Hoe kies je de juiste kleur foundation?

Als ik workshops geef, merk ik vaak dat het voor veel mensen moeilijk is om de juiste kleur foundation te vinden. Het is nochtans ontzettend belangrijk. Als je er natuurlijk, fris, jong en stralend wil uitzien mag je foundation niet te donker en niet te licht zijn. Vandaag leer ik je hoe ook jij de perfecte kleur foundation voor jouw huid vindt. Dit is dé foolproof methode om de juist kleur foundation te kiezen. 

Allereerst wil ik Rimmel bedanken om dit artikel mogelijk te maken. Ik kreeg zowat alle kleuren van de Match Perfection foundations, zodat ik je alles haarfijn kan uitleggen. Oké, let’s do this.

Om de juiste kleur foundation te kiezen, zijn dit de stappen om te doorlopen:

Stap 1: analyseer je eigen huid

Stap 2: naar de flesjes foundation kijken

Stap 3: breng de kanshebbers aan op je kaaklijn

Stap 4: kijk welke foundation het beste matcht

Op deze manier vind je altijd de juiste kleur voor jouw huidskleur. Er zijn een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo zegt de naam van de foundationtint niet veel, omdat die bij elk merk verschillend zijn, of hebben sommige foundationlijnen veel minder opties dan de andere.

Analyseer je eigen huid

Stap 1 is om erachter te komen wat nu jouw huidskleur juist is. Haal al je make-up weg, ga ergens staan waar veel (liefst natuurlijk) licht is, en kijk in de spiegel.

Er zijn 2 dingen waar je op moet letten. 1: is je huid eerder donker of licht? 2: is je ondertoon eerder warm of koel?

Donker of licht

Als je foundationkleuren zou onderverdelen in licht, medium en donker, waar zou jouw huid dan in vallen? Voor mij is dat bijvoorbeeld in de lichte categorie. Als je een wat meer getinte huid hebt, of je bent net heel bruin geworden door de zon, kan je huid medium zijn. Heb je een gekleurde of hele donkere huid, is je huidtint donker. Wees hierbij eerlijk: schat jezelf niet donkerder in om gebruinder te lijken, en ook niet lichter.

Warm of koel

Dit is een beetje moeilijk: heb je een warme of koele ondertoon. Kijk heel goed naar je huid: zie je veel roze tinten, sta je goed met blauw, zilver of andere koele kleuren? Of heb je eerder een olijfkleurige ondertoon, sta je goed met goud, geel, en andere warme kleuren? Neem hier even je tijd voor, en zoek op op welke manieren je je ondertoon kan bepalen.

Mijn analyse: ik heb een lichte huid, met een neutrale tot warme ondertoon.

Bekijk de flesjes foundation

Kijk nu naar de flesjes. Wat zijn de mogelijkheden? Hoeveel verschillende kleuren zijn er? Ik begin zelf altijd met de kleuren op te delen in licht, medium en donker. Op die manier kan ik alle medium en donkere tinten al uitsluiten.

Soms kan je al zien in het flesje of de foundation warm of koel is, dus daar kan je alvast even naar kijken. Toch is het altijd het beste om de foundation even op je gezicht uit te proberen.

Breng de kanshebbers aan op je kaaklijn

Oké, dus dit zijn de lichte foundations. Deze foundations zouden allemaal een perfecte match kunnen zijn. Toch zie je in het flesje niet heel veel verschil tussen de foundations, toch? Je ziet wel dat sommige foundations wat donkerder zijn, en sommige wat lichter, maar het verschil wordt veel duidelijker als je ze swatcht.

Hierboven heb ik alle lichte foundationtinten aangebracht op mijn kaaklijn. Nu zie je pas het verschil tussen alle tinten.

Nu zijn er 2 dingen waarop je moet letten: matcht de foundation goed met je wang, en komt de kleur overeen met je nek. De foundation moet dus naar boven toe goed matchen, maar ook naar beneden toe. Het belangrijkst vind ik dat de foundation matcht met je nek. Je wil namelijk niet dat je gezicht een andere kleur heeft dan de rest van je lichaam.

Bij mijn huid zou ik dit denken: als ik de foundation naar boven match zou ik de tweede of derde tint van links kiezen, maar die komt niet overeen met de kleur in mijn hals. Daarvoor is de meest rechtse, of de vierde kleur van links beter. Ik kies dus voor een van die tinten.

Nog een tip: als je twijfelt tussen twee tinten, ga dan voor de lichtste. Zo krijg je een mooie frisse uitstraling, en het ziet er vaak beter uit dan een tint die net wat te donker is.

Hierboven heb ik de vierde kleur van links aangebracht over mijn hele gezicht. Mijn gezicht matcht nu goed met mijn hals, en het ziet er natuurlijk uit, zonder een maskereffect en zonder een harde lijn aan mijn kaak.

En dit is de afgewerkte look. Een beetje bronzer en blush brengen weer kleur en leven in mijn gezicht, en het geheel ziet er natuurlijk en stralend uit.

Om je foundation er mooi te doen uitzien, en langer te doen blijven zitten, gebruik je liefst een primer. Deze Fix & Perfect primer is heel fijn, en hij is ook van Rimmel.

Concealer

Dan nog een laatste tip: welke concealer kies ik? Hierboven is dat eigenlijk heel gemakkelijk: als je een lichte huidskleur hebt, kies je kleur 1. Heb je een medium huidskleur, kies je kleur 2. Als je een donkere huidskleur hebt, ga je voor kleur 3. Een concealer mag een tikje lichter zijn dan je eigen huidskleur, zeker als je hem onder je ogen gebruikt.

Succes met het matchen! Heb jij nog tips? Deel ze hieronder!

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

5 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.