Wat te doen tegen vet haar?

Een vraag die ik enorm vaak te horen krijg is: wat kan ik doen tegen vet haar? Persoonlijk heb ik al heel wat ervaring met haar dat vet is aan de wortels en plat op m’n hoofd ligt, dus ik heb al een heel aantal technieken uitgetest. Vandaag toon ik je de methoden waarvan ik heb ondervonden dat ze werken. Lees dus snel verder hoe je vet haar kan voorkomen en oplossen!

Wat te doen tegen vet haar?

Hoe komt het dat mijn haar zo snel vet wordt? Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in het vet worden van je haren, zoals hormonen, producten die je gebruikt, of hoe vaak je met je handen door je haar gaat. Maar het meest nefast voor je haar, is een droge hoofdhuid. Als je hoofdhuid droog is, ga je veel talg aanmaken waardoor je haar snel vet wordt. Er zijn gelukkig enkele stappen die je kan doorlopen om dat snel vet worden tegen te gaan!

Als eerste kan je overschakelen van een voedende shampoo naar een volumeshampoo. In een volumeshampoo zitten namelijk minder voedende ingrediënten, en die voedende ingrediënten blijven wel eens in je haar zitten, en maken het zwaarder. Hoe meer voedende ingrediënten je dus in je haar stopt, hoe zwaarder het wordt, en hoe sneller het vet zal worden.

Wat te doen tegen vet haar?Natuurlijk is het gebruiken van een volumeshampoo slechts een oplossing op korte termijn, en zal je haar alsnog snel vet worden als je hoofdhuid droog is. Daarom is het belangrijk om je hoofdhuidproblemen op lange termijn op te lossen. En dat doe je door je hoofdhuid te voeden en te hydrateren, met olie.

Mijn tip luidt dus als volgt: geef je hoofdhuid zo vaak mogelijk een oliebehandeling. Persoonlijk kies ik ervoor om minstens één keer per maand mijn hoofdhuid te voeden met olieën. Dan neem ik een fles olijfolie, of ik meng wat olijfolie met arganolie of monoï-olie, en doordrenk mijn haar, en vooral mijn hoofdhuid, met het mengsel! Dat doe ik ’s avonds voor ik ga slapen, de avond voordat ik m’n haar ga wassen. ’s Ochtends was ik alle olie zorgvuldig uit mijn haar, en geniet ik van glanzend haar en een gevoede hoofdhuid. Een oliebehandeling is bovendien ook de perfecte oplossing als je last hebt van roos!

Wat te doen tegen vet haar?

Als je je hoofdhuid hebt gevoed en volumeshampoo hebt gebruikt, kan het alsnog zijn dat na een dag of twee je haar er wat slap en plat kan gaan uitzien. Bij mij is dat altijd de dag nadat ik m’n haar heb gewassen. Dan is het soms niet zo vet dat het er vet uitziet, maar hangen de lokken gewoon slap in mijn gezicht. Op dagen als deze wil ik er enkel wat meer volume in krijgen, en dat kan perfect met een mousse. Ik breng wat mousse aan op mijn haarwortels en zorg ervoor dat de basis nat is van de mousse. Vervolgens droog ik het met de haardroger, en dan is mijn haar niet alleen glanzend en volumineuzer, maar ruikt het ook alsof ik het net gewassen heb.

Wat te doen tegen vet haar?

Natuurlijk zijn er ook dagen waarop je haar gewoon echt vet is, en je niet enkel volume wil toevoegen, maar je je haar ook wilt ‘matteren’. Voor die dagen zijn er poeders voor je haar: droogshampoo, volumepoeder of babypoeder. Ik ben tegenwoordig grote fan van babypoeder: het is goedkoop, ruikt lekker en werkt supergoed! Haarpoeders slorpen de overtollige olie die op je haarwortels zit op, en zorgen ervoor dat je haar weer schoon en mat is.

Het is niet zo dat droogshampoo of babypoeder slecht is voor je haar. Het poeder droogt je hoofdhuid namelijk niet uit, het haalt enkel de overtollige talg van je haarwortels. Het is dus veel beter om het wassen van je haar – waarmee je je hoofdhuid wél uitdroogt – een dagje uit te stellen, en wat droogshampoo te gebruiken.

Wat te doen tegen vet haar?

Op dag twee is mijn haar vet. Ik heb van mezelf vrij vet haar, dus ik was het om de twee dagen, en op dag twee gebruik ik bijna altijd mousse of droogshampoo.

Wat te doen tegen vet haar?

Ik gebruik het liefst babypoeder om m’n haar te ‘ontvetten’. Ik ga voor een spiegel staan en sprenkel voorzichtig wat poeder op elk stuk van m’n haarwortels. Ik zorg ervoor dat ik alle plekjes bereik, ook de plekjes die niet zichtbaar zijn. Zo krijg ik het meeste volume weer in mijn haar. Vervolgens masseer ik het poeder grondig door m’n haar.

Wat je ook kan doen is wat droogshampoo of babypoeder in je hand strooien, en dat vervolgens door je haar te masseren.

Wat te doen tegen vet haar?

Ik laat het poeder zo’n vijf minuutjes zitten, en vervolgens neem ik mijn handdoek en wrijf ik door mijn haar. Ik probeer het grootste deel van het witte poeder van m’n haar te wrijven.

Wat te doen tegen vet haar?

Om het laatste restje van het witte residu uit mijn haar te krijgen, ga ik er nog eens door met een borstel.

Wat te doen tegen vet haar?

Wat een verschil is het toch altijd! Mijn haar heeft veel meer volume, en valt niet meer in slierten naar beneden.

Nog even samenvatten:

  • Voed je hoofdhuid regelmatig met olijfolie, of een mix met arganolie, monoï-olie,…
  • Gebruik een volumeshampoo, zodat je haar niet verzwaard wordt
  • Geef je haar wat extra volume met een mousse
  • Gebruik babypoeder om je haar te matteren, en volume te geven

Hoe ga jij om met vet haar?

Heb je deze al gelezen?

9 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.