Beauty Basics: Foundation: Soorten

Een van de meest basic makeupproducten is foundation. Een goede foundation is erg belangrijk om een geschikte basis te krijgen voor de rest van je makeup. Er zijn veel verschillende soorten foundation op de markt, met elk z’n eigen voor- en nadelen. Waarvoor gebruik je een foundation en welke verschillende soorten foundation bestaan er? Lees snel verder als je het antwoord op deze vragen te weten wilt komen.

Doel
Foundation, of fond de teint, is een getinte crème die normaal gezien over het gehele gezicht en de hals wordt aangebracht. Een foundation zorgt ervoor dat je gezichtskleur egaler wordt. Het vervaagt oneffenheden en verschillen in kleur, zoals rode plekken, pigmentvlekken enzovoort. Een foundation mag niet verward worden met een concealer: je gebruikt een foundation niet om oneffenheden te bedekken, je wil enkel je basis egaliseren.

Soorten
Foundation bestaat in een heel aantal verschillende substanties, van flinterdun tot rijk en crèmig. Elke soort foundation heeft zijn eigen voordelen. Ik zet ze even voor je op een rijtje

Vloeibare foundation

Vloeibare foundation

De meest bekende soort foundation is de vloeibare foundation. Hij zit meestal in een plastic of glazen flesje met of zonder pompje. De vloeibare foundations kan je verder onderverdelen op basis van waarop ze gebaseerd zijn:

  • Water: vloeibare foundations op waterbasis geven een gemiddelde dekking en hebben vaak een vrij glanzende finish. Bij dit soort foundation kan je dus best een poeder gebruiken
  • Olie: sommige vloeibare foundations zijn gebaseerd op olie, waardoor ze een vrij hoge dekkingsgraad, en een erg glanzende finish hebben. Het is dus noodzakelijk om de foundation af te poederen. Gebruik liefst een transparant poeder, zodat de dekking niet té sterk wordt, en het effect natuurlijk blijft.
  • Olievrij/mat: tegenwoordig zijn er ook overal olievrije foundations te verkrijgen, of foundations met matte finish. Deze foundations hebben een gemiddelde dekking en drogen mat op. Het voordeel aan olievrije foundations is dat ze de hele dag mat blijven, en dat je niet hoeft bij te poederen.
BB-crème

BB-crème 

Je hebt waarschijnlijk ook al gehoord van de BB-crème, die bij ons in het Westen vaak hetzelfde is als de getinte dagcrème. Het gaat over een dagcrème die een klein beetje dekking toevoegt. De dekking is dus licht en ze hebben vaak een vrij glanzende finish, omdat ze erg voedend zijn. Het voordeel aan getinte dagcrèmes is dat je tijd bespaart: in één handeling voed je én egaliseer je je huid.

Compact foundation

Compact foundation

Je kan ook kiezen voor een compact foundation, of een foundation in poedervorm. Het is een foundation die in een doosje zit, en wordt aangebracht met een borstel of sponsje. Compact foundations zijn pressed powders, maar natuurlijk bestaan er ook losse foundationpoeders. Een poederfoundation geeft een gemiddelde dekking en maakt je huid mat.

Crème-foundation

Crème-foundation

Vervolgens is er de crèmefoundation, die er op het eerste zicht hetzelfde uitziet als de compacte foundation. Een crèmefoundation heeft echter een crèmetextuur, en krijgt een poederfinish wanneer je hem aanbrengt op je huid. Een crèmefoundation geeft je een hoge dekking.

Moussefoundation

Moussefoundation

Een moussefoundation is een luchtige mousse die in een potje zit. Moussefoundations zijn vooral geschikt voor mensen met een normale huid, aangezien ze droge plekken benadrukken en snel van de vette huid afglijden. Een moussefoundation geeft je een gemiddelde tot hoge dekking, en droogt mat op.

Stickfoundation

Stickfoundation

Een stickfoundation is een foundation in stickvorm, en heeft dezelfde eigenschappen als een crèmefoundation. Stickfoundations geven een hoge dekking en geven veelal een matte finish.

Er bestaan ook nog andere soorten foundations, zo heb je de CC- en zelfs DD-crémes, maar die kan je vergelijken met een BB-crème. Of de sprayfoundations, maar die komen niet erg vaak voor. In het volgende Beauty Basics artikel geef ik tips over hoe je foundation aanbrengt, welke foundation geschikt is voor jou en wat mijn favoriete foundations zijn.

Welke vorm van foundation gebruik jij het liefst?

Heb je deze al gelezen?

No Comments

  • tammip schreef:

    Liefste gebruik ik compacte foundation van Mac en vloeibare foundation! De stick van maybelline gebruik ik altijd als concealer xD

  • Margo schreef:

    Ik gebruik het liefste een liquid/vloeibare foundation, meestal op waterpassing omdat ik een gecombineerde huid heb wordt deze dan minder snel vettig. Daarna zet ik hem altijd met een poeder. Op dit moment is mijn favoriete combinatie de ‘maxfactor Face finity 3 in 1 foundation’+ ’the body shop compact powder’. 🙂

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.