Bloggen en geld: wat moet je weten?

Ik ben fulltime blogger, en dat betekent dus dat ik met bloggen mijn geld verdien. Ik merk dat er ontzettend veel misvattingen zijn over bloggen als beroep, en die misvattingen wil ik de wereld uithelpen. Je moet weten: als blogger heb ik een eigen zaak, en daar komt heel wat bij kijken. Vandaag vertel ik je hoe je als blogger geld kan verdienen, en waar je rekening mee moet houden. 

Hoe kan je als blogger geld verdienen?

Er zijn heel wat manieren waarop je als blogger geld kan verdienen, en dit zijn de belangrijkste:

Gesponsorde content

Zelf verdien ik bijna al mijn geld met het plaatsen van gesponsorde content. Dat betekent dat ik samenwerk met merken of winkels, en schrijf/post over hun producten of diensten en daarvoor betaald wordt. Heel simpel, maar vaak kruipt daar toch heel wat tijd in.

Als je gesponsorde content plaatst, hangt hoeveel je verdient af van hoeveel bezoekers je op je website hebt. Als ik dus een bedrag krijg voor een blogpost, bijvoorbeeld, word ik niet zomaar betaald voor het aantal uur dat ik spendeer aan het maken van de content. Ik word voornamelijk betaald voor mijn platform. Om het uit te bouwen tot hoe groot het nu is, heb ik héél wat meer uren gespendeerd dan waarvoor ik betaald word.

Conclusie: het is zeker geen easy money. Achter elk artikel zitten heel wat uren, én jarenlang aan werk om je blog op te bouwen.

Affiliate marketing

Dat zijn commissies die je krijgt op dingen die verkocht worden dankzij jou. Zo kan je bijvoorbeeld linkjes gebruiken, zodat je als iemand op jouw link klikt en iets koopt, jij een percentage van het bedrag krijgt. Dat kan met linkjes of kortingscodes. Zelf maak ik hier heel weinig gebruik van, omdat daar best veel werk in kruipt. Ik zou het meer moeten doen, maar voorlopig verdien ik hier nagenoeg geen geld mee.

Advertenties

Je kan op je website advertenties plaatsen om geld te verdienen. Zelf doe ik dat eigenlijk niet, maar opnieuw: ik zou me ermee bezig moeten houden. Ik ben er gewoon helemaal niet goed in, en daarom stel ik het nog even uit, hihi.

En waar moet je rekening mee houden?

Belastingen en sociale bijdragen

Mijn grootste rekeningen zijn altijd die van de belastingen en sociale bijdragen. Die worden hoger naargelang je meer verdient. Dat zijn altijd vette rekeningen, dus het is heel belangrijk dat je een goed financieel plan hebt, zodat je altijd genoeg geld op je rekening hebt staan om die rekeningen te betalen. Zelf ben ik hier ontzettend slecht in, maar gelukkig krijg ik daar hulp bij. Dat brengt mij bij het volgende punt.

Boekhouding en administratie

Ik probeer om heel goed al mijn papierwerk bij te houden, en ondertussen lukt dat al aardig – al zeg ik het zelf – maar alles wat met boekhouding te maken heeft, begrijp ik eigenlijk niet. Je kan ervoor kiezen om een boekhouder onder de arm te nemen, maar je kan je boekhouding ook perfect zelf doen. Er zijn tegenwoordig heel wat boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en zelfstandigen die betaalbaar en tijdbesparend zijn, zoals bijvoorbeeld Visma eAccounting. Bekijk die optie zeker eens, want op die manier heb je zelf ook een heel goed overzicht van je financiën.

Zou het iets voor jou zijn, fulltime bloggen?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

16 Comments

 • Haydée De Loof schreef:

  Ik vind het knap hoor, als mensen fulltime bloggen! Ik heb wel af en toe een kleine samenwerking, maar dat valt helemaal in het niets als ik het vergelijk met mensen die hier hun werk van maken. Dus ik kan me inbeelden hoeveel tijd er moet gekropen zijn in het opbouwen van een succesvolle blog met een groot lezerspubliek. Petje af!

  • Silke schreef:

   Dankjewel Haydée! Ik ben echt ontzettend blij met mijn job, en ik kan het iedereen aanraden. Al lijkt het me ook heel fijn om het te combineren met een vaste job!

 • Manon schreef:

  Ik denk dat veel mensen inderdaad vergeten hoeveel werk het is. Ik ben gewoon en hobby-blogger, dus kan me voorstellen dat geld verdienen met je blog hard werken is!

 • nadia hesse schreef:

  Jaaah! Op 2 Januari staat er een afspraak bij de KVK gepland, vanaf 1 januari ben ik dan ook eigen onderneemster. Zo spannend, maar ook erg leuk!

 • nicole orriens schreef:

  Jazeker, sterker nog, dat is het al. Ik werk net als jij als fulltime blogger. Ik begon 10 jaar geleden, en inmiddels is bloggen veel professioneler geworden. Maar ik vind het nog steeds geweldig om te doen. Ik heb diverse blogs omdat ik meerdere dingen interessant vind.

 • Alexa schreef:

  ah goed bezig, ik twijfel nog tot inschrijven! Je hebt inderdaad een boel plekken waar je terecht kan met je content.

 • lodi schreef:

  Ik blog ook full time en er komt zeker veel bij kijken, het is niet alleen maar even een stukje schrijven het is zoveel meer. Mensen die me hier wel op aanspreken, en denken, dat doe ik ook wel even, staan vaak versteld wanneer ik vertel wat er allemaal bij komt kijken,

 • jantina schreef:

  I love my job, ik ben fotograaf. Ook daar hoort een stukje bloggen bij. Daar verdien ik niet rechtstreeks geld mee, maar met een omweggetje. Het is meer als marketingdoel.
  Alle dingen die komen kijken bij een eigen bedrijf zijn bij mij ook goed bekend. Mensen vergeten snel dat het meer is als alleen (bloggen/fotograferen)

 • Linda schreef:

  Wat leuk dat je jouw lezers een kijkje achter de schermen geeft! Als blogger is het voor mij een heel herkenbaar artikel. Het is ook zo leerzaam. Als ik aan het begin van het bloggen eens wist wat er allemaal bij komt kijken, dan had ik het denk ik super overweldigend gevonden 🙂 En ik ben daarnaast dol op de vrijheid die het bloggen geeft!

 • Amy schreef:

  Ik doe het er part-time bij, bij mijn vaste job. Het is inderdaad heel erg pittig en niet zo makkelijk als de meesten denken! En ja, administratief komt er ook een hele hoop bij kijken!

 • Kreanimo schreef:

  Momenteel doe ik het in bijberoep.
  Maar ja, ik zie me dat wel fulltime doen! 🙂

 • Eke Brouwer schreef:

  Ik heb regelmatig samenwerkingen en dat vind ik ontzettend leuk. Nog niet genoeg om er mijn baan van te maken, maar ik denk dat ik dan heel veel uren zou moeten draaien. Ook heb ik nog niet genoeg bezoekers zodat het rendabel is. Ik vraag me ook af of ik het leuk zou vinden om er zoveel mee bezig te zijn, gaat de lol er dan niet van af?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.