Hoe hou je je kwasten schoon?

Essentieel voor een geslaagde makeup-look zijn natuurlijk je kwasten. Het is dan ook erg belangrijk om ze schoon te houden. Niet alleen omdat je een kwast voor verschillende kleurtjes wilt gebruiken, maar ook omdat je bacteriën geen kans wilt geven! Vandaag laat ik je zien hoe je je kwasten kan wassen, en tussendoor kan opfrissen. Lees snel verder!

Hoe hou je je kwasten schoon?

Om te beginnen zijn er een aantal dingen die je nodig hebt:

 1. Om je kwasten te wassen, gebruik je best een gezichtsreiniger. Ik gebruik graag een gel, omdat dat alle product uit mijn kwasten haalt. Je kan gerust ook een shampoo gebruiken, maar zorg dan wel dat je de restjes shampoo goed uit je kwasten spoelt.
 2. Om het product uit je kwasten te krijgen, heb je een ruw oppervlak nodig. Ik gebruik hiervoor een tool om je gezicht mee te scrubben, maar je kan natuurlijk ook gewoon je handpalm of vingers gebruiken.
 3. Als je je kwasten tussendoor een snelle reiniging wilt geven heb je iets nodig als wattenschijfjes of tissues,
 4. en ook een reinigende lotion voor kwasten. Ik gebruik de Daily Brush Cleanser van ELF, maar je kan ze ook bij HEMA vinden.
 5. Een handdoek om je kwasten op te laten drogen.

Verder heb je ook je vuile kwasten nodig, en een kraan waar water uit stroomt!

Hoe vaak was je best je kwasten?

Hoe vaak je je kwasten moet schoonmaken, hangt af van waarvoor je de kwast gebruikt: foundation- en concealerkwasten wil je zo vaak mogelijk wassen omdat ze rechtstreeks in contact komen met je gezicht, en er daardoor veel bacteriën op komen te zitten. Ook gellinerkwasten was ik vaak, omdat de haartjes door de gelliner hard worden. Kwasten voor blush, bronzer en highlighter was ik regelmatig, maar niet té vaak, en oogschaduwkwasten was ik tussen verschillende kleuren.

 • Foundation– en concealerkwasten + kwast voor gelliner
  • Opfrissen: elke keer na gebruik
  • Wassen: één keer per week
 • Blush-, bronzer– en highlighterkwasten
  • Opfrissen: één keer per week of als je een andere kleur gebruikt
  • Wassen: één keer in de twee weken
 • Oogschaduwkwasten
  • Opfrissen: telkens je van kleur verandert
  • Wassen: één keer per maand

Je kwasten tussendoor schoonmaken

Hoe hou je je kwasten schoon?

Mijn foundation- en concealerkwasten maak ik schoon telkens als ik ze heb gebruikt. Op die manier krijgen bacteriën geen kans om op de kwast te blijven zitten, en op mijn gezicht te komen. Ook oogschaduwkwasten wil ik vaak schoonmaken, omdat ik bijvoorbeeld met een andere kleur wil werken.

Je begint met een vuile kwast, in mijn geval een oogschaduwkwast met bordeaux oogschaduw. Ik leg de kwast met de haartjes boven een wattenschijfje of tissue.

Hoe hou je je kwasten schoon?

Met de Daily Brush Cleanser spray ik op de haartjes van mijn kwast, zodat ze vochtig zijn. Als je cleanser geen spraykop heeft, kan je de cleanser ook rechtstreeks op het wattenschijfje aanbrengen.

Hoe hou je je kwasten schoon?

Swirl je kwast over het wattenschijfje tot er vrijwel geen kleur meer uit de haartjes komt.

Hoe hou je je kwasten schoon?

Wanneer je kwast weer schoon is, laat je hem een paar minuutjes drogen.

Je kwasten wassen

Kwasten voordat ik ze gewassen heb

Kwasten voordat ik ze gewassen heb

Voordat ik ze gewassen heb, zien ze er zo uit. Op de ene zit foundation, op de andere oogschaduw. Ze hebben dringend een wasbeurt nodig!

Spoelen

Spoelen

De eerste stap is om de haartjes van de kwast nat te maken. Hou de kwast onder lauw water, en zorg ervoor dat de haartjes allemaal nat worden. Bij een platte oogschaduwkwast is dat niet zo moeilijk, maar bij dikkere kwasten duurt het even voordat alle haartjes nat zijn. Hou de kwast schuin onder de kraan, zodat er niet teveel water in de kwast valt, en aan de lijm komt die de haartjes aan de kwast vastmaken.

Hoe hou je je kwasten schoon?

Dip de kwast in de gel of shampoo

Dip de kwast even met de haartjes in de reinigingsgel of shampoo. Om product te besparen, kan je best niet in de gel zelf swirlen, maar neem je gewoon wat product mee op je kwast.

Ronddraaiende bewegingen maken

Ronddraaiende bewegingen maken

Masseer de gel in door ronddraaiende bewegingen te maken op je handpalm, of ander ruw oppervlak. Je ziet dat de gel begint te schuimen en het product vlot uit de kwast komt.

Hoe hou je je kwasten schoon?

Afspoelen

Spoel de kwast goed af, zodat alle gel of shampoo uit de haartjes is. Spoel totdat er geen product meer van de kwast komt. Als je kwast nog niet schoon is, kan je altijd nog wat gel of shampoo toevoegen, swirlen en weer afspoelen tot hij wél schoon is.

Afdrogen

Afdrogen

Veeg de kwast voorzichtig over de handdoek, zodat het meeste water uit de haartjes is. Bij een fluffy kwast knijp je best eerst de haartjes voorzichtig uit, zodat er niet meer teveel water in zit, en hij sneller droogt.

Laten drogen

Laten drogen

Om je kwasten te laten drogen, leg je ze plat neer op een handdoek. Ik laat ze meestal een dag en een nacht liggen, en wanneer ze droog zijn, swirl ik ze nog één keer over de handdoek, zodat de vorm er weer in komt.

Hoe hou je je kwasten schoon?

Nadat ik mijn kwasten heb gewassen zien ze er niet alleen helemaal schoon uit, ze voelen ook een stuk zachter en brengen product vlotter aan. Ik vind het daarom erg belangrijk om mijn kwasten regelmatig een wasbeurt te geven!

Hoe vaak was jij je kwasten?

Heb je deze al gelezen?

2 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.