekleur is een oogschaduwkleur die je aanbrengt in je arcadeboog en die het aanbrengen en blenden van andere oogschaduwkleuren vergemakkelijkt.

tutorial: een artikel of filmpje waarin je in stappen uitlegt hoe je iets moet maken of hoe je iets moet uitvoeren.

waterlijn: de waterlijn is het deel van je oog, namelijk het natte lijntje net boven je onderste wimperrand. Vaak brengen mensen oogpotlood aan op de waterlijn, maar als je geen waterproof product gebruikt, blijft die niet lang zitten. Je waterlijn wordt namelijk steeds nat doordat je oog vochtig is, en zo wordt de kleur weggespoeld.

Heb je deze al gelezen?

4 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.