3 beautyvragen beantwoord

Ik krijg heel vaak vragen over huidverzorging, make-up en eigenlijk alles wat met beauty te maken heeft. Er zijn er een paar die regelmatig terugkomen, en een paar die ik gewoon ook wel interessant vind. Het thema vandaag is acne en puistjes, en ik beantwoord drie vragen die ik erover kreeg!

Helpt tea tree olie tegen puistjes?

Een tijd geleden werd tea tree olie of theeboomolie heel populair. Ik herinner me nog een lijn van The Body Shop met tea tree, maar ook bijvoorbeeld een concealer van W7 met tea tree in de formule. De olie belooft puistjes snel aan te pakken, maar werkt het ook?

Het antwoord ligt in de concentratie van de tea tree. Onderzoek toont aan dat in een concentratie van 5% een positief effect kan hebben op puistjes. Maar daar zit ook juist de moeilijkheid: bij heel veel beautyproducten is de concentratie véél lager. Het meeste dat je in een verzorgingsproduct kan verwachten is zo’n 0,5%, en dat is natuurlijk te weinig om effect te hebben.

Natuurlijk zijn er ook merken waar je pure tea tree olie kan kopen. Dan is de concentratie 100%, en dat is dan weer veel te hoog. Op zich kan je de olie dan wel verdunnen, maar waarom zou je al die moeite doen als er producten zijn die veiliger en efficiënter zijn?

Het antwoord is dus genuanceerd, maar technische gezien: ja, tea tree olie werkt tegen puistjes.

Wat kan ik doen tegen gerstekorrels?

Misschien ken je ze wel, die kleine witte bolletjes op je huid. Een gerstekorrel komt vaak voor rond de ogen en op de wangen, en kan wel weken of maanden blijven zitten. Gerstekorrels zijn spontaan opgehoopte dode huidcellen, die een klein bolletje veroorzaken. Je krijgt ze weg door je huid goed te reinigen met een fijne reiniger (klik hier om de mildste, fijnste reinigers te zien) en ook door je huid te exfoliëren met een BHA-exfoliant. Voor meer informatie over exfolianten, lees mijn artikel over exfolianten.

Als je veel last hebt van gerstekorrels, of voor de hardnekkige exemplaren die na een lange tijd nog niet weg zijn, kan je ook een schoonheidsspecialist raadplegen. Die kan met een naaldje in de gerstekorrel prikken en ze zo doen verdwijnen. Tip: doe dit vooral nooit zelf!

Een laatste tip: gerstekorrels zijn geen puistjes. Behandel ze dus ook niet zoals je een puistje zou behandelen. Probeer ze niet uit te knijpen, en ga ook niet op zoek naar producten die specifiek tegen puistjes zijn.

Kan je mee-eters wegscrubben?

Bij mee-eters gaan veel mensen meteen intens scrubben. Maar werkt dat ook?

Het begint met te weten hoe mee-eters ontstaan. Ze hebben niets te maken met vuil of hoe vaak je je gezicht wast. Ze ontstaan als een porie verstopt en de talg niet kan afscheiden. Als de verstopping aan het huidoppervlak komt, gaat het mengsel van talg en dode huidcellen oxideren en wordt het donker van kleur. Dat bovenste deel kan je in principe wegscrubben, waardoor de verkleuring weg is, maar daarmee neem je het onderliggende probleem niet weg. Zodra de verstopping weer aan het oppervlak komt, zal de porie terugomen. Het zal dus niet lang duren voordat je mee-eters terugzijn.

Gebruik dus liever een product dat salicylzuur bevat, en dat het probleem in de diepte aanpakt.

Heb jij nog beautyvragen? Deel ze gerust!


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.