16 Tips om Energie te Besparen

Ik voel mij echt zo volwassen als ik het over energie besparen heb, omdat ik, nu ik alleen woon, het effect van dit soort kleine aanpassingen effectief kan zien. Energie besparen is niet enkel goed voor je portemonnee, maar ook het milieu zal je dankbaar zijn. Vandaag wil ik graag een lijstje delen met kleine tips die héél gemakkelijk toe te passen zijn, en waarvan ik zelf vind dat ze veel verschil maken. Lees snel verder!

 1. Door je verwarming één graad lager te zetten bespaar je 7% energie!
 2. Vervang gloeilampen en halogeenlampen door spaarlampen, dat doet echt veel.
 3. Gebruik (soms) een droogrek in plaats van je droogkast om extra energie te besparen.
 4. Als je toch een droogkast gebruikt, gebruik dan even het zwierprogramma van je wasmachine, zo is je was veel sneller droog en bespaar je op het verbruik van de droogkast.
 5. Reinig de stoffilter van je droogkast zo vaak mogelijk, want de stofdeeltjes zorgen ervoor dat de droogkast extra veel energie verbruikt.
 6. Was op een lage temperatuur, behalve als een hoge temperatuur echt nodig is.
 7. Was enkel met een volle wasmachine (zo simpel, maar ik had er niet eerder bij stilgestaan).
 8. Hoe meer je in je koelkast stopt, hoe meer hij verbruikt. Probeer de hoeveelheid producten in je koelkast dus te beperken!
 9. Zet nooit warme dingen in je koelkast, laat het eerst afkoelen voor je het erin zet.
 10. Bij een diepvriezer geldt: hoe meer er in zit, hoe minder hij verbruikt.
 11. Vaak is met de hand wassen niet energiezuiniger dan wassen met de vaatwasser. Een goed excuus om altijd de vaatwasser te gebruiken!
 12. Zet de afzuigkap enkel aan als het nodig is (want die zuigt ook de warmte weg!).
 13. Neem een douche in plaats van een bad om warm water te besparen.
 14. Laat geen water lopen terwijl je je tanden poetst (maar dat hebben we allemaal in de kleuterklas al geleerd, toch?).
 15. Zet het deksel op de pot wanneer je aan het koken bent.
 16. Haal de oplader van je gsm, camera, laptop, tandenborstel, … uit het stopcontact als hij volledig opgeladen is.

Easyswitch

Verder is het ook een goed idee om eens na te gaan hoeveel je bij je huidige leverancier nu betaalt. Kijk even naar je rekeningen, en ga eens op zoek naar een leverancier die het eventueel goedkoper aanbiedt. Bij easyswitch.nl kan je gemakkelijk de verschillende leveranciers van energie vergelijken. Je kan gemakkelijk €100 per jaar besparen door op te zoeken welke leverancier ideaal is voor jouw verbruik. Op de website kan je ook je gas-, water- en lichtverbruik bekijken en ontdekken of er een goedkopere manier voor je bestaat. De website maakt het ook gemakkelijk om een nieuw contract aan te vragen, en je vindt er ook heel wat informatie over hoe je energie kan besparen en updates over energie. Het is dus zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen!

Heb jij nog tips over hoe je energie kan besparen?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.