Welke shampoo past bij mijn haar?

Wat is het toch steeds een gedoe. Je wilt de perfecte shampoo voor je haar vinden, maar soms kan je door het bos de bomen niet meer zien. De ene heeft lichtreflecterende deeltjes, de andere beweert keratine te bevatten en er zijn zelfs shampoos waar koninginnengelei in zou zitten. Waar begin je? Gelukkig zijn er een aantal principes waar je je shampookeuze op kan baseren. In dit artikel leg ik je de basis van de verschillende soorten shampoo uit. Lees snel verder!

Drie soorten shampoo

Drie soorten shampoo

Al lijkt het wel eens of het er oneindig veel zijn, eigenlijk zijn er slechts drie soorten shampoovolumeshampoo, voedende shampoo en shampoo voor gekleurd haar. Natuurlijk zijn er nog andere kleine verschillen tussen shampoos, bij de ene zitten er bijvoorbeeld meer of minder sulfaten in dan bij de andere, maar dat zijn de drie basissoorten van shampoo.

Hoe weet je nu welke van die drie types shampoo geschikt is voor jouw haar? Als eerste moet je vaststellen welk type haar jij hebt. Heb je droog haar, dat soms pluizig is en snel breekt? Of is je haar eerder fijn, en is het moeilijk om er volume in te krijgen?
Ten tweede moet je beslissen welk effect dat je het liefst hebt voor jouw haar. Wil je haar dat zacht en gevoed is, mooi glanst en glad is? Of ben je eerder op zoek naar meer volume?

Als je deze twee factoren hebt bepaald, kan je overgaan tot de beslissing. Welke shampoo is geschikt voor jouw haar?

TYPE 1: Volumeshampoo

TYPE 1: Volumeshampoo

Een volumeshampoo is ideaal voor jou als je fijn haar hebt. Een volumeshampoo is altijd aan de lichte kant. Hij voedt je haar niet té zwaar, zodat je haar na het wassen helemaal vrij is van producten. Omdat de shampoo zo licht is, zorgt hij er voor dat je haar ook licht is, en er vol gaat uitzien.

Als je geen fijn haar hebt, maar je bent toch op zoek naar wat meer volume, kan een volumeshampoo natuurlijk ook uitkomst bieden. De shampoo zal de restjes product uit je haar halen en het fris en vol maken.

TYPE 2: Voedende shampoo

TYPE 2: Voedende shampoo

Als je haar droog of beschadigd is, dan kies je best voor een voedende shampoo. Ook als je dik haar hebt, is een voedende shampoo aan te raden. Doordat een voedende shampoo een erg rijke textuur heeft en veel voedende ingrediënten bevat, zoals bijvoorbeeld olie, zal hij je haar verzorgen. Na het wassen is je haar zacht en glad.

Als je haar niet echt droog, beschadigd of dik is, maar je houdt van zacht en glad haar, dan moet je zeker ook kiezen voor een voedende shampoo. Bovendien denk ik dat het een goed idee is om zo nu en dan voor een voedende shampoo te kiezen. Regelmatig afwisselen van shampoo is goed voor je haar, en als je dat met een voedende shampoo doet, geef je je haar wat extra verzorging.

TYPE 3: Shampoo voor gekleurd haar

TYPE 3: Shampoo voor gekleurd haar

Het derde type van shampoo is de shampoo voor gekleurd haar. Terwijl de vorige twee types shampoo misschien wat voor zichzelf spraken, is dit derde type wat minder gekend. Een shampoo voor gekleurd haar is een shampoo die net tussen de voedende en de volumeshampoo zit. In een shampoo voor gekleurd haar zitten verzorgende ingrediënten, maar de textuur van de shampoo is niet zo zwaar als die van een volumeshampoo. Deze shampoo is dus geschikt voor mensen met normaal haar, of die graag volume willen combineren met een licht gevoed haar.

Welke shampoo gebruik ik?

Mijn haar is erg dik, en aan de droge kant, dus wat mijn haar in eerste instantie nodig heeft, is voeding. Maar ik heb mijn haar graag fluffy, messy en vol, dus ik gebruik ook wel eens een volumeshampoo. Daarom gebruik ik op gewone dagen, als ik niets speciaals te doen heb, altijd een voedende shampoo – hoe rijker hoe beter- en op dagen waarop er iets speciaals is, en ik er supergoed moet uitzien, kies ik voor een volumeshampoo.

Hoe weet ik welke shampoo voedend, volume, of voor gekleurd haar is?

Een volumeshampoo herken je – heel logisch – doordat er op de bus ergens het woord ‘volume’ opstaat. Bij voorkeur vooraan, hoe opvallender dat statement is, hoe waarschijnlijker het om een volumeshampoo gaat. Ook woorden als ‘voller’, ‘dikker’, en ‘meer body’ zijn indicators voor een volumeshampoo. Op een voedende shampoo zal je eerder woorden als ‘nutri-‘, ‘glad’, ‘herstellend’ kunnen lezen. Een shampoo voor gekleurd haar herken je meestal het snelst, aangezien er meestal letterlijk ‘voor gekleurd haar’ opstaat.

Hoe herken je een shampoo?

Hoe herken je een shampoo?

Als je nog niet zeker bent wat voor shampoo je vast hebt, kan je altijd naar de structuur van de shampoo kijken, daar zit namelijk het meeste verschil op.

 1. De meest vloeibare en doorzichtige shampoo is de volumeshampoo. Je kan gemakkelijk zien dat de textuur erg licht is, wat typisch is voor een volumeshampoo.
 2. De shampoo die vrij vloeibaar is, maar niet erg doorzichtig, is de shampoo voor gekleurd haar. De consistentie van deze shampoo is iets tussen die van een volumeshampoo en een voedende shampoo.
 3. De meest ondoorzichtige en minst vloeibare structuur heeft de voedende shampoo. De structuur van deze shampoo is zo zwaar, dat het wel een conditioner lijkt.

Zo, dit waren de drie basistypen shampoo. Natuurlijk heeft elke shampoo verschillende ingrediënten, dus niet enkel het ’type’ shampoo speelt mee in je keuze van shampoo, al vind ik persoonlijk het verschil tussen de shampoos van één type onderling nooit echt groot. Ik raad aan om op gewone dagen de shampoo te gebruiken die bij jouw haartype past, en die eventueel op speciale dagen af te wisselen met een ander soort shampoo.

Welk type shampoo gebruik jij?

Heb je deze al gelezen?

3 Comments

 • karengrouvee schreef:

  Ik gebruik zelf de shampoo van Claudia Schiffer! Dat is ook zeker een aanrader!
  Leuk stukje hoor! xx

 • Stella schreef:

  hoi,
  ik zie dat de reacties al een paar jaar oud zijn weet dus niet of dit nog gelezen wordt..
  ik ben 60, en heb eigenlijk grijs haar, ik kleur het, heb een bob-lijn, heb fijn haar.
  Ik hoorde dat je het best shampoo voor gekleurd haar en ook een uv filter kunt gebruiken.
  Welke adviseer je mij? (ben al zo lang op zoek..),

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.