Pinterest bant trouwfoto’s op slavenplantages

Even geleden nam Pinterest de beslissing om foto’s van bruiloften op voormalige slavenplantages niet meer te tonen. In de Verenigde Staten zijn die plantages al langer populaire locaties om bruiloften te vieren. Door die foto’s net te bannen wil Pinterest de romantisering van de plantages tegengaan. 

Als ik aan Pinterest denk, denk ik aan bruiloften. Ik denk dat zowat iedereen die gaat trouwen dit sociale medium afstruint naar inspiratie voor de bruidsjurk, het kleurenpalet, DIY ideetjes en uiteraard ook de mooiste locaties. Net dat laatste is iets dat de laatste tijd wat controverse opriep. Een populaire plaats om in de Verenigde Staten te trouwen is namelijk een van de voormalige slavenplantages.

Hoewel de locaties er prachtig uitzien op foto’s, vindt Pinterest dat de foto’s onrespectvol zijn. Ze zorgen er namelijk voor dat de slavenplantages geromantiseerd worden. De plantages zijn voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap een donker hoofdstuk in de geschiedenis. Veel van hun voorouders werden er uitgebuit, gemarteld en geslagen.

Door de kwestie kwamen ook Blake Lively en Ryan Reynolds onder vuur te staan. Zij trouwden namelijk op zo’n voormalige slavenplantage en hun foto’s waren tot voor kort erg populair op Pinterest, maar nu zal je ze dus niet meer tegenkomen.

Problematisch?

Ik weet heel zeker dat Blake Lively en Ryan Reynolds – en andere koppels die hun bruiloft op een plantage vierden – geen slechte of onrespectvolle bedoelingen hadden. Daarom vind ik ook dat zij geen kritiek verdienen. Ik begrijp waarom je ervoor zou kiezen om op een dergelijke locatie te trouwen: ze zijn gewoon adembenemend mooi.

Anderzijds vind ik het een goed idee dat dit onderwerp wordt aangehaald. Het gesprek openen over iets als slavernij is volgens mij het allerbelangrijkste. Zelf was het iets waar ik niet eerder over nagedacht heb. Ik begrijp ook zeker waarom trouwen op een voormalige slavenplantage problematisch kan zijn. Voor mij persoonlijk denk ik ook dat ik het moeilijk zou hebben met de vreselijke geschiedenis van de plantage, en er eerder niet voor zou kiezen om de mooiste dag van mijn leven op een dergelijke locatie door te brengen. Het is dan wel al lang geleden, ik denk dat de uitbuiting van slaven altijd een deel blijft van de locaties.

In die zin begrijp ik ook het argument dat bruiloften op plantages niet respectvol zijn. Slavernij is een deel van de geschiedenis en mag niet zomaar vergeten, genegeerd of ontkend worden. Door voormalige slavenplantages te gebruiken om te trouwen, wordt geen rekening gehouden met de negatieve geschiedenis die heeft plaatsgevonden op de locatie.

Wat vind jij van de Pinterest-ban op trouwfoto’s op plantages?


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.