Algemene baardverzorging

Het artikel van vandaag is iets meer gericht op de mannen. Gastschrijver Sebastian vertelt je alles wat je moet weten over je baard. Deze week heeft hij een artikel voor je waarin hij uitlegt wat de basic baardverzorging inhoudt. Van olie tot borstels, lees snel verder als je wilt weten hoe je je baard (of die van je vriend) in topconditie houdt! 

Gastschrijver Sebastian

Gastschrijver Sebastian

Het overkomt me wel vaker dat mensen me vragen of zo’n lange baard veel verzorging nodig heeft. Ik lieg dan meestal en zeg nee, want dat staat toch een beetje cooler, maar eigenlijk spendeer ik best wat tijd aan de dagelijkse verzorging van m’n baard. Nu baarden meer en meer in het straatbeeld opduiken, leek het me dus wel zinvol om eens enkele basics van baardverzorging op een rijtje te zetten.

Voor een goede baardverzorging zijn enkele dingen essentieel:

Baardolie

Baardolie

Dat kan echte baardolie zijn, die je op internet of in barbershops kan kopen – en die gaan van redelijk goedkoop (net geen 20 euro voor een flesje van 30 ml, bv. Mr Bear Family Beard Brew – Woodland) naar erg duur (bijna 40 euro voor een flesje van 50 ml, bv. Capt. Fawcetts Beard Oil) – maar dat kan evengoed een essentiële olie zijn, die goed is voor huid en haar, bv. jojoba-, amandel- of arganolie, allemaal erg gemakkelijk (en meestal goedkoper dan baardolie) te vinden in een winkel als Essenza.

Wat zijn nu de voordelen van echte baardolie ten opzichte van een gewone essentiële olie, als die dan zoveel duurder is? Wel, het ruikt in eerste instantie beter, doordat er naast bijvoorbeeld amandel- en jojoba-olie ook cedarhout, zwarte peper of patchouli in verwerkt is. Dat maakt het bijna een vervanger voor parfum, die je baard en de huid eronder niet enkel verzorgt, maar ook beter doet ruiken. Bovendien zijn ze vaak verrijkt met vitamines, zoals vitamine E, die een grote invloed hebben op de conditie van je haar.

Zelf wissel ik regelmatig af tussen een echte baardolie (Mr. Bear Family Beard Brew – Woodland, Capt. Fawcetts Beard Oil en Damn Good Soap Company Beard Oil zijn mijn favorieten) en jojoba-olie uit Essenza. Beiden doen hun werk evengoed, met de eerste ruik ik alleen wat beter en kan ik m’n parfum een keer laten staan.

baardzeep

Baardzeep/shampoo

Als je een lange baard hebt, of er een wil laten groeien, is het geen goed idee om je gezicht te blijven wassen met gewone zeep of gezichtszeep. De huid onder je baard zal hier immers enorm hard van uitdrogen en zelfs beginnen schilferen – en schilfers in je baard, dat wil je echt niet, toch? – en ook je baardharen zullen er erg ruw en droog van worden. Ook een gewone shampoo is geen goed idee voor je baard. Baardharen hebben immers een hele andere structuur dan hoofdharen. Door gewone shampoo drogen de haren erg uit, waardoor je, opnieuw, een erg harde, stugge baard krijgt.

Baardzeep/shampoo zorgt voor een propere en zachtere baard. De meeste baardshampoos zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van kunstmatige stoffen, parabenen, siliconen en wat weet ik nog allemaal en zijn – opnieuw – verrijkt met vitaminen, die zorgen voor gezonde haren en een gezonde, gehydrateerde huid. Bovendien zorgt een goed ruikende essentiële olie, zoals limoen-olie in Dr. K’s Beard Soap, mijn persoonlijke favoriet, alweer voor een fris geurende baard.

Je hoeft je baard zeker niet te vaak te wassen, 2 keer per week is ideaal (tenzij je een houthakker bent natuurlijk) en je komt met zo’n flesje baardshampoo van Dr. K (100 ml voor net geen 15 euro) bijna een viertal maanden toe.

baardborstel

Optioneel: borstel/kam

Dagelijks borstelen en kammen is er voor sommige mannen misschien net een beetje over, maar het helpt toch wel je wilde manen onder controle te houden. Of je een harde of zachte borstel gebruikt, hangt een beetje af van je persoonlijke voorkeur. Voor mij werkt een harde borstel het best, want met een zachte borstel geraak ik niet door mijn dikke licht krullende baardharen. Ideaal is wanneer je met de borstel tot op de huid kan borstelen, zodat je de huid lichtjes mee masseert, wat zorgt voor een goede doorbloeding van de huid en dus ook een gezondere baard.

Belangrijk om te weten is dat je enkel mag borstelen in een droge baard, kammen doe je dan weer enkel in een natte baard. Als je met een borstel over een natte baard kamt, beschadig je immers baardharen; als je in een droge baard kamt, trek je een heleboel baardharen mee, en dat is in beide gevallen niet de bedoeling.

Kammen (in een natte baard dus) is echter wel essentieel, want zo verwijder je losse of bijna losse baardharen. Die zouden er anders in de loop van de dag uitvallen, terwijl je soep zit te eten bijvoorbeeld, en dat vindt niemand leuk, zeker niet je vriendin die je net die dag op een lunch hebt getrakteerd.

Welke kam en borstel heb je dan nodig? Ook hiervoor is er een uitgebreid arsenaal aan producten speciaal voor de baard te vinden. De beste (en duurste) baardborstel is ongetwijfeld die van Oak, maar in plaats van die borstel van over de 30 euro, ben je eigenlijk even goed af met eender welke harde borstel uit het Kruidvat. Ik betaalde 8 euro voor zo’n borstel en ben er zeer tevreden over.

Hetzelfde geldt voor de kam. Als je zin hebt om wat geld uit te geven, vind je hele mooie en goede baardkammen van bijvoorbeeld Big Red Beard Combs (en ik geef eerlijk toe: die staan bovenaan mijn verlanglijstje), maar een gewone kunststof kam, zoals de mijne uit de Delhaize werkt even goed. Let er wel op dat je een kam neemt met brede tanden, anders kan het wel eens een pijnlijke kambeurt worden, en een handvat is ook wel gemakkelijk.

baardwax

Optioneel: baardwax, snorrenwax, baardtrimmer

Naarmate je baard groeit, zal je merken dat je baard niet elke dag even goed wil meewerken en je er op sommige dagen dus zult uitzien als een verwilderde primaat. Laat je scheermes liggen, grijp niet onmiddellijk naar de schaar, want met een beetje baardwax kom je al een heel eind.

Baardwax is een soort verzorgende wax, die je baard niet alleen voedt en zachter maakt zoals olie, maar die je baard ook licht in model houdt. Dat is vooral goed voor langere baarden, maar ook voor baarden in wording die er nog wat wild en onverzorgd uitzien.

Die wax hoeft niet veel te kosten (de mijne van Mr. Bear Family Beard Balm kost net geen 20 euro) en je hoeft er helemaal niet veel van te gebruiken, dus je komt er erg lang mee toe.

Voor de baarden met grote snor is er dan uiteindelijk ook nog snorrenwax, waarmee je je snor extra feestelijk omhoog kunt krullen. Aan het juiste gebruik van snorrenwax en de ideale snorrenwax kan je een hele blog wijden, dus hierover ga ik vandaag niet uitweiden. Je kan met Capt. Fawcett’s Moustache Wax in ieder geval niets mis doen.

Wil je je volle baard toch liever elektrisch in toom houden zonder hem helemaal weg te scheren? Philips heeft een uitgebreid aanbod baardtrimmers, waarmee je je baard prima kunt onderhouden.

Hoe verzorg jij je baard?

Heb je deze al gelezen?

No Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.