Keratosis pilaris: wat zijn die puntjes op mijn bovenarmen?

Superveel mensen herkennen het: bultjes of puntjes op de benen of de buitenkant van de armen, die doen denken aan kippenvel. Dat heet dus Keratosis Pilaris, en maar liefst 50-80% van de kinderen en 40% van de volwassenen heeft het. Maar wat veroorzaakt het nu en hoe kan ik ervan af komen?

Op de foto hierboven zie je het typische beeld van iemand met keratosis pilaris. De puntjes komen meestal voor op de buitenkant van de armen en benen, maar kan ook voorkomen op de buik en zelfs in het gezicht. Gelukkig geeft keratosis pilaris meestal geen klachten, dus als je zelf dit soort puntjes hebt hoef je zeker niet te panikeren. Soms kan er wel een haarfollikel ontsteken en dat kan wat gaan jeuken of zwellen.

De puntjes of bultjes die je ziet worden veroorzaakt doordat de poriën verstopt zijn door verhoorning van de huidcellen in de bovenste huidlaag.

In principe is een behandeling niet nodig, en de puntjes gaan meestal zelfs weg met het ouder worden. Toch kan het zijn dat het je stoort omdat het er niet altijd even mooi uitziet, en gelukkig zijn er dingen die je er tegen kan doen.

Keratosis Pilaris behandelen

Er zijn heel wat producten die je kan gebruiken om van die puntjes af te raken. Enerzijds is het belangrijk dat je je huid gaat exfoliëren. Dat betekent dat je de dode huidcellen van de bovenste huidlaag verwijdert, zodat de poriën vrij komen. Ten tweede moet je de huid ook verzorgen, want de puntjes ontstaan ook sneller als je huid droog is.

Stap 1: exfoliëren

Om te exfoliëren kan je kiezen voor een scrub, maar persoonlijk zou ik dat niet doen. De korreltjes in scrubs zijn vaak te hard voor je huid, en zeker als je huid verzwakt is door bijvoorbeeld keratosis pilaris kan dat problemen veroorzaken. Daarom zou ik altijd aanraden om voor een product met BHA of AHA te kiezen.

Als je al een exfoliant gebruikt voor je gezicht, kan je die perfect ook voor de plekjes op je lichaam gebruiken waar je last hebt van keratosis pilaris. En anders zijn dit drie mogelijkheden:

[FinalTilesGallery id=’170′]

1. Paula’s Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant

Dit is een superfijn product voor keratosis pilaris, maar ook bijvoorbeeld als je acne hebt op je lichaam. Je brengt hem gewoon aan op je huid als een normale bodylotion (spoel hem niet af). Deze exfoliant werkt met een BHA (salicylzuur), en dat zorgt dat hij de poriën gaat ontstoppen ook van diep in de porie. Als je niet tegen salicylzuur kan, sla deze dan over en kies voor een van de andere twee exfolianten, maar anders zou ik dit product aanraden als meest effectief tegen Keratosis Pilaris.

2. Paula’s Choice Skin Revealing Body Lotion 10% AHA

Deze lotion werkt helemaal hetzelfde als die hierboven, maar in plaats van BHA bevat hij AHA (glycolzuur). Ideaal als je gevoelig of allergisch bent voor salicylzuur.

3. Ameliorate Transforming Body Lotion

Het merk Ameliorate is specifiek gericht op mensen die keratosis pilaris hebben. Deze body lotion is hun paradepaardje. Het is een verzorgende lotion die exfoliërend werkt dankzij de AHA. Breng hem de eerste vier weken twee keer per dag aan en daarna één keer per dag voor een gladde huid zonder puntjes.

2. Verzorg

Daarna ga je je huid hydrateren. Kies voor een product dat mild is en zeker geen ontstekingen gaat veroorzaken. Ik raad aan om je lokale apotheek een bezoekje te brengen, want daar vind je de allerfijnste milde verzorgingsproducten.

[FinalTilesGallery id=’171′]

 1. UreaRepair PLUS 10% Urea Lotion

Een lotion met urea en ceramide, die je huid intens gaat voeden. Hij trekt snel in en geeft geen vet gevoel. Deze lotion is specifiek gemaakt voor de droge, ruwe huid.

2. La Roche-Posay Lipikar Balsem AP+M

Deze crème is heel geschikt voor de zeer droge huid, en is zo mild dat hij zelf gebruikt mag worden bij pasgeboren baby’s. Hij hydrateert meteen en zorgt er ook voor dat je huid minder snel uitdroogt in de toekomst. Hij mag ook gebruikt worden op huid met eczeem.

3. Cerave SA Anti ruwe huid crème

Deze hoort eigenlijk ook bij de exfolianten, maar hij is ook vochtinbrengend dus hij zit er ergens tussen. Hij bevat salicylzuur, maar daarnaast ook ureum, hyaluronzuur en niacinamide.

 

Heb jij last van keratosis pilaris?

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.