Zo maak en bewerk ik mijn foto’s

Ik krijg heel regelmatig vragen over welke camera ik gebruik, hoe ik mijn foto’s bewerk, of ik mijn foto’s zelf maak, … Vandaag wil ik dus graag op een rijtje zetten hoe het er bij mij aan toe gaat. Dit is het hele proces waar ik door ga voordat ik een foto op Instagram of mijn blog plaats.

Om het interessant en gemakkelijk om te volgen te maken, ga ik in de tegengestelde richting. Ik begin niet bij het begin, maar bij het eindresultaat. Zo kan jij ook gemakkelijk zien hoe ver je terug wil gaan in het proces.

Stap 6: posten

Dit is het eindresultaat. Ik heb een foto gekozen uit mijn feed waar ik veel over kan vertellen. De allerlaatste stap is om mijn foto online te knallen. Deze laatste stap is de meest simpele, dus hier kan ik niet heel veel over vertellen.

De post die ik gebruik om te laten zien hoe ik mijn content maak is deze over een giveaway voor een maandvoorraad Yuliv. Top product, trouwens!

Stap 5: plannen

Voordat ik mijn foto plaats, gebruik ik de app Preview om mijn foto’s in te plannen. Op deze manier kan ik gemakkelijk zien of de foto in mijn feed past – al ben ik daar niet héél erg mee bezig – en ik kan ook mijn caption al schrijven. Zo kan ik op het moment dat ik ga posten gewoon mijn caption kopiëren en mijn foto plaatsen.

Ik raad aan om een beetje planning in je posts te steken. Zo kan je ervoor zorgen dat je genoeg afwisselt, en kan je vooruit werken. Regelmatig posten wordt een stuk makkelijker als je al een paar posts hebt klaarstaan. Ik heb vaak niet echt veel tijd of inspiratie om een leuke caption te verzinnen bij een post, en dan is een app als deze echt handig.

Stap 4: foto bewerken

Om mijn foto’s te bewerken, laad ik ze in Lightroom. Ik vind dit het fijnste programma om meerdere foto’s tegelijkertijd te bewerken. Het is een “professioneel” programma, dat je per maand betaalt. Ik gebruik het al jaren, en ik ken het dus al goed. Ik weet exact hoe ik alles moet aanpassen dat ik wil aanpassen.

De dingen die ik het meeste gebruik zijn:

Belichting aanpassen
Ik maak mijn foto’s meestal iets donkerder dan ik wil, en maak ze dan lichter in Lightroom. Zo verlies ik zeker geen details in de lichte delen. Ik speel met schaduwen en hooglichten, tot ik krijg wat ik wil.

Kleuren aanpassen
Meestal ga ik kijken naar de kleur geel, en die haal ik vaak voor een stuk weg. Geel in foto’s kan ervoor zorgen dat je foto er minder helder en strak uitziet. Vooral als je kunstlicht gebruikt (dus niet enkel zonlicht) zijn er vaak gele schijnen. Die haal ik liever weg, of maak ik iets rozer.

Scherpte/details
Meestal kies ik de scherpste foto’s al uit, maar ik vind ze er net wat crisper uitzien als ik ze iets verscherp en de details een beetje hoger zet.

Voorinstellingen
De voorinstellingen in Lightroom zijn als filters in de apps op een smartphone. Ik heb een aantal voorinstellingen of filters die ik ooit zelf heb samengesteld, en die ik vaak gebruik als basis om mijn foto te bewerken. Dan begin ik met de filter toe te passen, en dan ga ik met de sliders aan de slag.

Als er iemand geïnteresseerd is in mijn presets, filters of voorinstellingen, let me know! Ik bezorg je ze met plezier.

Stap 3: de foto maken

De foto maken zelf moet uiteraard ook gebeuren. De camera waarmee ik al mijn foto’s maak is een Nikon D5200, waar tegenwoordig altijd een 35mm lens op staat. Ik zal hieronder ook de linkjes zetten. Mijn camera is al een iets ouder model, maar het is een basismodel waar ik een extra lens voor heb gekocht.

Mijn tip: het belangrijkste is je lens. Welke camera je ook gebruikt, de lens die erop staat maakt het grootste verschil.

Dit zijn de instellingen die ik bijna altijd gebruik:

  • ISO 100
  • Diafragma F 1.8 (of zo laag als die bij jouw lens kan zijn)
  • Sluitertijd meestal 1/640 – 1/50

NIKON D5600 (+ AF-P DX NIKKOR 18-55 mm f/3.5-5.6G VR)

NIKON AF-S DX NIKKOR 35 mm f/1.8G

Als je iemand hebt die jou wil helpen om de foto’s te maken, heb je geluk. Maar voor de momenten dat er niemand is die jouw fotograaf wil spelen, kan je het ook gewoon zelf. Ik gebruikte voor mijn foto een statief en een afstandsbediening voor mijn camera. Die zijn helemaal niet duur, en komen echt héél vaak van pas.

Ik link hieronder de specifieke producten die ik gebruik:

Statief voor spiegelreflex + smartphone

Afstandsbediening voor spiegelreflex

Een aantal van mijn foto’s maak ik zelf met de afstandsbediening, maar ik heb ook het geluk om fantastische mensen om mij heen te hebben die mij regelmatig helpen en foto’s maken op locatie.

Ik wil dit moment dan ook even gebruiken om iedereen te bedanken die – soms een beetje gedwongen, misschien – tijdelijk even de rol van fotograaf willen opnemen.

Stap 2: de juiste belichting

Heel belangrijk voor een mooie foto is de belichting. Ik fotografeer 85% van de tijd in natuurlijk zonlicht. De zon geeft het allermooiste licht, vind ik, en je kan er superveel kanten mee uit. Helaas is het in België niet uitzonderlijk dat de zon verscholen zit achter dikke pakken wolken, waardoor enkel natuurlijk licht niet genoeg is. En voor de momenten dat de zon al onder is, heb je uiteraard ook een alternatief nodig.

Voor die momenten kan je lampen inschakelen. Ik heb twee verschillende lampen: een ringlamp, en softboxen. Daarnaast gebruik ik ook regelmatig een externe flitser die ik op mijn camera zet.

Ringlamp

De ringlamp is de laatste tijd ontzettend populair geworden, want op Tik Tok heeft iedereen er eentje. Zelf ben ik niet de allergrootste fan van ringlampen. Ik vind dat het licht dat ze geven wat hard en onnatuurlijk is. Toch is het vaak een fijne aanvulling op ander licht, en een ringlamp is ook wel vaak erg flatterend.

Ringlamp met statief

Softbox

Ik heb een tijd geleden twee softboxlampen gekocht, en ik ben er héél blij mee. Als het te donker is, pak ik de lampen uit, en ze geven altijd een mooi en natuurlijk effect. Het enige nadeel is dat ze veel plaats innemen, en je ze achteraf dus elke keer weer moet afbreken en in de zak steken. Maar het is het nu en dan zeker waard!

Set met twee softboxen met statief en zak

Bron foto

Flitser

Ik heb een tijd geleden geïnvesteerd in een peperdure flash voor mijn camera, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het is een steengoede flitser, die heel vaak van pas komt. Hij is duur, maar écht een goede investering.

Profoto A1 flitser

Stap 1: plannen

Voordat ik aan een fotoshoot begin, plan ik alles uit. Ik heb altijd een lijst van foto’s die ik moet maken. Rond het onderwerp kies ik dan de outfit uit, de achtergrond, hoe ik de belichting wil, … Ik zet de omgeving klaar en plaats mijn lampen, statief, … Als je begint met een idee in je hoofd, ben je al op de goede weg. Zelden wordt het eindresultaat exact hoe ik het aanvankelijk heb gepland, maar het creëren van de foto wordt wel een stuk gemakkelijker als je al een idee hebt. Eens je bezig bent, kan je creatief zijn en experimenteren met andere poses en hoeken. Maar een startidee is zeker nuttig.


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.