Tips: de juiste gordijnen kiezen

Ik heb al eerder over gordijnen geschreven, en nu wil ik er nog wat dieper op in gaan. Gordijnen beïnvloeden heel hard mee de sfeer van je interieur. Niet alleen omdat je ze in allerlei kleuren, stoffen en vormen kan vinden, maar ook omdat ze bepalen hoeveel licht er binnengelaten wordt, en op welke manier. Vandaag vertel ik je hoe je zelf je gordijnen kan maken. 

De juiste stof kiezen

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de stof kiest. Bepaal of je wilt dat je gordijnen lichtdoorlatend zijn, welke kleur je wilt, welke kwaliteit je mooi vindt en wat mooi bij je interieur past. Kies je voor klassieke gordijnen of wil je jaloezieën kopen? Afhankelijk van welk effect je wilt en voor welke kamer je gordijnen zoekt.

Neem een kijkje op Pinterest om erachter te komen welke stijl je graag wilt. Zo passen golvende, gedrapeerde gordijnen heel mooi in een klassiek interieur, en rechte, strakke gordijnen beter bij een modern interieur. Ga je voor iets neutraals of voor een opvallend statement voor je gordijnen?

Zelf je gordijnen maken

Als je goed weet wat je wilt, en je bent zelf handig, kan je ervoor kiezen om zelf je gordijnen te maken. Ik kan zelf hélemaal niet naaien, dus voor expertadvies moet je niet bij mij zijn, maar ik weet dat je bij mijn mama naaicursussen kan volgen zodat je zonder problemen je eigen gordijnen kan maken. Zo kan je ze perfect maken in de kleur die je wilt, en op de juiste lengte.

Begin met een roede te zoeken die 20cm langer is dan de breedte van je raam. De hoeveelheid stof stel je dan af op de lengte van die roede.

Om de hoeveelheid stof te bepalen, doe je de lengte van de gordijnroede maal 1,8 (voor een enkele plooi) of maal 2 (voor een dubbele plooi). Soms is de stof niet verkrijgbaar in de juiste hoogte, en dan moet je banen aan elkaar stikken. Let er in dat geval op dat je voor beide kanten evenveel banen rekent.

Kies jij voor de look klassieke gordijnen of ga je toch voor het gemak van jaloezieën?


Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.