Throwback & Tips: Kroatië

In de zomer van 2017 ben ik voor het eerst naar Kroatië gegaan. Zoals jullie misschien weten is mijn vriend een Kroaat, en zijn familie gaat elk jaar op bezoek naar hun familie in Kroatië en Slovenië. Omdat we deze zomer in China zaten, kon hij zijn vaderland jammer genoeg niet bezoeken, maar om het een beetje opnieuw te beleven deel ik vandaag een throwback naar vorig jaar. Ik deel ook wat tips die Nikola me gaf, voor als je zelf van plan bent om Kroatië te bezoeken!

Onze reis begon in het dorp waar de ouders van Nikola een huis hebben, dicht bij de hoofdstad Zagreb. Ik vond het heel leuk om te zien waar Nikola als kind zijn zomers doorbracht, en ik kreeg meteen het typische Kroatië mee.

Als je naar Kroatië gaat, kan je kiezen of je naar de kust gaat of het binnenland bezoekt. De kust is wat populairder voor toeristen, maar het binnenland is ook de moeite waard! Zagreb, bijvoorbeeld, is een hele coole stad, waar je superlekker kan eten, hehe.

Daarna zijn we doorgetrokken naar de kust. Nikola heeft me veel over Kroatië geleerd:

Nikola: “De Kroatische kust is op te delen in drie delen. Istrië is in het noorden, heeft veel Italiaanse invloeden en veel cultuur. In Pula staat een groot amfitheater, zeker de moeite! Er zijn ook mooie kleine dorpen, zoals Motovun.

Kvarner is het middelste stuk. In Kvarner is het water super blauw en helder, dat zie je in Kroatië meestal wel, maar in Kvarner is dat nog opvallender. In Kvarner zijn er veel leuke eilandjes die je kan bezoeken, al moet je wel opletten voor lange wachttijden als je met de auto wil oversteken.

Dalmatië is het meest zuidelijke deel, en daar bevinden zich veel van de grote en bekend steden: Zadar, Split, Sibenik en Dubrovnik. In Dalmatië vind je ook veel mooie eilanden zoals Hvar, Brac, Mljet – die laatste is een van de mooiste plaatsen.”

De Plitvice meren

Ik vond het nationaal park Plitvice een van de mooiste dingen die ik heb gezien. Wauw, wat een indrukwekkende natuur heeft Kroatië! Zeker een aanrader.

Wat het verblijf betreft: wij verbleven de eerste week in het huis van de familie van Nikola, maar je vindt ook heel wat vakantiehuizen in Kroatië.

Ik kan maar een paar woorden Kroatisch, maar Nikola heeft mij het belangrijkste woord aangeleerd, en dat ga ik voor altijd onthouden: palačinka (pannenkoek).

Nikola: “Het eten verschilt per regio. In het binnenland eten ze vrij veel vlees en “zware” dingen, terwijl ze aan de kust voornamelijk vis eten. Ik zou zeker aanraden om de vis te proeven, en ook de lokale desserten. Er zijn veel bakkerijen waar ze meer gebakjes verkopen dan brood, maar vooral in de grotere steden. Wat het drinken betreft: er wordt vooral wijn gedronken. En proef ook eens mijn favoriete drankje: cedevita.”

Nikola: “Praktisch over reizen: er zijn vrij veel luchthavens in het land, maar de meeste zijn enkel bereikbaar vanuit België in de zomer. Openbaar vervoer tussen de steden is heel brak, dus met treinen reizen kan wel, maar dan moet je wel heel goed plannen. Ik zou persoonlijk met de bus gaan. Vanuit Zagreb, bijvoorbeeld, kan je overal naartoe: Plitvice en andere toeristische dingen en elke andere stad ook. De wegen zijn echt dik in orde, er is overal autostrade, tot iets na Split. Daar zijn ze nog aan het werken aan het vervolg, want er komt een snelweg tot in Dubrovnik.”
Kroatië is echt heel mooi, vind ik. Ik zou zeker willen teruggaan, vooral in de zomer: dan is het er heerlijk warm!
Neckermann biedt een aantal mooie reizen aan naar de Kroatische kust, dus dat is zeker de moeite waard om eens te bekijken! Ik vind het altijd het leukst om via een reisbureau te boeken, want dan wordt alles voor jou geregeld, en heb je zeker geen stress voordat je vertrekt, of tijdens je reis!
Ben jij al in Kroatië geweest? Heb je plannen om het te bezoeken?

Dit artikel is in samenwerking met Neckermann. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.