Tips om je financiën beter op orde te krijgen

Al een paar jaar werk ik als professioneel blogger, en verdien ik mijn geld door mijn blog en mijn Instagramprofiel. Ik hou van mijn job, maar ik moet toegeven dat ik alle financiële kanten soms wat overweldigend vind. Het is nooit mijn sterkste kant geweest, maar een goed systeem voor je financiën is belangrijk. Vandaag deel ik een paar tips die mij helpen bij mijn financiën!

1. Zorg voor een goed overzicht

Hiermee bedoel ik twee dingen. Ten eerste: maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Ik heb een spreadsheet in Excel waarin ik bij hou hoeveel ik verdien, en wat mijn kosten zijn. Huur, boodschappen, verzekeringen (tip: je kan er bijvoorbeeld bij FBTO voor kiezen om je afschrijving zorgverzekering te kiezen, waardoor je exact kan bepalen wanneer het geld wordt overgeschreven en je zeker weet dat er voldoende geld op de rekening staat), brandstof, … Ik zet zelf alles in mijn overzicht, en heb zelfs een grafiek gemaakt waarin ik gemakkelijk kan zien hoeveel geld ik heb.

Ten tweede heeft het mij ontzettend geholpen om het appje van mijn bank op mijn smartphone te zetten. Zo kan ik gemakkelijk, snel en overal mijn rekeningen bekijken, en weet ik op elk moment hoe mijn financiën ervoor staan. Ik vind het fijn om altijd op de hoogte te zijn hoeveel geld ik heb, wat er binnen komt en wat er buiten gaat.

2. Geef niet te veel, maar ook niet te weinig geld uit

Probeer bewust om te gaan met je geld, en neem eens de tijd om na te denken over hoeveel geld je uitgeeft aan onnodige dingen. Sommige kosten kan je perfect laten vallen: die dure Starbucks koffie elke dag, bijvoorbeeld, kan je vervangen door zelf koffie te zetten. Je hebt tegenwoordig allerlei lekkere siroopjes en extraatjes die je kan toevoegen aan je koffie om er een echt verwendrankje van te maken. Kijk even kritisch naar je uitgaven, en duid aan welke je kan vermijden of verminderen. Je zal ervan versteld staan hoeveel je kan besparen!

Te veel geld uitgeven is niet goed, maar op sommige dingen kan je beter niet besparen. Dingen waar je beter wel wat geld in kan investeren is gezonde voeding, goede huidverzorging (dat vind ik, tenminste), een goede zorgverzekering de FBTO zorgverzekering, waarbij je zelf modules kan activeren en de betalingsdatum kan instellen), zelfontplooiing (opleidingen, cursussen, boeken, …) en een goed paar schoenen. Investeer in je fysieke en mentale gezondheid, dat is echt iets waar je niet op mag besparen.

3. Wees voorbereid

Als zelfstandige is het iets dat je al heel snel leert, maar het geldt voor iedereen: wees voorbereid. Je weet nooit wanneer er een grote rekening op je deurmat valt, en je bent beter goed voorbereid op zulke dingen. Zet wat geld aan de kant voor als het nodig is, zodat je niet hoeft te panikeren als er zo’n moment komt. Zelf heb ik een extra rekening waar ik het geld op zet dat ik gebruik voor onverwachte facturen. Dat geeft mij veel rust en ik raad het je zeker aan.

4. Vind een leuke manier om een extraatje te verdienen

Er zijn veel manieren om wat extra geld te verdienen naast je job. Mijn favoriete manier om wat extra te verdienen is om mijn kleding te verkopen. Ik heb superveel items die ik niet of niet vaak draag. Dan zet ik ze online voor een klein bedrag (ik probeer ze altijd aan maximum €5 online te zetten) en zo heb ik er nog een klein extraatje aan, én bespaar ik wat ruimte in mijn kledingkast. De beste manier om je kleding online te verkopen is via United Wardrobe. Daar gaat alles heel snel, veilig en overzichtelijk. Als je een paar spullen hebt die je niet meer draagt, ga er zeker eens een kijkje nemen!

Wil je meer weten over bloggen en geld? Lees hier mijn artikel over een blog als onderneming hebben.

Hoe hou jij het overzicht over je financiën?


Dit artikel is een samenwerking. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.