Tips: zo verzorg je je kleding

De eerste keer dat je een nieuw kledingstuk draagt is altijd zo zalig. De kleur ziet er fantastisch uit, de stof voelt perfect zacht aan, en de vorm zit helemaal juist. Met veel plezier draag je je favoriete trui, jurk of broek, maar na een paar keer dragen merk je dat hij niet meer zo “nieuw” voelt als in het begin. Herken je dat? Vandaag geef ik de beste tips om je kleding te verzorgen, zodat alles er zo goed als nieuw blijft uitzien.

Mijn inspiratie voor dit artikel komt van Steamery Stockholm. Dat is een merk dat alles in huis heeft om je kleding mee te verzorgen. Hun paradepaardje is een stomer die er niet alleen prachtig uitziet (het is echt een mooi ding) maar die ook heel handig in gebruik is. Daarnaast hebben ze ook allerlei producten en goodies waarmee je je kleren voor altijd als nieuw houdt.

Tips: zo verzorg je je kleding

Leer je kledingstuk kennen

De allereerste stap is om je kleding te leren kennen. Voel aan het kledingstuk: uit wat voor stof is het gemaakt? Is de stof fijn, zoals een viscose, of juist heel stevig als jeans? Welke kleur heeft het kledingstuk? In elk kledingstuk vind je ook een label waarin staat van welke stof het is gemaakt, en ook hoe je het moet behandelen.

Hieronder vind je een overzicht van de symbolen die je op zo’n labeltje kan zien, en wat ze betekenen. Je kan deze afbeelding ook op posterformaat bestellen, hoe leuk is dat? Ophangen bij de wasmachine, en je bent nooit meer in de war!

Bij twijfel: was het kledingstuk koud!

Verwijder “pillen”

Je kent het vast wel: een gebreide trui die na een tijdje vol van die bolletjes pluis hangen. Trek ze in geen geval zomaar los, want dan beschadig je de stof. Gebruik in plaats daarvan een speciale kledingontpluizer. Dat is een apparaatje dat je lichtjes over de stof moet bewegen, en die de “pillen” van de stof op een voorzichtige manier verwijderen.

Kledingontpluizers vind je bij veel verschillende merken, zoals deze van Philips, of als je er graag eentje wil die er ook nog eens mooi uitziet én oplaadbaar is, deze van Steamery.

Philips ontpluizer
Steamery Stockholm ontpluizer

Ophangen of neerleggen?

Of je een kleding ophangt of in de kast neerlegt heeft ook een invloed op hoe lang het stuk er goed blijft uitzien. Over het algemeen kan je fijne kledingstukken die snel kreuken beter ophangen, en kleding van stevigere stoffen leg je beter neer. Let op met wol: wollen kleding kan je altijd beter in de kast leggen dan ophangen. Door op te hangen kan de stof gaan doorhangen en uitrekken, en dat wil je liever niet.

Na het wassen, kan je kleding die gemakkelijk kreukt best zo snel mogelijk ophangen om extra kreuken te voorkomen. Zo moet je er minder hard overheen gaan met het strijkijzer, en zet je minder druk op de vezels van de stof.

Haar. Overal haar.

Ik draag graag witte kleding, maar er is één probleem: ik heb een zwarte kat. In mijn appartement ligt er altijd overal zwart kattenhaar. Heb jij ook een harig diertje in huis? Dan herken je dit probleem zeker. Gelukkig zijn er oplossingen!

Heel bekend zijn de plakrollers die je over het kledingstuk rolt. Die zijn heel handig, maar het nadeel is dat de plakband eromheen na een tijd op raakt. Je kan dan meestal wel navullingen bestellen, maar onlangs heb ik online iets gekocht dat echt superhandig is!

Je ziet het hieronder rechts. Het ziet er wat raar uit, maar het is dus een soort roller die je over het kledingstuk haalt en die al het haar en de pluis meeneemt. Ik heb hem gewoon via AliExpress gekocht, en ik heb hem al uitgebreid getest: hij werkt!

Vileda plakroller

AliExpress

Net voor je het aantrekt: stomen

Kleding ziet er zoveel beter uit als het mooi strak gestreken is. Maar zelfs als ik mijn kleding perfect gestreken heb, zit er hier en daar een kreukje in als ze lang in de kast zijn blijven hangen. Een stomer is het ideale apparaatje om die kreuken snel te verwijderen, net voordat je het kledingstuk aantrekt. Het kan zo’n groot verschil maken!

Steamery Stockholm
Philips

Welke tips heb jij nog om kleding te verzorgen?


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.