1 Week Vegan: Mijn Ervaring

Ken je ze: veganisten die het voortdurend hebben over hun dieet, of je raar aankijken als je een ei eet? Nou, ik was écht benieuwd geworden naar het veganisme. Als er zoveel mensen zo enthousiast over zijn, dan moet daar toch een reden voor zijn? Ik ging dus de uitdaging aan en at één week veganistisch. Vandaag mijn ervaringen, en de voor- en nadelen van een veganistisch dieet. Lees snel verder!

1 Week Vegan: Mijn Ervaring

Ik ben een hele tijd quasi-vegetariër geweest, dat is blijkbaar de term voor iemand die geen rood vlees of kip eet, maar wel vis, eieren en zuivel. Een aantal jaar ben ik daar heel streng in geweest, maar het voorbije jaar niet meer zo: als ik bij iemand ging eten en er stond vlees op tafel, at ik beleefd mee, of als ik écht zin had in een stukje kip, deed ik daar echt niet moeilijk over. De voornaamste reden dat ik quasi-vegetariër was, was dat het veel voordelen heeft voor het milieu. En dat vind ik vandaag nog altijd heel belangrijk.

Healthbox Augustus Unboxing + Review

Wat houdt een veganistisch dieet in?

Als veganist zijn dit de dingen die je mijdt:

 • Rood vlees
 • Kip
 • Vis
 • Eieren
 • Zuivel

Veganisten eten eigenlijk gewoon geen dierlijke producten, het wordt daarom ook wel eens een plantaardig dieet genoemd.

Healthbox Augustus Unboxing + Review

Maar wat eet je dan wel?

In een plantaardig of veganistisch dieet ligt de nadruk op fruit en groenten, maar ook op granen, noten, soja en zaden. Er zijn dan wel een aantal dingen die je niet meer eet, ik heb gemerkt dat er ook véél dingen zijn die ik wel nog mocht eten. In mijn veganistische week zijn dit een aantal dingen die ik heb gegeten:

 • Gevulde puntpaprika’s met quinoa, avocado, maïs en champignons
 • Granola met fruit
 • Sushi (maar dan zonder vis of ei)
 • Pasta pesto
 • Smoothies

1 Week Vegan: Mijn Ervaring

Voor- en nadelen van een veganistisch dieet

Voordelen

 • Veganisten hebben gemiddeld een lager BMI dan niet-veganisten, maar ook een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte
 • Daardoor is de kans kleiner op hart- en vaatziekten bij veganisten;
 • Kleinere kans op diabetes type II;
 • Er zijn aanwijzingen gevonden dat een veganistisch dieet de kans op bepaalde types kanker verkleint;

Nadelen

 • Risico op een tekort aan ijzer;
 • Risico op een tekort aan vitamine B12;
 • Risico op een tekort aan eiwitten;
 • Uit onderzoek blijkt dat veganisten een lagere botdichtheid hebben dan niet-veganisten.

1 Week Vegan: Mijn Ervaring

Er zijn dus enkele voor- en nadelen verbonden aan een veganistisch dieet hebben, maar wat mij vooral interesseerde was het effect van geen zuivel meer eten. Ik wil niet per se zeggen dat zuivel ongezond is voor ons, maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Ons lichaam is niet gemaakt om na de zoogtijd melk te verteren;
 • In melk zitten soms hormonen die onze hormoonbalans verstoren;
 • Veel mensen zijn lactose-intolerant.

Ik ben zelf nooit lactose-intolerant verklaard door een arts, maar ik was toch benieuwd naar wat het mijden van zuivel met mijn lichaam zou doen. Ik heb namelijk altijd al problemen gehad met mijn buik, dus ik wil alles proberen om mijn spijsvertering wat onder controle te krijgen!

1 Week Vegan: Mijn Ervaring

Mijn conclusie

Na een week veganistisch te hebben gegeten, zijn dit de dingen die ik heb gemerkt:

 • Je kan écht wel lekker veganistisch koken, met het koken heb ik echt geen problemen gehad;
 • Ik kon al vanaf dag twee gemakkelijker naar het toilet gaan;
 • Uit huis veganistisch eten is wel een uitdaging: ’s middags een broodje halen, of een salade in de supermarkt, zit er niet meer in;
 • Vlees, vis en zuivel mis ik niet, maar eieren en kaas wél. Maar eigenlijk toch niet zo hard als ik had verwacht!

Mijn ervaring is dus grotendeels positief. Vooral mijn buik is blij met de verandering, en ik vind het ook gewoon wel leuk om wat meer met mijn dieet bezig te zijn. Ik was niet per se van plan om veganistisch te blijven eten na die week, maar toch heb ik geen vlees, vis, eieren of zuivel gegeten. Omdat ik er geen behoefte aan had, maar ook omdat ik wil weten wat het op lange termijn met mijn lichaam doet. Ik hou je op de hoogte!

Bronnen:
Craig, W.J. (2009). Health effects of vegan diets. American Journal of Clinical Nutrition, 89 (5), 1627s-1633s.
Bernard, N.D., Katcher, H.I., Jenkins, D.J., Cohen, J. Turner-McGrievy, G. (2009). Vegetariant and vegan diets in type 2 diabetes management. Nutrition Reviews, 67 (5), 255-263.
Huang, T., Yang, B., Zheng, J., Li, G., Wahlqvist, M.L, Li, D. (2012). Cardiovascular disease mortality and cancer incidence in vegetarians: a meta-analysis and systematic review. Annals of Nutrition and Metabolism, 60 (4), 233-240.

Hoe ziet jouw dieet eruit? Ben jij veganist? Vegetariër? Iets anders? 

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

13 Comments

 • Natalia schreef:

  Leuk dat je het hebt geprobeerd en ik ben erg benieuwd wat het op langere termijn met je doet! ? Ik eet nu al een aantal maandjes wat “gezonder”. Vlees at al al niet echt, ja heel af en toe een stukje kip. Maar het bijna helemaal (heel af en toe pak ik een tosti met kaas) stoppen met zuivelproducten heeft veel goeds gedaan voor mijn huid! Het liefst zou ik vegan willen zijn, maar ik ben bang dat ik een gebakken eitje iets te erg ga missen. Dus als jij ons op de hoogte zou kunnen houden met wat het verder met je doet, dan zou dat fijn zijn! ??

  • silkeblogs schreef:

   Wat goed om te horen dat je huid er voordeel bij heeft gehad! Soms heb ik het ook wel even moeilijk, maar ik ben graag de proefpersoon. Ik hou je zeker op de hoogte van mijn verdere ervaringen =D

 • MARIJKE schreef:

  Wat leuk om te lezen! Het is ook wel iets wat ik eens een weekje zou willen proberen.

 • Suzanne schreef:

  Ik verwacht echt dat ik het niet vol zou houden!

 • Jordi schreef:

  Nog wat voordelen:
  -Geen dierenleed
  -18% van broeikasgasemissies is afkomstig van vee (FAO, 2013)
  -Voedsel eten dat zich laag in de voedselketen bevindt is efficiënter en bevat minder pesticiden (geen bioaccumulatie)
  -…

  Zelf ben ik geen veganist, maar ik ben wel vegetariër. Ik denk dat iedereen minder vlees kan eten, het enige argument om vlees te eten is omdat het lekker is. Ik vind dat mensen verder moeten kunnen denken dan dat tijdelijke plezier in het moment.

  Nog wat leuke websites:
  -http://www.evavzw.be/
  -http://www.donderdagveggiedag.be/
  -http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=17101&ea.tracking.id=GA&gclid=CPPl99rU984CFYgW0woddqAGHw
  -http://shrinkthatfootprint.com/food-carbon-footprint-diet

 • Goed van je zeg! De gerechten zien er super lekker uit!

 • Rachel Kromdijk schreef:

  Ziet er goed uit maar ik ben echt een melk, kwark en vlees mens .. voor iedereen echt respect hoor die dit volhoud!

 • Rene schreef:

  Leuk stukje. Op sommige punten ben ik het niet met je eens.
  In Europa en grote delen van de rest van de wereld hebben wij een genmutatie ondergaan waardoor wij melk prima kunnen verteren. Geen enkel probleem dus als je geen intolerantie hebt (en dat zijn er betrekkelijk weinig).
  Let er als veganist op dat bijvoorbeeld in winegum gelatine zit. Dat is een dierlijk product gemaakt van restafval (botten) van slachterijen.
  Verder houd ik sinds enige tijd een meatless monday. Op de andere dagen kopen we dan wat beter (lees: biologisch) vlees.
  Ik vind het een slecht idee om ontstane tekorten aan te vullen met (vitamine)preparaten. Uiteindelijk zijn we geboren als omnivoor en hebben we ál die stoffen (koolhydraten, eiwitten, (onverzadigde) vetten) gewoon nodig.

  • silkeblogs schreef:

   Bedankt voor je reactie! Ik probeer niet echt een standpunt in te nemen, en gewoon mijn eigen ervaring te delen. Om op je bedenkingen te reageren:
   Melk verteren en melk verdragen is een verschil. Ik denk niet dat melk sowieso voor iedereen slecht is, maar ‘nodig’ hebben we het zeker niet.
   Ik heb mij niet over winegums uitgesproken, ik denk dat iedereen wel weet dat gelatine dierlijk is, dus ik begrijp niet goed waarom je dat aanhaalt.
   Ik ben ook niet van mening dat supplementen alle tekorten zonder meer kunnen oplossen, maar ik ben van mening dat je de stoffen die je opsomt stuk voor stuk uit andere voeding kunt halen dan uit vlees.
   Sowieso moet je ook eens nagaan wat voor impact vlees op het milieu heeft, want veganistisch zijn heeft niet enkel te maken met dierenleed.

 • Sara schreef:

  Super! Heb zonet de aflevering bekeken van Komen Eten & zo ben ik op je blog terecht gekomen. Ik vind het ontzettend fijn om te zien dat je vegan hebt gekookt op televisie. Vlaanderen mag best wel eens weten hoe lekker veganistisch eten is! Top!

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.