Hoe ik van mijn acne ben afgeraakt

Ik krijg ontzettend veel vragen over huidverzorging. Vroeger had ik heel veel last van acne, en ik leek er maar niet vanaf te raken. Ik kan je vertellen: ik heb zowat alles geprobeerd. Nu ben ik er eindelijk vanaf en ik ben zo blij. Acne kan je echt onzeker maken en ik heb echt het gevoel dat het een deuk in mijn zelfvertrouwen was. Heb jij last van acne? Ik vertel je vandaag hoe ik van mijn acne ben afgekomen. 

Mijn acne was nog veel erger dan die van op het model in de foto hierboven. Ik zou je graag een foto van mijn huid toen laten zien, maar ik heb simpelweg geen enkele foto van hoe ik er toen uitzag. Ik was zo onzeker dat ik geen foto’s maakte of liet maken, en al zeker niet zonder make-up.

Mijn acne begon te komen toen ik een jaar of 12 was, en ik wist niks over huidverzorging of hoe ik met acne moest omgaan. Ik kreeg dagelijks tips van mensen over hoe ik ervan af moest komen, ik heb het hele internet afgestruind en ben naar de dokter en zelfs de dermatoloog gedaan. Alles heb ik geprobeerd, alles.

Hier een lijstje van een aantal dingen die ik over de jaren heen heb geprobeerd:

 • Clearasil
 • Je huid enkel met water verzorgen
 • Agressieve producten met alcohol
 • Reinigende maskers
 • Een peperdure crème van de schoonheidsspecialist
 • Benzoylperoxide
 • Pillen slikken
 • Spot-treatments

Conclusie: ik heb veel geld uitgegeven aan mijn acne, veel tijd eraan verloren en afgezien. Het leek enkel erger te worden. Mijn reactie was om meer make-up te gaan dragen om het te verbergen. Al wist ik dat ik er niet mooi uitzag, het was voor mij nét iets beter dan met een rood gezicht vol pukkels naar school te moeten gaan.

Tegenwoordig heb ik een vrij egale huid. Ik heb af en toe nog wel een puistje, maar meestal is dat na een dag of twee weer helemaal verdwenen. Het is dag en nacht verschil met hoe mijn huid er vroeger uitzag.

Stap 1: identificeer het probleem

Begin met op zoek te gaan van waar je acne komt. Is het hormonaal? Komt het door stress? Gebruik je een fout product? Een veel voorkomende vorm van acne is acne vulgaris, dat zijn jeugdpuistjes. Kijk eens naar je huid: heb je meer witte of zwarte puntjes? Zijn je puistjes onderhuids of juist niet? Zijn er plekken op je gezicht waar je vaker puistjes krijgt?
Hoe meer informatie je hebt over je huid en haar problemen, hoe gerichter je het probleem kan aanpakken.

Stap 2: huidverzorging

Vanaf dit exacte moment, stop met het gebruiken van producten met alcohol en parfum. Gooi alle producten in je badkamer weg waar alcohol of parfum in hun ingrediëntenlijst staat. Vanaf nu gebruik je enkel producten die je huid effectief gaan verbeteren. Neem je tijd even om een perfecte huidverzorgingsroutine vast te leggen voor jezelf. Ik raad zelf het merk Paula’s Choice aan, omdat dat merk mijn huid heel erg heeft opgeklaard, maar online vind je ontzettend veel producten die geen alcohol of parfum bevatten.

Haal elk product even door de website cosdna.com om te zien of er schadelijke of irriterende ingrediënten in zitten. Alleen door een goede huidverzorgingsroutine zal je huid op lange termijn beter kunnen worden.

Ten slotte wil ik je nog één product aanraden als je snel verbetering wil zien in je huid: een exfoliant. Dit heb ik al heel vaak gezegd, maar voor mij maakte dat het grote verschil. Een exfoliant is als een scrub zonder korreltjes, die je huid gaat ontdoen van dode huidcellen zodat ze snel egaal kan worden.

Stap 3: de juiste behandeling

Als je snel verbetering wil zien, raad ik je aan om naar een salon te gaan dat expertise heeft in het behandelen van een acnehuid. Bij Huidzorghouten.nl hebben ze die expertise effectief. Samen met jou gaan ze op zoek naar de juiste aanpak. Dankzij een diepe reiniging, een peeling en persoonlijk advies kan je er zeker van zijn dat je huid er snel beter zal uitzien. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie.


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

 • Ilona Wielinga schreef:

  Wat een handig artikel! Ik heb zelf nooit extreem last gehad van puistjes, tot ik startte met antidepressiva, sindsdien is het een ramp. Nou heb ik me vorige week speciaal laten adviseren over mijn eigen huid, en ik hoop dat ik er -met de producten die ik nu heb- wat meer rust in krijg.

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.