5 Tips Om Beter Te Plannen

Ik hou ervan om altijd alles volledig onder controle te hebben, ik ben best wel een controlefreak. Daarom ben ik echt een planner: ik schrijf alles op, overloop in mijn hoofd steeds alles wat ik te doen heb, en panikeer ik wanneer ik mijn agenda niet bij heb. Na jaren plannen staat mijn planmethode op punt, en vandaag wil ik vijf tips met je delen zodat jij ook een meesterplanner wordt! Lees snel verder.

5 Tips Voor Beter Plannen

Ik heb een heel systeem, maar om het simpel te houden zijn dit mijn plan essentials.

  • Mijn laptop, waar allerlei lijstjes (mijn lange-termijn-lijstjes) op staan;
  • Mijn To-Do lijst (rechts), met voor elke dag een to-do lijstje en een to-do lijstje voor de hele week;
  • Mijn planner/agenda (linksonder), waar ik mijn afspraken in schrijf en mijn blogposts inplan;
  • Een pen; uiteraard!

5 Tips Voor Beter Plannen

1. Maak lijstjes!

Om niks te vergeten, en zodat ik alles gedaan krijg, maak ik altijd lijstjes. Vroeger begon ik telkens een nieuw lijstje op een nieuw papier, maar mijn to-do lijst is nu een A4 waar de hele week op staat. Ik heb een blad ontworpen waar elke dag de dingen staan die ik élke dag moet doen (i staat voor Instagram, w staat voor water drinken, … ) en een aantal lege vakjes die ik zelf kan invullen. Zo verlies ik nooit de controle over mijn taken!

5 Tips Voor Beter Plannen

2. Gebruik een planner voor overzicht

Mijn agenda en planner zijn eigenlijk hetzelfde: in mijn planner zet ik elke dag welke blogpost online komt, en welke afspraken ik heb of waar ik heen moet. Mijn planner ligt altijd dicht bij mij, zodat ik altijd exact weet wat ik moet doen en wanneer ik tijd heb!

5 Tips Voor Beter Plannen

3. Plan flexibel

Ik maakte vroeger soms een planning waarin exact stond wat ik moest doen op welk moment van de dag. In het begin hield ik dat vol, maar al snel liep alles uit of vergat ik dingen. Nu plan ik flexibel: ik plan welke taken ik moet doen op welke dag, en heb ik een lijstje met dingen die ik in die week gedaan wil hebben. Op die manier kies ik zelf wat ik het eerst wil doen, en waar ik zin in heb. Ik hou het op deze manier al meer dan een jaar vol.

5 Tips Voor Beter Plannen

4. Wees realistisch

Een beginnersfout: teveel hooi op je vork te nemen. Ik ken er alles van, en ik heb geleerd dat het echt enorm stresserend is als je dingen niet kunt afwerken omdat je er geen tijd meer voor hebt. Zet in je to-do lijst daarom ook altijd kleine taken, zoals antwoorden op een mail of iets op Instagram posten. Zo kan je snel taken afvinken en voel je je meteen gemotiveerd. Zet ook niet teveel op je to-do lijst. Het is beter dat je vroeger klaar bent met je werk, en dat je al aan je taken van de volgende dag kan beginnen, dan dat je nog taken van de dag ervoor moet afwerken

5 Tips Voor Beter Plannen

5. Maak het mooi en persoonlijk

Plannen kan echt saai en droog zijn, maar ik vind het leuk om mijn ‘planmateriaal’ wat te personaliseren. Zo heb ik mijn to-do lijst zelf gemaakt, en versierd met kleurtjes en leuke lettertypes, en gebruik ik het liefst een mooie pen. Ik probeer alles ook altijd netjes in te vullen, maar daar ben ik nog niet zo heel goed in: aan het einde van de week staat mijn to-do lijst vol met gekrabbel, tekeningetjes, pijltjes, …

Heb jij nog tips? Hoe hou jij alles overzichtelijk in je planning?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

10 Comments

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.