De oorzaak van die “rotte eieren geur”

Ik ben zelf ontzettend gevoelig voor geuren, en ik vind het dan ook ontzettend belangrijk dat mijn appartement fris ruikt. Door goed te verluchten, te kuisen met lekker geurende producten en met mijn favoriete geurstokjes van Rituals ruikt het altijd lekker, maar van waar komt die geur die je niet wegkrijgt?

De zwavelverbindingen H2S, waterstofsulfide of zwavelwaterstof is het gas van de bekende rotte-eieren lucht. Het stinkt en is in hoge concentratie ook giftig. Je kent misschien nog wel de stinkbommetjes die vroeger wel eens werden gegooid: het ruikt helemaal niet aangenaam!

De woning zelf

De zwavelgeur kan in huis ontstaan door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen. Meestal ontstaat de geur door problemen in het riool. Waterstofsulfide wordt gevormd door een biologische reactie in het rioolwater of in de rioolzuiveringsinstallaties zelf. Het wordt gevormd tijdens zuurstofloze fermentatie van organisch materiaal dat aanwezig is in afvalwater. Als er een zuurstoftekort is in een buis, groeien micro-organismen die waterstofsulfide produceren en zorgt voor de rotte eieren geur.

Ongedierte

Dood ongedierte kan tijdens vochtige perioden gaan rotten, en dat kan veel stank kan veroorzaken. Door het rottingsproces kan er waterstofsulfide vrijkomen. Zorg in die gevallen voor hele goede ventilatie. Dood ongedierte kan je laten lokaliseren en weg laten halen door experts.

Gezondheid

Zwavelwaterstof prikkelt de zenuwuiteinden en veroorzaakt misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en tranende ogen. Te lange blootstelling aan zwavelwaterstof kan blijvende schade aan de gezondheid veroorzaken. Het is dus een goed idee om zo snel mogelijk een expert in te schakelen die onderzoek doet naar de oorzaak door een geuronderzoek en vervolgens de nodige stappen onderneemt.

Halitose

Sommige mensen hebben een chronisch slechte adem, halitose. De bacterie Solobacterium moorei, die op de tong leeft, is een belangrijke veroorzaker van halitose. Die bacterie produceert onder meer waterstofsulfide en het enzym beta-galactosidase. Waterstofsulfide veroorzaakt in grotere hoeveelheden de geur van rotte eieren. Het is niet de enige bacterie die een rol speelt bij halitose. Op de tong leven ruim zeshonderd bacteriën, en meerdere daarvan maken stoffen die een slechte adem veroorzaken. Bij mensen zonder slechte adem nemen andere bacteriën de kwalijke moleculen op en neutraliseren de stank.

Heb jij wel eens last gehad van geurhinder?


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.