Hoe kies je jouw ideale elektrische fiets?

Ben je van plan om een e-bike te kopen? Of wil je gewoon eindelijk eens weten wat nu juist het verschil is tussen een pedelec en een S-pedelec? Ik zet vandaag alles op een rijtje, en vertel je alles wat je moet weten over elektrische fietsen. Twijfel je nog welke e-bike perfect is voor jou? Lees dan zeker verder!

De verschillende types

Wil je een elektrische fiets kopen, dan heb je waarschijnlijk al snel ontdekt dat er heel wat verschillende soorten en types zijn. Niet alleen moet je rekening houden met welk merk van fiets je graag wilt, maar welk type is ook belangrijk én je kan ook nog eens kiezen waar je de motor wilt. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen, dus ga op zoek naar de perfecte fiets voor jouw levensstijl.

Kies je bijvoorbeeld voor een e-trekkingfiets, dan kan je langere afstanden doen. Dit is de ideale fiets als je graag fietsreizen maakt, en als je op zoek bent naar een robuuste, comfortabele en veilige fiets. Er zijn ook e-mountainbikes, die gemaakt zijn om offroad mee te rijden. E-hybridefietsen zijn een sportief alternatief voor een fiets voor dagelijk gebruik. Je kan er mee op de weg, maar ook op een onverharde weg rijden. Ik zou zelf kiezen voor een e-stadsfiets, die zijn het meest comfortabel voor mij omdat je rechtop zit. Tip: neem een kijkje bij Bikester voor het grootste aanbod!

Waar staat de motor?

De plek waar je motor zit is ook van belang. Hij kan vooraan, in het midden of achteraan zitten, en allemaal hebben ze voor- en nadelen. Een middenmotor is namelijk ideaal om sportief te rijden, maar is meestal wat duurder. Zit je motor achteraan dan zal hij waarschijnlijk vrij stil zijn, maar het nadeel is dan dat het zwaartepunt vrij hard naar achter zit. De voordeligste optie is een motor vooraan, maar die kan je stuurgedrag wel beïnvloeden.

Pedelec of S-pedelec?

Een pedelec is elektrische fiets die tot maximaal 25 km/u ondersteunt. Een S-pedelec is de snelle versie van de elektrische fiets, die tot 45 km/u ondersteunt. Een pedelec is een fiets, dus je hebt geen rijbewijs of nummerplaat nodig. Dat is voor een S-pedelec anders, want daarvoor heb je een rijbewijs, een nummerplaat én een verzekering nodig. S-pedelecs zijn namelijk geclassificeerd als bromfietsen, dus je moet ze op dezelfde manier gebruiken. Ook niet onbelangrijk: op een S-pedelec ben je verplicht om een helm te dragen, terwijl dat op een gewone pedelec niet verplicht is (al is het wel aangeraden).

Is het gezond?

Ik las een interessant artikel over elektrische fietsen en gezondheid. Een belangrijke reden om te fietsen is namelijk de beweging die je ermee krijgt, maar als je elektrisch fietst valt dat deels weg. Gelukkig heeft een onderzoek aangetoond dat elektrisch fietsen wel degelijk gezond is. Je beweegt wat minder dan wanneer je de gewone fiets zou nemen, maar de drempel om de fiets te nemen is wel lager met een elektrische fiets. Vooral voor langere afstanden is het beter om met de elektrische fiets te gaan dan met de auto.

Heb jij een elektrische fiets? Zou het iets voor jou zijn?


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

3 Comments

  • kiki hasselton schreef:

    ik heb zelf geen elektrische fiets. vind ik ook nog niet nodig. maar als mijn vriend en ik in de vakantie in limburg gaan fietsen, nemen we wel een elektrische fiets, voor de heuvels 😉

  • hippiemeisje schreef:

    Lol, mijn laatste blog gaat er ook over…
    Ik ben helemaal gewoon voor de e-bike. Ik had nochtans eerst heel veel weerstand. Ik wilde wel bewegen, zie je…. Nu is de ervaring dat ik eigenlijk veel meer beweeg met een e-bike dan zonder. 😉

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.