Is kokosolie goed voor mij? Huid & voeding

Kokosolie lijkt tegenwoordig echt een wondermiddeltje te zijn. Online lees je ontzettend veel over de voordelen van kokosolie, en de toepassingen lijken echt eindeloos. Maar is deze plantaardige olie wel zo gezond als we denken? Ik ging op online onderzoek uit, en zocht naar onafhankelijke bronnen, die honderd procent betrouwbaar zijn. Vandaag ontkracht ik de mythes, en vertel ik waarom je kokosolie wel of niet moet toevoegen aan je dagelijkse leven. Lees snel verder.

Kokosolie in je voeding

Plantaardige producten lijken op het eerste zicht de meest gezonde, maar dat is niet altijd zo. Kokosolie – ook wel kokosvet of kokosboter – is een plantaardig alternatief voor boter, maar behalve het feit dat het veganistisch is, zijn er geen extra voordelen aan verbonden. Kokosolie heeft namelijk dezelfde schadelijke effecten op je cholesterol als boter.

Wat een tegenvaller! Ik dacht dat ik altijd een goede keuze maakte door mijn pot kokosboter niet enkel in de badkamer te gebruiken, maar ook in de keuken. Want, wat blijkt? Elke soort olie, zowel dierlijk als plantaardig, is slecht voor je aders. Probeer dus om altijd met zo weinig mogelijk olie te koken.

Kokosolie & je huid

Ook op het gebied van huidverzorging verklaren veel mensen kokosolie een wondermiddel. Ik had mijn twijfels, dus ging ik op zoek naar antwoorden. Goed nieuws: dat potje kokosboter dat in je keukenkast staat, kan je gewoon verhuizen naar de badkamer, want voor je huid heeft kokosolie wél veel voordelen.

De voordelen van kokosolie op je huid

  • Kokosolie bevat veel vetzuren, en die vullen de essentiële stoffen van de huid aan voor een jongere huid
  • De anti-oxidanten in kokosolie werken vervuiling tegen, én hebben een anti-aging effect
  • Door de verzadigde vetten werkt hij als een hydraterende crème
  • Kokosolie is niet irriterend, en werkt zelfs kalmerend op je huid

Veel voordelen, dus! Let er wel op dat je enkel virgin kokosolie gebruikt. Er zijn niet echt voorwaarden waaraan kokosolie moet voldoen om het label virgin op hun product te mogen zetten, dus kijk altijd even de ingrediëntenlijst na. Als het enige ingrediënt kokosolie is, ben je safe.

Kan je je dagcrème vervangen door kokosolie?

Kokosolie als verzorging is dus een mogelijkheid, maar het is wel beter als je de kokosolie combineert met een andere dagcrème. Eén ingrediënt is namelijk niet genoeg om je huid te verzorgen op lange termijn.

Werkt kokosolie tegen acne?

Wat het effect van kokosolie op acne betreft, heb ik niet zulk goed nieuws: kokosolie heeft geen voordelige effecten tegen acne. Sterker nog: als je een vette huid hebt, zou ik kokosolie niet aanraden, omdat het te rijk is en je poriën zou kunnen verstoppen waardoor acne erger wordt.

Beschermt kokosolie tegen de zon?

Kokosolie biedt niet voldoende bescherming tegen de zon om je huid te beschermen tegen veroudering. Het beschermt maar voor 20%, terwijl een goede zonnecrème je wel 100% bescherming kan geven. Gooi je zonnebescherming dus nog niet weg!

Gebruik kokosolie wél voor…

  • je benen! Scheren met kokosolie is niet enkel handig, maar je benen zullen na het scheren ook heerlijk zacht aanvoelen en diep gehydrateerd zijn.
  • je ogen! Oogmake-up verwijderen gaat gemakkelijk met een druppel kokosolie, zelfs waterproof mascara haal je zonder problemen weg.

Conclusie

Kokosolie is uiteindelijk geen wondermiddel, want jammer genoeg is het niet gezonder dan koken met boter, maar voor je huid kan het wel een aantal voordelen bieden. Mijn advies: verplaats je pot kokosboter van je keukenkastje naar de badkamer.

Kokosolie kan je al heel goedkoop vinden, in de supermarkt of in de apotheek. Let er enkel op dat kokosolie het énige ingrediënt is dat je in het potje vindt, zoals bij deze.

Gebruik jij kokosolie? En waarvoor?

P.S.: Volg je me al? 

Bronnen:

Campbell-Falck D, Thomas T, Falck TM, Tutuo N, Clem K. The intravenous use of coconut water. Am J Emerg Med. 2000 Jan;18(1):108-11.
Cox C, Sutherland W, Mann J, de Jong S, Chisholm A, Skeaff M. Effects of dietary coconut oil, butter and safflower oil on plasma lipids, lipoproteins and lathosterol levels. Eur J Clin Nutr. 1998 Sep;52(9):650-4.
International Journal of Dermatology, January 2014, pages 100–108
Pharmacognosy Review, July-December 2011, pages 164–173
Skin Pharmacology and Physiology, June 2010, pages 290–297
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2009, pages 114–123

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.