De baardroutine van Sebas

Vandaag heb ik goed nieuws voor de mannen onder ons, want er staat weer een heel nieuw baardartikel klaar, geschreven door Sebas, de ultieme baardkenner. Vandaag beschrijft hij zijn persoonlijke baardverzorgingsroutine. Heb je een baard – of ken je iemand met een baard – lees dan snel verder. Sebas heeft een heleboel tips klaarstaan!

Door Sebas – Vorige keer vertelde ik jullie over welke spullen je nodig hebt om je baard in topconditie te houden. Nu al deze spullen ondertussen in je badkamerkastje staan, vertel ik jullie graag hoe mijn dagelijkse ochtendroutine er – qua baardverzorging – uitziet.

IMG_3270

Wassen

Ik was m’n baard ongeveer twee keer per week. Meer is niet nodig en zou er enkel voor zorgen dat de baardharen droog en hard worden. Ik maak m’n baard nat met lauw-warm water en zeep hem in met een speciale baardzeep- of shampoo, bijvoorbeeld Oak Beard Wash of Dr. K’s Beard Soap.

dd

Baardshampoo en -tonic

Na het wassen spoel ik m’n baard erg goed uit. Op dagen dat ik m’n baard niet was, maak ik ‘m gewoon nat met lauw-warm water.

Baard nat maken

Baard nat maken

Daarna schud ik m’n baard een beetje droog met m’n handen. Je zou desnoods nog een beetje kunnen deppen met een handdoek, maar je wrijft ‘m best niet te hard en te wild droog. Daarmee beschadig je eventueel een hoop kostbare baardharen.

Olie

Baardolie en -kam

Baardolie en -kam

IMG_3224

Na het wassen of nat maken doe ik 8 à 10 druppeltjes baardolie in m’n handen. Als je een kortere baard hebt, doe je best een paar druppeltjes minder, zodat je niet de hele dag met een ‘vettige’ baard rondloopt. Ik gebruik na het wassen Dr. K’s Beard Tonic, die past goed bij Dr. K’s Beard Soap. Anders gebruik ik een olie uit m’n collectie: Capt. Fawcett’s Beard Oil, Mr. Bear Family Beard Brew – hun Woodland is een echte aanrader – of m’n zelf gemaakte baardolie.

Baardolie

Baardolie aanbrengen

Ik wrijf de olie eerst even kort in m’n handen uit en verspreid die daarna in m’n baard. Ik doe dit met gespreide vingers en masseer tegelijkertijd de huid onder de baard.

Baard kammen

Baard kammen

Als m’n baard ingeolied is, kam ik zachtjes door m’n baard. Ik let erop dat ik met de kam helemaal tot tegen m’n huid kam: hierdoor wordt de baardolie goed over de hele baard en tot op de huid verspreid. Bovendien komen hierdoor losse of bijna losse baardharen mee.

Baardwax

Baardwax

Baardwax

Baardwax

Baardwax

Baardwax aanbrengen

Baardwax aanbrengen

Als afsluiter neem ik een vingertopje baardwax, wrijf dat warm op mijn handpalm en verspreid dat dan met mijn handpalmen over de buitenste haren. Ik ga daarna met gespreide vingers door m’n baard en style m’n baard tot die goed ligt.

Baardborstel

Baardborstel

Baard borstelen

Baard borstelen

Eventueel eindig ik met een laatste oppervlakkige borstelbeurt, om de laatste wilde haren mee in het gareel te krijgen. Ik gebruik tegenwoordig de baardwax van Mr. Bear Family (opnieuw: Woodland) – of, jaja, m’n eigen baardwax!

Snorrenwax

Snorrenwax

Snorrenwax

Op feestelijke dagen – of als ik eens gek wil doen – vind ik het bovendien wel leuk om m’n snor te krullen. Daarvoor gebruik ik snorrenwax. Dat is in feite hetzelfde als baardwax, maar met een iets stevigere hold. Ik gebruik – je raadt het al: de snorrenwax van Mr. Bear Family – Woodland.

Snorrenwax

Snorrenwax

Snorrenwax warm wrijven tussen de vingertoppen

Snorrenwax warm wrijven tussen de vingertoppen

Als je snorrenwax wil gebruiken, kan je het potje wax best een minuutje in je broekzak steken, zodat de wax een beetje zachter wordt. Je schraapt dan met de nagel van je wijsvinger een dun laagje uit het potje, dat je tussen je beide wijsvingers warm en zacht wrijft.

Snorrenwax aanbrengen

Snorrenwax aanbrengen

Daarna wrijf je de wax met je wijsvingers op je snor, van het midden naar de uiteinden. Wrijf een paar keer over je snor in dezelfde richting, zodat de wax goed verdeeld wordt.

Snorrenwax aanbrengen

Snorrenwax aanbrengen

Op het einde draai je de uiteinden van je snor tussen duim en wijsvinger samen en krul je de snor naar boven. Het stylen en krullen van een snor is een kunst op zich en vergt best wel wat oefening en ervaring, dus je probeert best wat verschillende technieken uit.

Klaar!

Klaar!

Zo begin ik met een lekker ruikende en zachte baard aan de dag. Op zich lijkt dit alles een hele bedoening, maar zonder wassen ben ik op een dikke vijf minuten klaar met mijn baardritueel. In de loop van de dag durf ik m’n baard nog eens een paar keer te borstelen en occasioneel doe ik er nog een tweede keer wat wax in, om er ook ’s avonds nog een beetje fatsoenlijk uit te zien.

Hoe ziet jouw dagelijkse baardroutine eruit?

Volgende keer vertel ik jullie hoe je thuis gemakkelijk zelf baardolie en baardwax kan maken.

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.