Tip voor perfect fotolicht: de juiste gordijnen

Toen ik op huizenjacht was, was een van de vereisten voor mijn nieuwe woonst goed licht. Ik wilde een appartement met ramen waar veel licht door komt, want ik zou immers altijd thuis werken en ook foto’s maken. Toen ik mijn plekje vond, was ik superblij met het licht. Door de grote ramen krijg ik altijd perfecte belichting voor mijn foto’s. En er is nog een belangrijk aspect dat meespeelt: mijn gordijnen! Lees snel verder hoe jij ook het perfecte fotolicht creëert bij je thuis.

Ik ben grote fan van zonlicht, en gebruik zelden een lamp om mijn foto’s te belichten. Ik heb wel een ringlamp staan, voor uitzonderlijk gebruik bij bijvoorbeeld een andere setting, of als de zon al onder is – al probeer ik die situaties wel te vermijden – maar mijn allerbelangrijkste bron van licht is zonlicht.

Mijn tip voor perfect licht voor elke foto: gebruik diffuus zonlicht. Zonlicht is neutraal van kleur, en zorgt ervoor dat je geen onnatuurlijke schaduw krijgt, en dat je foto’s geen onnodige gele tinten hebben. Wees ook spaarzaam met je flash, want die maakt je foto’s vlak en het risico op gele foto’s is groter. Met diffuus bedoel ik dat het zonlicht zachter wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het verschil van zonlicht als er geen wolken zijn, en wanneer het bewolkt is. De wolken zorgen voor diffuus zonlicht. Maar wat doe je als de zon vaak recht in je huiskamer schijnt? Dat is bij mij het geval, maar er is een supergemakkelijke oplossing voor: een lichtdoorlatend gordijn (zoals je achter mij op de foto hierboven ziet).

De foto hierboven is bijvoorbeeld gemaakt met zonlicht dat diffuus werd gemaakt door de gordijnen. Let op de zachte schaduwen van de producten, en de witte achtergrond. Als ik met mijn lampen zou werken, zouden de schaduwen geel en hard worden, en zou mijn achtergrond een te warme kleur krijgen. En als ik geen gordijnen zou gebruiken, was het licht te hard en zouden de producten teveel contrast hebben.

Ook deze foto maakte ik met natuurlijk, diffuus zonlicht. Ik sta op een paar meter van mijn raam – met gordijn – en heb verder geen belichting nodig. Het effect is heel natuurlijk, mijn huid ziet er zacht en egaal uit, en de schaduwen zijn realistisch. Het lijkt alsof ik een ringlamp voor me heb staan, maar dat is niet zo!

Mijn tip is dus: maak je foto’s en selfies eens dicht bij een raam met lichtdoorlatende gordijnen. En als je nog geen geschikte gordijnen hebt, kan je gemakkelijk een maatwerk gordijn bestellen. Op die manier kan je je interieur upgraden, én je bent een stuk goedkoper uit dan wanneer je allerlei lampen moet kopen.

Gebruik jij lampen of natuurlijk licht om foto’s te maken?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.