Geld verdienen met bloggen: Je blog als onderneming

Je geld verdienen als blogger of influencer, voor velen is het een droom. Ik heb die droom werkelijkheid kunnen maken, en ben er nog elke dag dankbaar voor. Ik krijg dagelijks vragen over blogger of influencer zijn, en ik kan het iedereen aanraden. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, want als je fulltime blogger bent, moet je je blog zien als onderneming. En bij een onderneming horen ook de dingen die bij elke andere onderneming horen. Vandaag vertel ik je hoe je kan starten als ondernemer, en mijn ervaring met het starten. Lees snel verder!

Veel mensen denken dat ik als blogger en influencer niet echt heel veel te doen heb. Het lijkt misschien alsof ik de hele dag niets anders doe dan een paar foto’s maken, en een artikel typen, maar er zijn heel veel andere dingen waar ik mee bezig moet zijn om mijn “bedrijf” te laten draaien.

Ik wil je er graag alles over vertellen, maar vandaag begin ik bij het begin: het opstarten van je onderneming. Er zijn een aantal dingen die je verplicht moet doen voor je start, en een paar dingen die niet verplicht zijn, maar die ik je wel kan aanraden. Laten we ze allemaal kort en snel overlopen!

Verplicht

Basiskennis bedrijfsbeheer

Om een eenmanszaak te starten, moet je een basiskennis bedrijfsbeheer hebben. Dat klinkt misschien wat beangstigend, maar stelt in principe niet heel veel voor. Als je een diploma hebt, heb je sowieso die basiskennis, en anders kan je het gemakkelijk behalen door een korte cursus te volgen, of je toont aan dat je de basiskennis hebt doordat je praktijkervaring hebt. In sommige gevallen kan je zelfs iemand anders aanwijzen, die dat bewijs kan voorleggen.

Zakelijk bankrekeningnummer

Als je geld wil verdienen, moet je een rekeningnummer hebben. Logisch! Het gemakkelijkste is om een aparte rekening te openen voor je zaak, dat is het meest overzichtelijke. Hier is ook niets moeilijks aan: ga gewoon even naar de bank, of maak online een nieuwe zakelijke rekening aan.

Ondernemingsnummer + registratie KBO

Elke zaak heeft een ondernemingsnummer én is geregistreerd in het KBO. Om je nummer aan te vragen en je te registreren moet je even langs het ondernemingsloket, daar zullen ze je helpen. Een ondernemingsnummer aanvragen kost €87. Als je je wil registreren in het KBO moet je ook aangeven welke activiteiten je gaat uitvoeren. Als blogger en influencer zijn dat bij mij twee dingen:

 • Scheppende kunsten, m.u.v. ondersteunende diensten
 • Productie van films, m.u.v. bioscoop- en televisiefilms

Dat klinkt echt heel vaag, maar er is jammer genoeg (nog) geen activiteit blogger of influencer. Je kan meerdere activiteiten in je KBO zetten, afhankelijk waar je zaak zich mee gaat bezighouden.

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Als je naar het ondernemingsloket gaat om je ondernemingsnummer en KBO-registratie in orde te brengen, sluit je je best ook meteen aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Zij zorgen voor je sociale bijdragen en sociale zekerheid.

Btw-registratie

Vraag bij ondernemingsloket ook om de btw op de hoogte te brengen dat je van start gaat met btw-plichtige activiteiten. Daarvoor betaal je €55 + 21% btw.

Extra

Een boekhouder, of een boekhoudprogramma

Natuurlijk kan je je boekhouding zelf doen, maar ik kan je wel aanraden om toch eens bij een boekhouder langs te gaan. Ik heb zelf ook een boekhouder, en daar ben ik heel blij mee. Ik hou mijn administratie wel zelf bij, maar mijn boekhouder brengt mij op de hoogte van dingen die ik vergeet, en vertelt me hoeveel ik opzij moet zetten. Bovendien kan ik altijd met mijn vragen bij hem terecht, en ik vind dat het geld zeker waard!

Als je je boekhouding zelf wil doen, of je wil het combineren, bestaan er heel wat boekhoudprogramma’s die je daarbij kunnen helpen. Zoek even op welke verschillende soorten boekhoudsoftware
er bestaan, en begin eraan!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er zijn veel voordelen aan zelfstandige zijn, maar een groot nadeel is de onzekerheid. Ik kan zelf wel kiezen wanneer en hoeveel ik werk, maar elk moment waarop ik niet werk, zijn er geen inkomsten. Stel dat ik voor een langere tijd ziek ben, komt er niets binnen, en dat is een groot risico. Om die reden kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nemen, dat is een verzekering die je inkomen beschermt als je langere tijd niet kan werken door bijvoorbeeld een ziekte of ongeval.

Pensioensparen

Als zelfstandig ondernemer moet je zelf voor je pensioen zorgen, dus doen de meeste ondernemers aan pensioensparen. Dat is niet verplicht, maar wel verstandig (en bovendien fiscaal aftrekbaar). Denk dus zeker ook eens na over je zaak op lange termijn!

Dit zijn de dingen waar ik voor heb gezorgd bij het begin van mijn carrière als blogger en influencer. Voordat je start, denk je best eens goed na over alle stappen en informeer je je goed!

Als je nog vragen voor me hebt, laat ze me zeker weten. Lees hier mijn artikel over hoe je kan starten met een blog en instagram, hier lees je mijn artikel over hoe je kan doorgroeien als blogger en influencer, en hier vertel ik over al mijn fotografiemateriaal.

Ik ben volop bezig aan nog meer bloggids artikels, dus als er dingen zijn waarover je meer informatie wilt, laat me dan zeker iets weten. Contacteer me via Facebook, Instagram of e-mail.


Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

21 Comments

 • Evi schreef:

  Dit is echt wel een heel overzichtelijk en handig artikel. Ik heb zelf een blog als hobby, maar ik zou er misschien na mijn opleiding (binnen een paar jaar) misschien toch een onderneming van te maken. Nu is dit gewoon mijn manier van ontspannen. Maar ik merk dat ik er echt heel graag mee bezig ben en ik zie het ook wel zitten om hier mijn beroep van te maken. Maar mijn prioriteit is op dit moment nog school en dan zie ik daarna wel verder.

  Ik vind dit artikel gewoon heel handig omdat ik al wel eens heb gegoogeld maar ik vond nooit echt goede uitleg van wat het allemaal vraagt om van een blog een onderneming te maken.

  • Silke schreef:

   Ik ben blij dat je het duidelijk vindt! Ik vond het, toen ik wou starten, echt heel moeilijk om de juiste informatie te vinden, dus ik wil graag mensen helpen door mijn ervaringen te delen!

   Als je nog vragen hebt, laat me zeker weten!
   <3

 • Esra schreef:

  Heel handig artikel! X

 • Malou schreef:

  Wat een handig artikel als je uit het bloggen echt je inkomsten wil gaan halen. Ik blog vooral als hobby, maar wie weet wat de toekomst mij brengt ?

 • Manon schreef:

  Wel een goede tip als je inkomsten hebt bij je blog waar je van kan leven

 • Blog & Beauty schreef:

  Ik heb een tijdje mijn eigen webwinkel gehad, en dacht alles goed te doen. Tot ik bij het invullen van mijn belastingformulier per ongeluk een vinkje teveel had aangevinkt, waardoor ik heel veel moest terug betalen. Daardoor hou ik mijn blog liever als hobby en durf ik het niet zo snel meer aan om ondernemer te worden. Maar je artikel is heel erg duidelijk.

 • MC Kleuver schreef:

  Als iedere blogger nog een boekhouder nodig heeft, dan hoeft het beroep niet uit te sterven!

 • priscilla schreef:

  Handig artikel! Al denk ik wel dat veel mensen snel denken ‘oh ik ga bloggen, makkelijk verdienen’. Er komt zoveel meer bij kijken.

 • Dhini schreef:

  Wat handig artikel dit! Ik blog als hobby maar ik zou zelf graag als ondernemers, alleen nog twijfel dus voorlopig maar blog als hobby

 • Anna schreef:

  Wat een fijne tips! Wat is dat inschrijven bij de KBO duur zeg haha! Bij ons is dat de KvK en daar betaal je 50 euro en krijg je het BTW nummer erbij.

  • Silke schreef:

   Haha! Ik denk dat je het ook wel nòg goedkoper kan doen als je het helemaal zelf doet, maar ik vind het fijner om me goed te laten begeleiden bij het starten, zo weet je dat je alles juist hebt gedaan.

 • esther perfors schreef:

  Handige post zeg, goeie tips en superleuk dat je van je passie je werk hebt kunnen maken!

 • Jill schreef:

  Handig artikel als je van je blog je bedrijf wilt maken.

  Ik blog lekker hobbymatig en vind het prima.

 • Handig artikel Silke!
  Ik ben nu een paar maanden bezig en merk dat ik het nog steeds super leuk vind, elke dag! Ik vraag binnenkort eerst een kvk aan:) Klopt het dat ik dit niet zag staan in je artikel, of las ik verkeerd 🙂 ?

  Liefs
  X

  • Silke schreef:

   Hey Fabienne,
   Ja, ik woon in België, dus ik heb beschreven hoe het er in België aan toe gaat. Maar een KVK-nummer is vergelijkbaar met een ondernemingsnummer bij ons!
   x

 • Teddy schreef:

  Wat een fijn artikel! Dit zijn dingen die je toch wel vaak vergeet als je net begint met bloggen!

 • Sanne schreef:

  handige tips, misschien er ook bij vertellen dat je het ook in bijberoep kan doen. En dus een ander hoofdberoep hebt, betaal je minder btw en rsz.

  • Silke schreef:

   Dat verandert niets aan de stappen die je moet volgen, hé, Sanne!
   Of je het nu in bij- of hoofdberoep doet, deze stappen moét je volgen.

 • Amy schreef:

  Super handig overzicht! Bedankt hiervoor, ik ga hier zeker gebruik van maken.

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.