Zo vermijd je een paniekaanval

Paniekaanvallen. Om een of andere reden is het iets waar ik nog steeds geen controle over heb. Over het algemeen ben ik wel een rustig persoon, al merk ik wel dat stress bij mij erg snel lichamelijk te voelen wordt. En als het allemaal te veel wordt, dan volgt een paniekaanval. Herken jij dit ook? Vandaag tel ik terug van 5 tot 1, om paniekaanvallen te vermijden. 

Adem diep in door je neus, en uit door je mond

Ademen is de eerste stap. Bij een paniekaanval, kan het wel eens aanvoelen alsof je te weinig lucht binnenkrijgt, en dan lijkt het zelfs alsof je kan stikken. Probeer om alvast één keer heel diep in en uit te ademen.

Kijk dan rustig om je heen, en vind deze dingen:

5 dingen die je kan zien

Noem ze luidop op (of in je hoofd). Wat zie je rond je? Een stoel? Een boom? De eerste vijf dingen die je opvallen, die benoem je.

4 dingen die je kan aanraken

Welke dingen kan je aanraken. De stoel waarop je zit, je smartphone in je hand, je kat die naast je ligt. Raak ze een voor een aan, en benoem ze.

3 dingen die je kan horen

Focus je op het geluid rondom je. Wat valt je op? Welke geluiden kan je benoemen? Is het geruis van de zee, of van de snelweg? Zijn het vogels die fluiten, of is het gepraat van mensen om je heen? Vind 3 dingen die je kan horen, en benoem ze.

2 dingen die je kan ruiken (of die je graag ruikt)

Adem in door je neus en ruik. Wat ruik je? De geuren die je ruikt moeten zeker niet specifiek zijn, al kan dat wel. Ruik je bloemen uit het boeket dat op tafel staat? Look of ui van iemand die aan het koken is? Of is het een geur die je doet denken aan gemaaid gras? Kan je echt niets vinden dat je ruikt? Benoem dan twee geuren waar je van houdt. Hou je van de geur van benzine? Of dat ene parfum dat je partner of crush draagt. Benoem ze.

1 emotie die je nu voelt

Als laatste focus je op jezelf. Hoe voel je je nu? Kan je een emotie vinden die je op dit moment voelt? Het mag opnieuw heel specifiek zijn, maar het mag ook iets vaag zijn. Boosheid, bijvoorbeeld, maar ook melancholie, verveeld, bang, …


Het proces hierboven geschreven heet aarding, en het zorgt ervoor dat je weer met je voeten op de grond komt als je in paniek raakt. Vaak worden paniekaanvallen veroorzaakt door je eigen hersenen die op hol slaan. Door je zintuigen te gebruiken, besef je weer dat je bent waar je nu bent, en dat werkt neutraliserend.

De volgende keer dat je een paniekaanval voelt opkomen, adem je diep in en uit, en tel je van 5 tot 1.

Heb jij soms een paniekaanval?

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.