Waarom ook jij een exfoliant zou moeten gebruiken!

Waarschijnlijk ben je wel al bekend met scrubs en peelings, en misschien gebruik je ze zelfs regelmatig. Maar wist je dat er een veel beter alternatief bestaat? Een paar jaar ontdekte ik exfolianten, en sindsdien is mijn huidstructuur ontzettend verbeterd. Puistjes, mee-eters, en zelfs fijne lijntjes verdwijnen, en een exfoliant kan zelfs de hydratatie van de huid verbeteren. Vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over exfolianten. 

Ik heb het bestaan en het nut van exfolianten leren kennen dankzij Paula Begoun, een dermatoloog en skincare guru die ook boeken heeft geschreven. Ik heb een van haar boeken gelezen, en sindsdien gebruik ik elke dag een exfoliant.

Een exfoliant doet eigenlijk wat een scrub zou doen, maar zonder de negatieve kant. Een scrub met korrel, een mechanische scrub, beschadigt de huid namelijk, en droogt haar uit. Een exfoliant is een chemische scrub, en exfolieert de huid door middel van exfoliërende ingrediënten. Dit is wat een exfoliant voor jouw huid kan doen:

 • vermindert zichtbaarheid van rimpels
 • werkt verhelderend voor een doffe huid en een oneffen huidteint
 • maakt een ruwe huid gladder
 • ontstopt poriën
 • verbetert de hydratatie van je huid (ja, een exfoliant verbetert zelfs de vochtbalans van je huid!)

AHA & BHA

Er zijn verschillende vormen en maten van exfolianten, maar over het algemeen kan je exfolianten opdelen in twee verschillende soorten: AHA (glycolzuur) en BHA (salicylzuur). Allebei werken ze tegen rimpeltjes en stimuleren ze de collageenproductie, maar welke van de twee is nu de perfecte exfoliant voor jouw huid?

AHA

 • Ideaal voor droge huid, huid beschadigd door de zon
 • Verwijdert dode huidcellen
 • Bestrijdt tekenen van veroudering
 • Hydrateert, en maakt de huid minder dof

BHA

 • Ideaal voor vette, gevoelige huid
 • Ideaal tegen puistjes en mee-eters
 • Ideaal voor rosacea-gevoelige huid
 • Verwijdert dode huidcellen, ook in de poriën
 • Bestrijdt mee-eters, grove poriën en puistjes
 • Werkt ontstekingsremmend

Oké, ik weet ondertussen dat ik een BHA exfoliant nodig heb, omdat ik best een vette huid heb met onzuiverheden. Dan is de volgende stap kijken welke exfoliant het beste bij mijn huid past. Ik heb even gekeken, en Paula’s Choice biedt wel zeven verschillende exfolianten aan, vier vloeibare en drie met gel- of lotionstructuur, maar geen zorgen: het is heel gemakkelijk om de juiste exfoliant te kiezen.

Deze 2%BHA Gel met salicylzuur is de gelversie van de “originele” exfoliant. Hij trekt snel in, heel snel, en heeft alle voordelen van een BHA-exfoliant. Ik gebruik deze exfoliant al een héle tijd, en hij heeft ervoor gezorgd dat mijn huid veel egaler is, en ik veel minder last heb van puistjes. Het is een echte life-saver.

Het belangrijkste ingrediënt in deze exfoliant is Bisabolol dat je huid kalmeert, maar de exfoliant bevat ook groene thee-extract, en uiteraard salicylzuur.

Een van de andere zes exfolianten is deze Clear BHA-exfoliant. Hij werkt op dezelfde punten als de gel-exfoliant, maar het belangrijkste ingrediënt is Panthenol of vitamine B5, dat vocht in de huid langer vasthoudt. De Clear Regular Strength 2% BHA Exfoliant is een vloeibare exfoliant, die net wat meer focust op roodheid.

Maar let op…

Er zijn twee kleine puntjes die ik nog even wil aanhalen in verband met exfolianten. Ze zijn niet schadelijk voor je huid, en zijn juist de ideale toevoeging aan je huidverzorgingsroutine, maar er zijn wel twee dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Als je allergisch bent aan aspirine, mag je geen BHA-exfoliant gebruiken
 • Door het exfoliërend effect van exfolianten, moet je na het aanbrengen van de exfoliant een goede zonnebescherming aanbrengen

Conclusie

Ik kan iedereen aanraden om een exfoliant te proberen. Ze zijn nog niet heel bekend, en daar wil ik graag verandering in brengen. Mijn huid is echt tien keer beter geworden door een exfoliant toe te voegen aan mijn huidverzorgingsroutine. Ik scrub tegenwoordig nooit meer, omdat mijn huid daar geen behoefte meer aan heeft, maar mijn huid ziet er nu elke dag uit alsof ik net een peeling heb gehad.

Bestel de juiste exfoliant voor jouw huid bij Paula’s Choice.

Laat me zeker iets weten als je vragen hebt over exfolianten, of als je meer wil weten.

Gebruik jij een exfoliant?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.