Gezonde haargroei en haaruitval: tips en tricks

Vroeger had je lange manen, een volle bos krullen of een flinke kuif, maar nu is je haar dun en futloos. Herkenbaar? Ik hoop van niet, maar toch voor velen de realiteit, en dat is vervelend. Wanneer je haar dunner begint te worden kan je daar erg onzeker van worden. Er bestaan helaas geen wondermiddelen voor een jeugdige bos haar, maar er zijn wel een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je een gezonde haargroei behoudt. Vandaag deel ik je de belangrijkste informatie en tips voor lang en gezond haar!

Haargroeicyclus

Een gemiddeld persoon met gezonde haargroei heeft honderdduizend tot honderdvijftigduizend haren op zijn of haar hoofd. Per maand groeien deze haren ongeveer een centimeter in lengte. De groeicyclus van zo’n haar bestaat uit drie fases, en duurt ongeveer drie jaar. Zo is er de zogenaamde anagene fase (de groeifase),  de katogene fase (overgangsfase) en de telogene fase (rustfase). Gelukkig gaan niet alle haren dezelfde fase op hetzelfde moment in, anders zou iedereen tijdelijk helemaal kaal zijn totdat de cyclus opnieuw begint.

Bij gezonde haargroei verlopen deze cycli zonder dat je het merkt en zal je dus niet merken dat er af en toe een haar uitvalt. Maar wat als je wel last heb van haaruitval?

Tips tegen haaruitval en voor gezonde haargroei

Haaruitval is vaak een kwestie van erfelijke haaruitval. Dat staat los van een gezonde haargroei en kan dus zelfs voorkomen als je je haar op en top verzorgt. Haaruitval ten gevolge van slechte verzorging kan je echter voorkomen met deze tips!

  1. Probeer de hoofdhuid niet te beschadigen. Kijk uit met föhnen, kammen en andere activiteiten die de hoofdhuid kunnen beschadigen.
  2. Zorg voor een gevarieerd dieet waarbij alle voedingsstoffen aan bod komen. Let er ook op dat je voldoende water drinkt zodat je lichaam gehydrateerd blijft.
  3. Lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Het is goed voor de doorbloeding, het werkt optimaal tegen stress en voor de algemene gezondheid van je lichaam. En daarbij dus ook je haar.
  4. Kijk uit met strakke elastiekjes. Elastiekjes die gebruikt worden voor bijvoorbeeld het maken van een vlecht of knot kunnen zorgen voor druk op de haarwortels. Hierdoor kunnen de haarwortels zelfs uitvallen. Kies bijvoorbeeld voor een invisibobble elastiekje!
  5. Overmatig alcoholgebruik en roken zijn slecht voor het gehele lichaam en met name voor haar. Wees dus bewust van de gevolgen van roken en alcohol.
  6. Verzorg je haar goed. De tips hierboven hebben daar natuurlijk mee te maken, maar daarnaast is het ook van belang de juiste verzorgingsproducten te gebruiken voor jouw type haar.

Gezonde haargroei en haaruitval, tips en tricks – Hairplus MC

Gezonde haargroei na een haartransplantatie

Ook na een haartransplantatie behandeling is het belangrijk deze tips na te leven om te zorgen voor een gezonde haargroei. Hierdoor kan je rekenen op een optimaal resultaat en een volle en glanzende bos haar.

Wil je meer weten over gezonde haargroei, haaruitval of een haartransplantatie? Bij Hairplus Medical Care kan je nu terecht voor een gratis kennismakingsgesprek.

Hoe verzorg jij je haar?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hairplus Medical Care. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.