DIY scrub en reinigingsolie

Soms heb je zo van die dagen dat je wat krap bij kas zit, of dat je gewoon helemaal geen zin hebt om veel geld uit te geven aan producten. Bovendien is het moeilijk om producten te vinden waar niet al te veel chemicaliën inzitten die schadelijk kunnen zijn voor je huid. Vandaag verlos ik je van lange ingrediëntenlijsten en een gepeperde rekening, want ik toon je hoe ik zelf mijn gezichtsscrub en reinigingsolie maak!

DIY gezichtsscrub en reinigingsolie

De ingrediënten die je nodig hebt om de gezichtsscrub en reinigingsolie te produceren, zitten misschien wel al allemaal in je keukenkast! Zelf vind ik het heerlijk om mijn verzorgingsproducten zelf te maken. Ik zal er even de voordelen van op een rijtje zetten:

 • Je hoeft niet veel geld uit te geven;
 • Je weet te allen tijde wat er precies in je producten zit;
 • Er zitten enkel natuurlijke ingrediënten in je verzorgingsproducten;
 • Je kan zelf je producten personaliseren en ermee experimenteren tot je de perfecte scrub of olie hebt gevonden!

Ik toon je vandaag twee scrubs die ik regelmatig klaarmaak, en ook een overzichtje welke olieën je kan gebruiken om een reinigingsolie te maken. Aan de slag, dus!

Scrub 1: Basic scrub

DIY gezichtsscrub en reinigingsolieDeze basic scrub maak ik het vaakst. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat er een flesje van deze scrub in mijn douche staat, zodat ik hem altijd binnen handbereik heb. Hij is echt enorm simpel!

 • In veel winkels kan je een setje reisflacons kopen, die zijn ideaal om eigen mengseltjes in te maken. Ik maak mijn scrub ook altijd in zo’n reisflacon.
 • Vul de flacon met olijfolie (ja, gewoon olijfolie die je in de supermarkt vindt, en waar je mee kookt).
 • Voeg suiker of baksoda toe. De hoeveelheid hangt af van hoe scrubbend je je scrub wilt. Wil je een intense scrub, voeg dan veel suiker of baksoda toe. Wil je een milde scrub, voeg dan slechts enkele korreltjes toe.
  • Kies voor suiker als je huid eerder droog is. Suiker zorgt ervoor dat je huid beter vocht gaat vasthouden.
  • Kies voor baksoda als je last hebt van onzuiverheden. Baksoda is een natuurlijk ingrediënt dat onzuiverheden voorzichtig van de huid verwijdert.

Persoonlijk ben ik een groot aanhanger van olie op mijn huid, maar als je liever een iets minder vette scrub wilt, kan je de suiker of baksoda even mengen met wat druppels water voor een minder vet en zachter effect. Toch raad ik aan om olijfolie te gebruiken, want olie voedt je huid en zal je huid stralend maken! Zorg er dan gewoon voor dat je de scrub grondig afspoelt, zodat er geen restjes olie meer op je huid zitten die er glimmend kan uitzien. Gebruik deze scrub één of twee keer per week om je huid voorzichtig te exfoliëren.

Je olijfolie-scrub kan je wel twee weken bewaren!

Scrub 2: Avocado en citroen

DIY gezichtsscrub en reinigingsolieEen tweede recept dat ik heb voor een gezichtsscrub, is iets meer gevorderd. Deze scrub maak ik niet heel vaak, want hij blijft wat minder lang goed dan de basic scrub. Om de avocado-citroenscrub te maken heb je drie ingrediënten nodig:

 • Een avocado. Hoe platter, hoe beter hij over je gezicht smeert. Kies dus voor een zo rijp mogelijke vrucht.
 • Een citroen, of tenminste, het sap ervan. De hoeveelheid citroensap die je toevoegt hangt af van de platheid van je avocado. De bedoeling is dat je een goed vloeibare substantie krijgt. Als je avocado dus nog vrij stevig is, voeg je best wat meer citroensap toe.
 • Opnieuw baksoda of suiker, naargelang je huidtype.

Deze tweede scrub heeft nog wat meer voordelen. Zo zal de avocado je huidt diep voeden, door zijn rijke olie, en het sap van de citroen zal verhelderend werken. Op die manier zal je huid er dus gevoed én stralend uitzien. Ik raad aan om je gezicht één keer per week zachtjes te masseren met de scrub, en de scrub vervolgens een kwartiertje te laten zitten, als een masker.

Reinigingsolie

DIY gezichtsscrub en reinigingsolie

In mijn artikel over hoe ik mijn makeup verwijder, vertelde ik al dat ik een ’s avonds een reinigingsolie gebruik om mijn makeup weg te halen. Die reinigingsolie maak ik altijd zelf, en de combinatie van olie die ik gebruik, verandert steeds. Ik informeerde me over enkele oliën die je voor je reinigingsolie kan gebruiken.

 • Druivenzaadolie voor de vette huid.
  Druivenzaadolie kan helpen om je natuurlijke talgproductie te reguleren, waardoor je huid dus minder zal glimmen.
 • Dilo-olie voor een verstevigend effect.
  De olie uit de dilonoot (daarvan denk ik toch dat dilo-olie komt) maakt de huid voller en vult fijne lijntjes op.
 • Theeboomolie tegen acne.
  Theeboomolie is wat bekender, en wordt regelmatig gebruikt als behandeling tegen onzuiverheden.
 • Marulaolie voor de geïrriteerde huid.
  Een huid die veel wordt blootgesteld aan de zon of aan vervuiling, kan verzacht worden door deze olie.
 • Olijfolie voor de droge huid.
  Olijfolie is enorm hydraterend, en bevat bovendien een heleboel voedende stoffen en werkt anti-verouderend.
 • Rozenbottelolie tegen verkleuringen.
  Heb je last van littekentjes of pigmentvlekjes? Dan kan rozenbottelolie jou helpen. Het stimuleert de vernieuwing van de cellen, waardoor verkleuringen vervagen.
 • Kamille-olie voor de gevoelige huid.
  De olie van de kamillebloem heeft sterke ontstekingsremmende krachten, en kan soelaas brengen bij roodheid of irritaties.
 • Zwarte-bessenolie voor herstel.
  Als je huid hersteld moet worden, omdat je vaak bent blootgesteld aan de zon, of aan de harde wind, kies dan voor zwarte-bessenolie.
 • Arganolie tegen veroudering.
  Arganolie is een van de bekendste oliën. Arganolie is duur, maar heeft sterkte antiverouderings-eigenschappen en beschermt je huid ook als de beste tegen schadelijke UV-stralen.

Ik gebruik een reinigingsolie elke avond om mijn makeup mee los te masseren. Door olie op mijn gezicht te gebruiken, voed ik mijn huid en voelt mijn huid steeds zachter aan. Meestal begin ik mijn reinigingsolie met een basis van olijfolie, ongeveer de helft, en vul ik die basis aan met andere oliën. Mijn huid is mij dankbaar.

Ga jij een scrub of reinigingsolie maken? 

Heb je deze al gelezen?

3 Comments

 • silkeblogs schreef:

  Haha! Je moet natuurlijk maar enkele druppeltjes toevoegen, zodat je een papje krijgt 😀

 • […] Oké, excuses voor de lelijke foto, maar dit flesje olie kan je er onmogelijk mooi doen uitzien. Toch hoort hij bij mijn favorieten van juni, en dat is niet zomaar! Nu de dagen wat warmer worden, en de zon regelmatig door de wolken heen komt, wordt mijn huid beduidend droger. En wat haat ik het om een droge huid te hebben: foundation gaan op velletjes zitten, mijn huid voelt trekkerig aan, … Vreselijk! Daarom ben ik blij dat ik deze maand opnieuw mijn reinigingsolie heb ontdekt: ik gebruik hem ‘s avonds om mijn makeup te verwijderen en in de douche. En wat voelt mijn huid zacht, zachter dan ooit! Ik schreef ook een artikel waarin ik uitleg hoe jij je eigen reinigingsolie kan maken! […]

 • Caren schreef:

  Waar kun je dilo olie in Nederland kopen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.