8 dingen waarvan ik wou dat ik ze wist voordat ik begon te bloggen

Bloggen is superleuk, en ik vind het fantastisch dat ik er mijn job van heb kunnen maken. In de jaren dat ik blog zijn er ontzettend veel dingen die ik heb geleerd. Ergens vind ik dat positief: ik wil voor altijd dingen blijven leren. Maar ergens wou ik ook dat ik al die dingen al wist voordat ik begon met bloggen. Omdat ik heel vaak vragen krijg rond tips over het bloggen, vertel ik je vandaag mijn 10 dingen die je moet weten voordat je begint met bloggen. 

Bloggen als beroep? Dan moet je kunnen omgaan met de onzekerheid

Als je fulltime gaat bloggen, krijg je te maken met onzekerheid. Je weet nooit hoeveel je de volgende maand gaat verdienen, en zelfs als je keihard werkt kan volgende maand minder opbrengen dan de vorige. Wat ik ook heb geleerd: als je niet werkt, verdien je ook niets. Word je ziek, bijvoorbeeld, dan komt er niks op je rekening. Gelukkig kan je zelf voor extra zekerheid zorgen door, net als ik, een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te gaan. Centraal Beheer Zakelijk biedt heel wat verzekeringen, bekijk ze zeker eens voordat je start. Op die manier heb je toch nog iets om op terug te vallen, mocht je onverwachts arbeidsongeschikt worden. Het geeft me een veel rustiger gevoel om te weten dat, stel dat er iets gebeurt, ik niet in paniek hoef te raken!

Koop een goede lens (en een goede camera, maar vooral een goede lens)

Nummer 1 investering: een goede lens. Een goede camera ook, hoor, maar de lens is minstens even belangrijk. Ik heb een 50mm lens waarmee ik zo goed als al mijn foto’s maak, en die was niet eens zo duur. Onderzoek even welke lens je nodig hebt voor jouw beelden, en investeer in een goed objectief!

Je werk is het wél waard

Jawel, je mag wel iets vragen voor je werk. Als je een hele dag spendeert aan een supermooi artikel voor een merk, dan mag je er best iets voor terugvragen. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik geld durfde vragen, en dat vind ik niet goed. Ik had veel eerder mijn waarde moeten kennen. Als je wordt benaderd door een merk, sta dan zeker stevig in de onderhandelingen, of het nu om een financiële of bartervergoeding gaat. Jouw werk is het écht waard.

Je gaat hard moeten werken

Om verder te gaan op het punt van hierboven: je gaat echt wel hard moeten werken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is bloggen best hard werk. Oké, je kan alles zelf kiezen, en je kan ervoor kiezen om heel weinig werk te doen, maar als je echt ergens wilt raken, ga je hard moeten werken. Een hele dag werken aan één artikel komt regelmatig voor, en “zomaar een foto op Instagram zetten” vereist vaak heel wat werk achter de schermen.

Zet je planning op scherp

Hoe beter je plant, hoe vlotter alles gaat. Het idee dat je inspiratie wel vanzelf zal komen is een fabeltje. Plan op voorhand wanneer je gaat werken, wanneer je gaat posten, waarover je wil schrijven. Ga op zoek naar een manier die voor jou werkt, en hou je eraan.

Stel goede doelen voor jezelf

Denk op voorhand na wat je wil bereiken, op lange én korte termijn. Hoe ga je je doelen bereiken? Toen ik begon, had ik geen doel. Niet op korte termijn – ik deed gewoon maar wat – en ook niet op lange termijn: ik had geen idee waar ik naartoe wilde met mijn blog. Ik vraag me af hoeveel sneller alles gegaan zou zijn als ik wél doelen had gesteld.

Het gaat laaaaaaaaaaang duren

In het begin is het moeilijk om jezelf “op de markt te zetten”. Toen ik startte met bloggen kende niemand mij, en ik had geen netwerk. Ik had amper bezoekers, en dat was heel demotiverend. Soms leek het alsof het er nooit van zou komen, maar door geduld te hebben is het kunnen groeien. En nu heb ik duizenden bezoekers per dag!

Mensen gaan een oordeel over je hebben

Bloggers en influencers zijn beroepen die tegenwoordig een best wel negatieve bijklank kunnen hebben. Veel mensen denken dat het geen echt werk is, dat er niks achter zit en dat bloggers een luizenleventje leiden. Wekelijks krijg ik wel eens een scherpe opmerking van iemand die vindt dat ik het niet goed doe. Dat is echt iets dat ik aanvankelijk niet gedacht had over blogger zijn, maar ik waarschuw jullie er nu al voor: mensen kunnen zo snel oordelen.

Welke tips zou jij geven aan iemand die begint met bloggen?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

5 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.