Mijn mening over de nieuwe maatregelen (maart 2021) + hoe ermee om te gaan

Gisteren werd een derde lockdown afgekondigd. Oké, we mogen het geen lockdown noemen, want de winkels mogen “open” blijven, maar laten we eerlijk zijn: dit voelt heel erg aan als een lockdown. Ik voelde mij slecht: teleurgesteld, futloos, er lijkt geen perspectief te zijn. Dit is mijn mening over de nieuwe lockdown, en hoe ermee om te gaan.

lockdown

Even de nieuwe Belgische maatregelen die ingaan vanaf zaterdag 27 maart op een rijtje:

  • De lessen in het lager, secundair en hoger onderwijs worden opgeschort vanaf maandag
  • Niet-essentiële winkels moeten overschakelen op “winkelen op afspraak”
  • Niet-medische contactberoepen mogen vanaf zaterdag geen klanten meer ontvangen
  • Je mag vanaf zaterdag met een groep van maximum 4 mensen buiten afspreken

Ik moet toegeven dat, als je ze zo ziet staan, de nieuwe maatregelen het idee geven van een “zachte lockdown”. De paasvakantie wordt met een week vervroegd, winkels mogen soort van open blijven, en niet-essentiële verplaatsingen mogen nog steeds.
Maar eens je verder kijkt, vind ik dat deze situatie veel meer doet denken aan de eerste lockdown. Oké, ik ben waarschijnlijk erg beïnvloed omdat ik zelf een winkel heb, en ookal valt Stoffe & Koffe onder “essentiële” winkels, en mogen wij open blijven en zelfs zonder afspraak werken, bekijk ik dit voor een groot deel vanuit het standpunt van de handelaars.

Het was duidelijk: de cijfers zagen er echt niet goed uit, dus er moest iets gebeuren. Er werd gehint naar een derde lockdown, en ik denk dat iedereen ook beseft dat nieuwe maatregelen nodig waren. Maar zijn dit de juiste maatregelen?

De scholen sluiten was sowieso een controversieel onderwerp. Toch is het ervan gekomen. Ik vind het moeilijk om mijn mening te geven over de sluiting van de scholen, want ik heb geen kinderen die op school zitten, en het is al heel lang geleden sinds ik zelf op school zat. De enige bedenking die ik mij maak is: is het een goed idee om de kleuterscholen open te houden? Ik denk dat het net daar heel moeilijk is om het veilig te houden. Ik hoop dat we de komende dagen te horen krijgen wat het idee erachter is, want ik maak me er best zorgen over.

Winkelen op afspraak. Dat vind ik zo dubbel. Enerzijds is het fijn dat de niet-essentiële winkels niet zonder meer moeten sluiten, want heel veel van mijn collega-winkeliers hebben nog geen webshop, of alleszins geen webshop die al helemaal op punt staat. Persoonlijk vind ik het idee van winkelen op afspraak niet zo fijn klinken. Winkelen doe ik het liefst spontaan, en het lijkt me ook zo ongemakkelijk om tijd van een winkelier in te nemen door een afspraak te maken, om dan niets te kopen. Ik denk dat winkelen op afspraak een te grote drempel is voor heel veel mensen, dus ik zie de inkomsten drastisch dalen. En ze waren al niet goed.

De kappers en schoonheidsspecialisten moeten zelfs gewoon hun deuren weer sluiten. Ik heb zo ontzettend veel medelijden met hen, want ze hadden het al zo moeilijk. Eindelijk konden ze weer open gaan, en leek alles goed te komen, en nu is het weer gedaan. Ik kan helemaal begrijpen dat ze zich in de steek gelaten voelen, zeker omdat ze net zoveel hebben gedaan om het veilig te houden.

Vanaf zaterdag mag je ook weer maar met 4 mensen tegelijkertijd buiten afspreken, waar dat net verhoogd was naar 10. Deze kan ik ergens wel begrijpen, en dit is dan ook de maatregel die mij het minst doet. Ik zie mijn vriendinnen al een hele tijd superweinig, en ben blij dat ik op z’n minst nog drie van hen kan zien de komende tijd.

Hoe ga je om met deze nieuwe lockdown?

Het deed mij veel, het nieuws dat het weer moeilijker zou worden de komende weken. Ik mis het om mijn vrienden te zien, en mijn familie, ik wil nog eens op café en rustig door de winkelstraat wandelen.

Neem contact op

Sociaal contact is ongelooflijk belangrijk. Neem het initiatief en bel iemand op die je al even niet hebt gehoord, schrijf je in voor (online) groepsactiviteiten of organiseer ze zelf. Het gevoel dat je bij een groep hoort, geeft je meer motivatie. Je bent niet alleen.

Focus op je gezondheid

Geef voldoende aandacht aan je lichaam en geest. Zorg voor genoeg slaap, en beweeg regelmatig. Gebruik de tijd die je hebt positief: probeer een nieuw, gezond recept uit. Ook je geest mag je daarbij niet vergeten. Neem de tijd voor meditatie, hou een dagboek bij, luister naar muziek, lees een boek, …

Doe de dingen die wél nog mogen

Ik ga proberen om niet meer te kijken naar de dingen die niet mogen, maar juist naar de dingen die wél nog kunnen. Nikola heeft mij voor mijn verjaardag uitgenodigd om komend weekend een wandeling te gaan maken met alpaca’s. Hoe leuk is dat? Er zijn dus écht nog dingen die nog kunnen. Maak gebruik van het winkelen op afspraak. Zo steun je niet enkel de lokale economie, maar geef je jezelf ook het gevoel dat je wél nog vrij bent.

Hoe ga jij om met de nieuwe maatregelen?


P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.