Veroorzaakt chocolade acne?

Ik had vroeger, in mijn tienerjaren best veel acne, en ik kreeg zoveel tips van iedereen rond mij. Een tip die heel vaak terugkwam was: geen chocolade meer eten. Volgens heel veel mensen had ik acne doordat ik teveel chocolade at. Acne hebben is echt stom, dus alle tips die ik kreeg of vond probeerde ik uit. Maar nu vroeg ik me eigenlijk af of het het nu waard was: geen chocolade meer eten. Ik ging op onderzoek, en zet vandaag alle informatie die ik vond op een rijtje. Veroorzaakt chocolade nu écht acne? 

Oké, dus ik vond meteen een aantal onderzoeken die een link aantonen tussen (magere) melk en acne. Die tip heb ik vroeger nooit gekregen! De bronnen die ik vond waren overtuigend genoeg om de melk te laten staan, maar het is niet helemaal duidelijk of het nu de hormonen in de melk zijn, of de toegevoegde melkproteïnen die je acne kunnen verergeren.

Daar haal ik uit dat chocolade acne verergert, omdat er melk in zit. Niet in alle soorten chocolade zit melk, natuurlijk, maar als er wél melk in zit, kan het acne verergeren.

Wat chocolade betreft is het moeilijker om een antwoord te vinden. Er is namelijk een onderzoek te vinden dat een tijd geleden werd gedaan, waaruit bleek dat chocolade géén verergerende invloed heeft op acne. Maar er zat een addertje onder het gras: in het onderzoek werd het eten van chocolade vergeleken met het eten van nepchocolade. Het onderzoek was namelijk gevoerd door de Chocolate Manufacturers Association, en je kan je wel voorstellen: die willen niet dat aangetoond wordt dat chocolade acne veroorzaakt of verergert. Die nepchocolade zat vol transvetten en suikers, die uiteraard ook geen positief effect hebben op de gezondheid – en waarschijnlijk ook niet op de huid. Uit het onderzoek kon je dus niet concluderen of het beter is voor je acne om géén chocolade te eten.

Wat dan met cacaopoeder?

Daar heb ik wél een goed onderzoek over gevonden. Eén waarin testpersonen een tijd lang een capsule moesten slikken, de ene helft van de mensen slikten cacaopoeder en de andere helft een placebo. Wat bleek? Cacaopoeder heeft wel degelijk een verergerend effect op acne. Het goede nieuws: in het onderzoek ging het wel over héél veel cacaopoeder (170g per capsule), dus het effect is veel minder als je maar een beetje chocolade zou eten.

Moet ik nu stoppen met chocolade eten?

Chocolade bevat meestal veel melk – en dat kan acne verergeren – en zit bovendien ook vol suiker en vet. Dat is niet goed voor je lichaam.

Geldt hetzelfde voor cacaopoeder? Wel, dat is een andere vraag. Cacao heeft ook positieve effecten op het lichaam. Zo versoepelt het je slagaders, versterkt je immuunsysteem en zou zelfs anti-aging werken. Mijn advies zou zijn: overdrijf niet, en kies altijd cacaopoeder boven chocolade.

Eet jij vaak chocolade?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

18 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.