Let’s talk: SOA’s

Vandaag wil ik het hebben over iets waar niemand graag over praat, maar waar eigenlijk wel over gepraat zou moeten worden: SOA’s. Het is ongemakkelijk, I know, maar oh zo belangrijk. De meeste SOA’s zijn heel gemakkelijk te behandelen, dus je hebt geen reden om bang te zijn. Vandaag vertel ik je wat meer over SOA’s, hoe je jezelf anoniem kan testen, en hoe de behandeling verloopt. 

Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening. Ze worden overgedragen door onbeschermd seksueel contact.

Voorkomen is beter dan genezen

Het allerbeste is om jezelf te beschermen tegen SOA’s, met andere woorden: veilig vrijen. Daarbij is een condoom je beste vriend. Op die manier ben je niet enkel beschermd tegen SOA’s, maar ook tegen ongewenste zwangerschap. Het condoom beschermt volledig tegen chlamydia, gonorroe, hepatitis B, hiv en trichomoniasis. Het beschermt bovendien ook gedeeltelijk tegen schurft, schaamluizen, herpes, syfilis en genitale wratten (het condoom bedekt niet alle zweertjes, blaasjes, … maar het beperkt wel het risico op besmetting).

Ook als jij en je vaste partner beiden negatief getest zijn, vrij je veilig. Sommige SOA’s kan je ook voorkomen met een vaccin. Hepatitis B, genitale wratten en baarmoederhalskanker zijn zulke aandoeningen.

Ik heb onveilige seks gehad, wat nu?

Als je onbeschermd seksueel contact hebt gehad, is het altijd aangeraden om een SOA-test te doen. Niet alle SOA’s gaan gepaard met duidelijke klachten, en het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Om een SOA-test te doen kan je naar je huisarts gaan, maar je kan tegenwoordig ook zelf een SOA-test doen. Zo’n SOA-test kan je anoniem online bestellen, is heel gemakkelijk en je hebt binnen 48 uur de uitslag. Via Testalize.me kan je zo’n test bestellen, en ze werken ook samen met dokters waarbij je terecht kan zonder dat je bij die arts ingeschreven staat. Neem zeker eens een kijkje op hun website voor meer informatie. Het gaat snel, gemakkelijk, anoniem en goedkoop.

Behandeling

Wat de behandeling van SOA’s betreft, moet je een onderscheid maken tussen bacteriële en virale SOA’s. Bacteriële SOA’s (chlamydia, gonorroe, syfilis) zijn vrij gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Onbehandeld kunnen deze SOA’s wel gevolgen hebben, zoals zelfs vruchtbaarheidsproblemen.

Virale SOA’s (genitale wratten, hepatitis B, herpes) zijn moeilijker te behandelen, en vragen een individuele aanpak. Mijn advies: doe zo snel mogelijk een test en ga zo snel mogelijk naar een arts.


P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

3 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.