Instagram vs. Reality

Ik heb een haat-liefde relatie met Instagram. Het platform brengt ontzettend veel positiviteit, maar anderzijds kan het je ook onzeker maken. Je scrollt voorbij meisjes met mooier haar, langere benen, een egalere huid en een grotere kleerkast dan jij. Je vraagt je af of jij wel goed genoeg bent. Maar let me tell you something: veel van wat je ziet op Instagram is fake! 

Het eerste dat je moet weten, is dat de foto’s die je ziet op Instagram niet altijd weerspiegelen hoe een persoon echt is. Als ik een foto op Instagram zet, is dat meestal één foto uit een reeks van 30 tot 100 foto’s. Ik selecteer alleen de foto’s waar ik het beste op sta, dus waarom zou jij je slechtste foto gaan vergelijken met iemand anders’ beste foto?

Bovendien is het gemakkelijker om positieve, mooie ervaringen te posten. Veel influencers zijn tegenwoordig best eerlijk en open over de kleine kantjes van het leven, maar over het algemeen heerst op Instagram de regel dat je enkel post als je blij bent, en als alles goed gaat. Het is niet omdat iemand altijd foto’s met een brede glimlach post, dat die persoon ook altijd vrolijk is.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden, zijn angles. Daarmee wordt de hoek van waaruit de foto wordt genomen bedoeld, maar ook je houding, de belichting en meer. Ik kan er op eenzelfde moment super goed uitzien in mooi licht, maar vreselijk slecht in onflatterend licht. Misschien herken je het wel: je neemt je smartphone en je selfie-camera springt onverwacht aan, en je wordt geconfronteerd met een erg onflatterend beeld van jezelf. Omdat de camera van onder naar boven gericht is, gaat je hoofd er wat breder uitzien onderaan, krijg je de illusie van een grote onderkin, … Maar als je bij het raam gaat staan, en je heft je camera een beetje hoger, dan wordt je kaaklijn mooi geaccentueerd, je huid gaat er mooi egaal uitzien, en je lijkt wel een ander persoon.

Tot slot wordt er tegenwoordig erg vaak gegrepen naar Photoshop en andere apps waarmee je iemands uiterlijk op een foto (of in een video) kan manipuleren. Foto’s die je dagelijks ziet zijn véél vaker bewerkt dan je denkt. Dat wil ik graag bewijzen, dus ik toon vandaag een paar voorbeelden.

1.

Ik begin met dit shot uit een videoclip van Nicki Minaj waarin je heel duidelijk kan zien dat ook video niet altijd laat zien hoe de werkelijkheid is. Je ziet hoe de achtergrond vervormt zodra Nicki dichterbij komt, en dat wijst erop dat haar taille smaller is gemaakt.

2.

Ik hou van Jennifer Lopez, en ik vind haar prachtig. Ze heeft echt een ongelooflijk mooie huid, maar zelfs een perfecte huid heeft textuur. We zijn het tegenwoordig zo gewend dat elk stukje huid geblurred is, dat we zouden vergeten dat iedereen huidtextuur heeft. De lichtinval heeft trouwens een hele grote invloed op hoe veel je van de huidtextuur ziet. Op de foto hierboven rechts is het licht vrij hard, je ziet de zon op haar huid, en harde schaduwen. Daardoor ga je de textuur beter zien, terwijl het veel minder zichtbaar zou zijn met een zachte lichtbron recht voor het gezicht. Dat laatste is waarschijnlijk het geval op de linkse foto, maar er is ook wat bewerking aan te pas gekomen.

3. 

Als je een foto ziet van een van de Kardashians of de Jenners, dan mag je er meteen vanuit gaan dat hij bewerkt is. We weten dat ze niet vies zijn van een beetje plastische chirurgie, maar als je dacht dat dat ervoor zou hebben gezorgd dat ze tevreden zijn met hun looks, dan heb je het fout. Toen onlangs een foto van Khloe Kardashian lekte die niet bewerkt was, zag ze er inderdaad helemaal anders uit dan hoe we haar zien op Instagram. Het ergste was dat ze er op de gelekte foto prachtig uitzag, en dat veel vrouwen een moord zouden plegen om er zo te kunnen uitzien.

Hierboven zie je links een foto waarop we geen huidtextuur zien, en als we hem vergelijken met de rechtse foto, zien we ook een hele andere gezichtsvorm. Naar mijn mening is de rechtse foto ook licht geretoucheerd, maar het ziet er een pak geloofwaardiger uit.

4.

Ik hou van James Charles, al is hij best vaak verwikkeld in controversiële situaties. Hij geeft het gebruik van Facetune (dat is een app waarmee je gemakkelijk foto’s kan bewerken zoals hierboven) eerlijk toe, en dat is zeker al een eerste stap in de goede richting. Toch is het best confronterend om te zien hoe veel hij bewerkt aan zijn foto’s, terwijl het eigenlijk echt niet nodig is.

5.

Ik wou deze foto ook graag laten zien. Links zie je een standaard Instagramfoto: alles is perfect glad, haar lichaam ziet er perfect uit, en je begint te twijfelen of je zelf wel normaal bent omdat jouw huid niet zo perfect is. Rechts zie je dezelfde vrouw, op dezelfde plek, met als enige verschil haar houding. Het is dus perfect normaal als er bij jou in bepaald licht of in een bepaalde houding wat cellulitis te zien is, want dat hebben we allemaal (beloofd!).

6.

Dit is nog zo’n vergelijking, waarbij je op het eerste zicht zou denken dat dit een transformatie is van iemand die is afgevallen. Niks is minder waar: ze heeft enkel haar houding veranderd. Geen Photoshop nodig: oefen voor de spiegel de houding die je er het mooist doet uitzien, wedden dat je een stuk zelfzekerder zal worden?

7.

Khloe Kardashian is ook iemand die niet vies is van een stevige dosis fotobewerking. Op de foto hierboven zou je haar niet meer herkennen. Ik kan zeker begrijpen dat je je foto’s een beetje bewerkt om je ogen beter te doen uitkomen of om een puistje weg te werken, maar dit gaat echt te ver. Ze is zo mooi hoe ze is, waarom zou je er willen uitzien als iemand compleet anders?

Ook de quote boven de foto’s vind ik interessant. Denk jij dat het een goed idee is als influencers of celebrities het aanduiden als hun foto bewerkt is?

Ben jij je ervan bewust dat zo veel foto’s bewerkt zijn?

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

  • Rachel schreef:

    Bizar als je dit ziet he… er is tegenwoordig zoveel mogelijk. Maar daar worden veel mensen nog meer onzeker van, bah! Wat goed dat je dit zo naast elkaar hebt gezet.

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.