Waarom ook jij geen reden hebt om geen zonnepanelen te hebben

Ik denk dat iedereen het ondertussen wel weet: we moeten wat zuiniger en vooral op een andere manier omgaan met energie. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen zonnepanelen. Dat is niet enkel een investering die je doet in de omgeving, maar je bespaart er ook mee op je energiefactuur. Vandaag wil ik het er even over hebben: waarom zou je wel of geen zonnepanelen willen?

Dit artikel is in samenwerking met Futech.

Het hoeft niet lelijk te zijn

Oké, als je aan zonnepanelen denkt, stel je je misschien niet de meest stijlvolle setting voor. Maar het kan ook anders, en dat is wat ze bij Futech dus ook dachten. Ze ontwikkelden een full-black zonnemodule, waarbij niet enkel het paneel, maar ook de omkadering volledig zwart is. Dat is stijlvol!

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu

De productie van zonnepanelen is misschien in eerste instantie niet goed voor het milieu, maar de totale milieuwinst van van zonnepanelen is gelukkig een heel stuk hoger dan de milieubelasting. Zonnepanelen zijn bijna voor 100% recycleerbaar. Uit studies blijkt trouwens dat het plaatsen van zonnepanelen meer effect heeft op het tegengaan van CO-vervuiling dan het planten van loofbossen.

 

De mythe: mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen

Wist je dat zonnepanelen ook elektriciteit produceren als het bewolkt is? Het licht wordt dan verdeeld door de wolken en komt in praktijk van overal. Je hoeft dus geen zuidgericht dak hebben om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Zelfs als je dak te klein of te laag is, zijn er mogelijkheden, zoals Futech het heeft opgelost op de foto hierboven!

Zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen en grote renovaties

Zonnepanelen kunnen je enorm helpen om het E-peil te doen zakken. In sommige gevallen zelfs tot E30 of E20. Als beloning moet je dan gedurende 5 jaar geen (E20) of slechts de helft (E30) onroerende voorheffing betalen. Op deze manier heb je je zonnepanelen in een mum van tijd terugverdiend.

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen?


P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

6 Comments

 • Renata Feyen schreef:

  Ik vind zonnepanelen best wel een goed idee, maar wij huren dus het is niet aan de orde voor ons 🙂

 • Ik vind het ook een goed idee. Alleen de aanschaf ervan kost zoveel. Natuurlijk verdien je dat op zijn tijd wel weer terug maar we hebben nu eerst andere prioriteiten.

 • Nadia schreef:

  Een goed idee, maar de aanschaf moet je wel even op kunnen hoesten. Je kunt het idd wel terug verdienen, maar je moet het NU wel eerst aftikken. En veel van die financieringsdingen kosten uiteindelijk nog meer geld.

 • Je hebt echt groot gelijk!
  Maar het kost inderdaad echt veel in aanschaf…

  Groetjes,
  Eline van Sukhi.nl

 • Marion schreef:

  Ja wij hebben zonnepanelen. En dat komt enerzijds dat wij er de (financiele) ruimte voor hadden en dat wij bij onze Gemeente een lening konden treffen. Maar eerlijk gezegd vind ik de titel van je blogpost een beetje kort door de bocht. Ik denk namelijk dat heel veel mensen zonnepanelen willen maar er soms de financiele middelen niet voor hebben. Dus mijn vraag aan jou. Heb jij zonnepanelen op je dak liggen?

  • Silke schreef:

   Ik huur een appartement, dus dat is voor mij nog niet van toepassing. Maar op mijn ouders hun huis liggen al heel lang zonnepanelen. Dit artikel is zeker niet beledigend of minimaliserend bedoeld, Marion, eerder informatief. Ik hoop dat ik met mijn informatie mensen kan aanzetten om na te denken over die aanschaf. Niet omdat ik zelf vind dat jij zonnepanelen moet hebben, maar omdat het voor iedereen een investering is die op termijn heel goed is – zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Natuurlijk ga ik niet boos zijn als iemand geen zonnepanelen hebt, en al zeker niet als ze er wel zouden willen maar het niet kunnen betalen. Maar als iemand in z’n hoofd heeft dat ‘zonnepanelen niet mooi zijn’, bijvoorbeeld, is het toch super als die dit artikel leest en dan toch nog overtuigd is?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.