Do’s en don’ts: puistjes!

Huidprobleem nummer één is ongetwijfeld puistjes. Ik haat ze. Mijn huid is zeer gevoelig voor onzuiverheden, en als ik niet oplet is het een slagveld. In de loop der jaren ben ik echter heel wat wijzer geworden op het vlak van puistjes, en weet ik ongeveer wat ik moet doen en laten om van ze af te komen én blijven. Vandaag deel ik snel een overzichtje van mijn tips; lees snel verder als je wilt weten wat je wel en niet moet doen om je huid helemaal egaal te krijgen!

Silkesnaps September

Jammer genoeg bestaat er geen wondermiddel dat puistjes voor eens en voor altijd doet verdwijnen. Veel mensen denken dat veel zon op je huid en de huid uitdrogen goed werkt tegen onzuiverheden. Niets is echter minder waar, en ik wil daarom even duidelijkheid scheppen in dit artikel. Er zijn drie onderwerpen die ik wil aanraken:

 • Wat is de oorzaak van puistjes?
 • Huidverzorging;
 • Voeding.

W7 BFF Best Friends Forever Gift Set

Wat veroorzaakt onzuiverheden?

Blijkbaar zijn er dus mensen die denken dat puistjes worden veroorzaakt doordat je je huid niet hygiënisch houdt. Wat een onzin! En deze mythe leidt ertoe dat sommigen hun huid agressief gaan reinigen, en dat zorgt enkel voor nog meer onzuiverheden!

Slechte huidverzorging

Als je onzuiverheden hebt, is de kans groot dat die worden veroorzaakt door het feit dat je huidverzorgingsroutine niet juist is voor je huid. Bekijk eens welke producten je gebruikt, en haal de ‘slechte’ producten meteen uit je routine!

Hormonen

Vooral in de puberteit is dit een grote oorzaak van puistjes. Aan je hormonen is het lastig om iets te doen, maar je kan als meisje wel de pil nemen. Dat kan voor velen een oplossing betekenen.

Voeding

Het is wat moeilijker om puistjes te koppelen aan voeding, maar er zijn bepaalde voedingsstoffen die onzuiverheden erger kunnen maken. Gelukkig zijn er ook dingen die je kan eten en die de ontstekingen helpen genezen!

Gezichtszones

Als er een bepaalde plek is waar je vaak last hebt van onzuiverheden, kan je dat vaak koppelen aan een inwendig probleem. Probeer eens een link te vinden tussen je huid en je organen!

 • Voorhoofd: blaas en dunne darm;
 • Slapen en tussen wenkbrauwen: galblaas en lever;
 • Wangen: maag en longen;
 • Neus: alvleesklier;
 • Bovenlip: hart;
 • Kin en kaaklijn: hormonen en dikke darm.

Do's en don'ts: puistjes!

Huidverzorging

Mijn eerste tip als iemand zegt last te hebben van onzuiverheden: verbeter je huidverzorgingsroutine! Mijn ‘geheim’ is om de juiste producten te gebruiken. Het is zo gemakkelijk! Let er vooral op dat je producten geen parfum of alcohol bevatten. Die drogen je huid uit en maken onzuiverheden op termijn erger!

Do's en don'ts: puistjes!

Deze drie zijn onmisbaar voor mij. Links zie je de RAU cosmetics Enzyme Peeling, een exfoliant zonder scrubdeeltjes. Het liefst gebruik je elke dag een exfoliant, zoals de Paula’s Choice 2% BHA Lotion of de RAU AHA Tonic.

In het midden ligt dé dagcrème onder de dagcrèmes: de La Roche-Posay Effaclar DUO+. Als je onzuiverheden hebt en je kent deze nog niet: shame on you! Hij is heel betaalbaar en verkrijgbaar bij de apotheek, ik kan niet meer zonder. Hij hydrateert mijn huid én houdt onzuiverheden weg. Topper!

Rechts heb ik ook een spot treatment gelegd. Als ik een puistje heb, is het eerste dat ik doe panikeren, en het tweede een spot treatment gebruiken. Deze is de Urgo Filmogel Puistjes pen en deze werkt voor mij echt goed. Ik merk dat puistjes een stuk sneller verdwijnen, en toch niet uitdrogen en zo’n droog plekje worden waar je echt geen make-up over kan aanbrengen.

Do's en don'ts: puistjes!

De Urgo Filmogel pen legt een dun laagje over je puistje heen, en zorgt ervoor dat het puistje geïsoleerd wordt en sneller verdwijnt. De gel bevat salicylzuur een theeboomolie, gekend om hun ontstekingsremmende werking.

Do's en don'ts: puistjes!

Eén keer om de twee weken gebruik ik ook een masker. Het liefst doe ik aan multimasking, en breng ik op mijn ‘probleemzones’ een zuiverend masker aan. Zorg er wel voor dat je een masker gebruikt dat je huid niet te hard uitdroogt!

Do's en don'ts: puistjes!

Voeding

Qua voeding zijn er ook heel wat dingen waar je op kan letten. Zo is het uiteraard belangrijk dat je voldoende – maar écht voldoende – water drinkt zodat je lichaam zichzelf kan zuiveren. Hierboven zie je ook een paar voedingsmiddelen die puistjes verminderen doordat ze ontstekingsremmend werken.

 • Fruit;
 • Avocado;
 • Noten;
 • Lijnzaad.

Wat ik zelf ook erg heb gemerkt is sinds dat ik geen zuivel meer eet, mijn huid een stuk beter is geworden. Dat hangt wellicht af van persoon tot persoon, maar het is zeker de moeite om eens uit te proberen of het voor jou ook werkt!

Heb jij nog tips om van puistjes af te komen?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer.

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

3 Comments

 • Handig artikel! Ik merk dat mijn huid een stuk onzuiverder wordt als het herfst en winter wordt. Door de zon (en zonnebank) heb ik toch minder last hiervan. Ik heb nog steeds niet dé oplossing gevonden, maar ik ben nog steeds zoekende. Handige tips. Ik ga eens kijken wat er gebeurt als ik zuivel weg laat.

 • Heidi schreef:

  Gelukkig hoef ik deze allemaal niet te gebruiken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt puisten heb gehad. En nu zelf niet heb.

 • Yvonne schreef:

  Hoi Silke, ik weet niet waar je je informatie vandaan haalt (je doet ook niet aan bronvermelding zie ik) maar veel van wat je schrijft klopt niet. Zo is het verband tussen puistjes en voeding nooit bewezen en veel water drinken heeft ook geen invloed op de huid. Je kunt hierover veel wetenschappelijke onderzoeken vinden. Ik neem aan dat je je op je blog graag wil baseren op wetenschappelijke onderzoeken?
  Groet, Yvonne

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.