Waarom een beveiligingssysteem met IP camera zo gemakkelijk is

Op iedere voordeur zit een slot, dat spreekt voor zich. Vaak wordt een woning op verschillende manieren beveiligd met sloten, rolluiken, verlichting in en rond de woning en nog veel meer. Een eenvoudige manier om de woning te beveiligen, ook wanneer je niet thuis bent, is om een beveiligingssysteem met IP camera te plaatsen. Naast beveiliging tegen inbrekers kan je ook je woning en bewoners in de gaten houden. Zelfs je huisdieren kun je vanaf je werk bekijken. Hoe werkt een draadloze IP camera, wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen aan dit soort beveiligingscamera’s?

Hoe werkt een IP camera?

Een beveiligingssysteem met IP camera werkt op basis van een camera die in of rond de woning geplaatst wordt en gevoed wordt met een stroomkabel of die werkt op batterijen. De beelden die de camera opneemt worden via een IP-verbinding draadloos verstuurd en online opgeslagen in de cloud. De beelden kunnen vanaf een andere locatie bekeken worden, vaak live en eveneens als archief met ieder apparaat dat beschikt over internet en een speciale applicatie, of via de internet browser. Een IP camera kan gekoppeld worden aan een uitgebreid alarmsysteem en vaak ook met een huisautomatiseringssysteem wat weer extra mogelijkheden biedt.

Niet iedere IP beveiligingscamera is hetzelfde

Er zijn allemaal verschillende merken en types beveiligingscamera’s verkrijgbaar met een uiteenlopend scala aan mogelijkheden. Voor binnengebruik zal je bijvoorbeeld niet altijd een infrarood optie nodig hebben om in het donker beelden vast te leggen. Binnen in huis kan een “privacy shutter” wel weer een voordeel zijn, dat is een klepje dat sluit wanneer je zelf thuis bent. Er zijn camera’s met een backup accu verkrijgbaar, of een SIM kaart slot zodat Wifi niet vereist is, en HD camera’s voor het vastleggen van zeer scherpe beelden. Let ook op de meegeleverde app en de mogelijkheden om de camera te koppelen met andere apparaten in huis. 

Voordelen van een IP camera

  • Geen draden leggen: omdat de beelden via IP draadloos worden verzonden hoeven er geen kabels gelegd te worden, ook gaten boren is niet nodig. Doorgaans is een aansluiting op het lichtnet wel nodig.
  • Koppelen van andere beveiligingsapparatuur: er zijn camera’s die reeds uitgerust zijn met een alarm, anders kan dit meestal gekoppeld worden. Ook bewegingsmelders, inbraaksensoren of rookmelders zijn te koppelen aan veel IP beveiligingscamera’s.
  • Overal controle: bij een standaard beveiligingscamera ben je beperkt tot de lengte van de kabel, maar met een IP camera kun je de beelden van over de hele wereld bekijken met een PC, laptop, tablet of smartphone, zelfs vanaf het strand aan de andere kant van de wereld.
  • Koppeling met een smart home: naast de koppeling met andere beveiligingsapparatuur kan een IP camera ook gekoppeld worden aan een huisautomatiseringssysteem. Zo kan je bijvoorbeeld slimme verlichting, luidsprekers en zelfs elektrische gordijnen bedienen via een centrale applicatie. Handig, hé!

Nadelen van een IP camera

  • Verlies van data bij stroomuitval: een camera moet gevoed worden met stroom, die meestel van het lichtnet komt. Dat betekent dat de camera niet meer werkt als de stroom mocht uitvallen. Je kan dit ondervangen door een camera aan te schaffen met een backup accu, sommige camera’s blijven tot wel een maand na stroomuitval werken.
  • Afhankelijk van een internetverbinding: wanneer de stroom uitvalt werkt de Wifi-verbinding ook niet meer. Kies daarom voor een IP camera met een intern opslaggeheugen zodat de camera ook beelden kan opnemen wanneer het internet uitvalt. Er zijn ook beveiligingscamera’s die op basis van een draadloos data netwerk werken, en sommige kunnen zelfs berichtjes sturen via sms! 
  • Prijs voor aanschaf: in vergelijking met een bedraad systeem is een IP camera zelfs goedkoper. Een bijkomend voordeel van draadloze camera’s is de mogelijkheid om het systeem later uit te breiden, zo kun je kosten spreiden.

Wel of geen beveiligingssysteem met IP camera?

Wanneer je op zoek bent naar een oplossing om je woning, kostbare spullen of dierbare gezinsleden in de gaten te houden is de aanschaf van een beveiligingssysteem met IP camera een logische keuze. Een traditioneel systeem met draden, monitors en opname apparatuur is vooral bedoeld voor professioneel gebruik. In huis is het niet altijd mogelijk om overal kabels te trekken en het is al zeker niet praktisch, een draadloos systeem heeft dan absoluut de voorkeur. De koppeling met een smart home systeem is een groot voordeel van draadloze apparatuur, het is zelfs mogelijk om in de loop der jaren nieuwe producten en diensten toe te voegen aan een huisautomatiseringssysteem. De kosten voor een IP beveiligingscamera vallen ook goed mee: het is slechts een kleine uitgave voor heel wat extra gemoedsrust en veiligheid.

Hoe beveilig jij je woning?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.