Thuis in beweging blijven: zo doe je dat

De sportscholen zijn al een tijd gesloten, en bij velen is de motivatie om te sporten al lang verdwenen. Wil je toch graag weer aan de slag om een beetje beweging te krijgen, of wil je van die coronakilo’s af tegen het einde van de lockdown? Volg dan deze tips om thuis toch weer in beweging te raken!

Fitness at home

Neem je je beweging heel serieus? Maak dan een fitness bij je thuis! Tegenwoordig vind je heel wat fitnessapparatuur waarmee je thuis kan sporten. Je kan kiezen of je voor een loopband gaat als je graag jogt, voor een hometrainer als je eerder een fietser bent, een crosstrainer waarmee je zowel je armen als je benen traint, of voor een roeitrainer voor een intense workout. Het voordeel is dat je nu alvast aan de slag kan, voordat de sportscholen weer open gaan, maar ook wanneer de fitness weer open gaat heb je niet meer het excuus dat je geen tijd hebt: zet je op je toestel en kijk ondertussen een film. Waarom niet?

Yoga

Wil je wat rustiger beginnen? Volg dan een online yogales. Yoga is goed om in beweging te blijven, maar het is ook erg ontspannend. Ik heb nog niet heel vaak yogalessen gevolgd, maar elke keer voelde ik me achteraf super ontspannen en fris. Er zijn verschillende soorten yoga, dus daar kan je ook nog mee experimenteren, en op YouTube vind je een groot aanbod van lessen die je gratis kan volgen. Het enige dat je nodig hebt is een yogamat en je kan aan de slag!

Gemakkelijke oefeningen om thuis te doen

Maak een lijstje van oefeningen die je gemakkelijk thuis kan doen, en maak er een gewoonte van om ze te doen net voordat je met je werk begint, of erna. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je geeft je lichaam de nodige beweging, en je geest kan weer ontspannen na een dag werken of is weer helemaal fris voordat je aan de slag gaat.

Geen inspiratie? Deze oefeningen zijn ideaal om thuis te doen:

1. Plank

 • Ga op je buik liggen en steun met je bovenlichaam op je onderarmen en tenen.
 • Span je bil- en buikspieren aan en breng je heupen een stuk omhoog.
 • Zorg dat je lichaam een rechte lijn vormt van je schouders tot je hielen.
 • Houd dit een halve of een hele minuut vol.

2. Crunches

 • Ga op je rug liggen en buig je knieën, met je hakken op de grond.
 • Plaats je vingers achter je oren en til je hoofd een beetje van de grond.
 • Span je buikspieren aan en kom omhoog. Kijk naar het plafond.
 • Ga weer terug naar de startpositie en herhaal de oefening een aantal keer.
 • Houd tijdens de oefening je onderrug op de grond.

3. Fietsen in de lucht

 • Ga op je rug liggen en plaats je vingers achter je oren.
 • Trek je knieën naar je toe.
 • Span je buik aan en kom met je schouders een beetje van de grond.
 • Strek afwisselend een been uit, terwijl je je bovenlichaam stil houdt.

4. Puppy

 • Plaats je knieën onder je heupen en je handen recht onder de schouders.
 • Houd de rug recht en kijk naar de grond.
 • Strek je linkerarm en je rechterbeen en houd even vast. Je been, arm en rug liggen in een rechte lijn.
 • Herhaal de oefening met je rechterarm en linkerbeen.

Op het internet vind je heel veel verschillende oefeningen. Zoek een manier die voor jou het fijnst aanvoelt.

Thuiswerken?

Als je van thuis werkt, bestaat de kans dat je de hele dag zit. Blijf toch in beweging door een app op je telefoon te zetten zoals Take A Break die je een melding geeft wanneer je nog eens moet rechtstaan. Wat ook een goed idee is, is om je bureau te vervangen voor een stabureau. Rechtstaan is veel beter voor je lichaam en bloeddoorstroming.

Lunchwandelen

Tegenwoordig is ook “lunchwandelen” een ding. Het is exact wat je denkt dat het is: tijdens je lunchpauze even naar buiten gaan en wandelen. Herinner je je nog vroeger op school, dat je tijdens de pauze altijd even buiten ging en daarna weer geconcentreerder verder kon werken? Ook nu kan even buiten zijn veel bijdragen aan je productiviteit, en als je elke dag een halfuur wandelt krijg je ook nog eens een flinke dosis beweging.

Hoe blijf jij in beweging?

Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Lees mijn disclaimer

P.S.: Volg je me al? 

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Bloglovin

Heb je deze al gelezen?

1 Comment

 • Kelly schreef:

  Fijne tips! Ik sport eigenlijk helemaal niet (oops), maar ik wandel wel vier keer per dag een kwartier tot twintig minuten met de hond én ik loop eigenlijk de hele dag tijdens mijn werk.

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.