Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

Binnenkort gaan de terrassen weer open, jeej! Ik kijk er ontzettend naar uit. Tot 8 mei zitten we nog even thuis, dus leek het me wel een leuk idee om mijn favoriete gezelschapsspelletjes op een rijtje te zetten. Ben jij nog op zoek naar een leuk spel om met je bubbel te spelen? Lees dan zeker verder!

Vroeger vond ik het heel seutig, maar tegenwoordig kan ik er geen genoeg van krijgen. Mijn zus en haar vriend hebben een grote bibliotheek, gevuld met allerlei verschillende gezelschapsspellen. Nu en dan mogen we een spel lenen, en ik ben nog steeds onder de indruk van hoeveel leuke gezelschapsspellen er bestaan.

Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

Dixit

Dixit is een superleuk spel waarbij ik vooral blij word van de prachtige illustraties.

Zo speel je Dixit:

Wanneer je aan de beurt bent zeg je iets over één van de kaarten in je hand. Je kunt iets vertellen, zingen of rijmen, wat je maar wil. Vervolgens kiezen de andere spelers een kaart uit hun hand die het beste aansluit bij wat de verteller heeft gezegd. De gekozen kaarten worden samen geschud met de oorspronkelijke kaart. Vervolgens worden ze opengedraaid en moeten de spelers raden welke de oorspronkelijke kaart is. Dit unieke spel is geschikt voor de hele familie, ook voor mensen die niet van spelletjes houden.

Dit spel heb ik al talloze keren gespeeld. Het is ongetwijfeld een van mijn favoriete bordspellen, omdat je echt goed moet nadenken bij het beschrijven van je kaart. Het enige nadeel is dat je met 3 tot 6 spelers moet zijn, dus Nikola en ik kunnen het niet met z’n tweetjes spelen.

Ik wil ook nog even vermelden dat er verschillende uitbreidingspakketten bestaan voor Dixit, met nieuwe kaarten met prachtige illustraties.

Exploding Kittens

Een tijd geleden leerde ik kaartspel Exploding Kittens kennen. Het is een supersimpel spel dat je in 2 minuten kan leren (het is echt waar) en dat echt heel leuk is om te spelen. Onlangs speelde ik het met mijn vriend Nikola en zijn broer, twee jongens die heel competitief zijn ingesteld, en ze gingen er helemaal in op!

Zo speel je Exploding Kittens:

Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden. 

Dit spel kan je wel met z’n tweetjes spelen!

Pandemic

Een heel gepast spel is Pandemic. Ik heb het ondertussen al twee keer gespeeld met mijn vriend, en mijn zus en haar vriend, en het is een heel uitdagend spel. Je speelt dit spel in team, dus niet tegen elkaar, maar met elkaar. Je werkt samen om het virus te verslaan.

Zo speel je Pandemic:

Het spelbord van Pandemic geeft een kaart van de wereld weer. De ziektes zijn voorgesteld door gekleurde blokjes. In elke stad kunnen maximaal drie blokjes van één kleur aanwezig zijn. Komt er een vierde, dan breekt de ziekte uit naar alle aangrenzende steden. Aan het begin van het spel zijn er 3 steden met 3 blokjes geïnfecteerd, 3 steden met 2 blokjes en 3 steden met 1 blokje. De besmettingskaarten bepalen welke steden dat zijn.

Dit spel kan je spelen met 2 tot 4 spelers.

Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

Azul

Dit spel wint waarschijnlijk de schoonheidswedstrijd, want de vormgeving is om door een ringetje te halen. Ik vind het altijd leuk als een spel er mooi uitziet, dat geeft een gezelschapsspel een extra dimensie.

Zo speel je Azul:

In het bordspel Azul nemen de spelers beurtelings gekleurde tegels af van een fabriek. De bedoeling is om de tegels slim op hun persoonlijk bordje te plaatsen, zodat ze er punten mee scoren. Aangrenzende tegels leveren iedere ronde punten op. Verder krijgt elke speler aan het eind van het spel ook punten voor afgemaakte horizontale en verticale lijnen. Er kunnen extra punten verdiend worden wanneer de spelers erin slagen om setjes te maken. Overschotten van tegels zullen hen echter wel minpunten opleveren!

Dit spel kan je spelen met 2 tot 4 spelers.

Ticket to Ride

Ook een populair gezelschapsspel is Ticket to Ride. Ik koos voor de Europa versie, omdat het leuk is om je eigen continent te zien op een spel, haha.

Zo speel je Ticket to Ride:

Spelers proberen treinroutes op hun bestemmingskaarten te volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen via de juiste kaartencombinaties. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met jouw treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar!

Dit spel kan je spelen met 2 tot 5 spelers.

Wat is jouw favoriete spel?


Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.