Een visum aanvragen: mijn tips en ervaringen

Heb jij al reisplannen voor de zomer? Ik alvast wel: in juli ga ik naar China. Vorige week ben ik mijn visum gaan aanvragen om het land binnen te mogen, en ik merkte dat dat niet zo voor de hand liggend was als ik had verwacht. Er zijn een paar dingen waar ik niet meteen aan dacht, maar uiteindelijk is het wel allemaal gelukt, mits veel hulp van mijn vrienden. In dit artikel vertel ik je welke opties je hebt, en wat je zeker niet mag vergeten als je een visum gaat aanvragen. 

Visum voor China

Hoe je je visum kan krijgen, wat je ervoor nodig hebt en hoeveel het visum je zal kosten, verschilt van land tot land. Het visum van China, bijvoorbeeld, is een van de dure en meer omslachtige visums om te verkrijgen. Het was even zoeken, maar het is me wel gelukt om het visum aan te vragen.

Hier is wat je moet weten voor je een visum voor China aanvraagt:

  • Je moet een formulier invullen met informatie over jezelf en over je reis
    • Bij dat formulier stop je ook bewijzen van vluchten, overnachtingen en een kopie van je paspoort
  • Je moet je paspoort opsturen of brengen naar de ambassade
  • Na een paar dagen kan je je visum en paspoort weer ophalen of laten opsturen

Je kan ervoor kiezen om alles zelf te doen, maar je kan ook een visumcentrale inschakelen. Het voordeel van zo’n centrale is dat je niet naar de ambassade hoeft te gaan in Brussel, en dat je ondersteuning krijgt bij het invullen van het formulier. Je kan dus niets fout doen. In totaal betaal je € 177,45 voor je visum en de verzendkosten, all-in dus.

Ik ben mijn visumaanvraag zelf gaan binnenbrengen bij het consulaat. Zo kan het dus ook, maar het nadeel is wel dat je naar Brussel moet en terug, en dat het nogal een rompslomp kan zijn als je formulieren niet helemaal in orde zijn. Zo mag het formulier niet in het blauw ingevuld zijn, mijn pasfoto’s waren niet goed waardoor ik er nieuwe moest maken, … Kortom: ik was bijna een hele dag kwijt aan de aanvraag. Aan de andere kant bespaar je wel wat geld als je alles zelf doet: je betaalt € 126,55 voor je visum.

Andere landen

China is wat strenger en stelt wat hogere eisen voor een visumaanvraag, maar bij de meeste landen gaat het iets vlotter. Vaak kan je online je visum aanvragen, en hoef je er niet eens voor recht te staan. Vanuit je zetel of van achter je bureau kan je dus in een paar klikken een eTA Canada (electronic Travel Authorization, het elektronische alternatief  voor een visum dat je niet eens hoeft bij te hebben)of een visum Australië aanvragen.

Nog meer tips…

Als je effectief een visum moet aanvragen, zijn er een aantal dingen die je alvast kan klaarleggen omdat je ze waarschijnlijk nodig hebt:

  • Je internationaal paspoort
  • Je identiteitskaart
  • Een pasfoto (waarop je oren zichtbaar zijn, dat was bij mijn foto’s niet het geval waardoor ik er nieuwe moest maken)
  • Een zwarte pen om de formulieren in te vullen
Heb jij al eens een visum nodig gehad? Voor welk land was dat, en hoe ging dat in z’n werk?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.