Blogtips: Starten Met Bloggen & Instagram

Bijna dagelijks krijg ik de vraag hoe ik ben gestart met bloggen, en hoe ik mijn kanalen heb kunnen uitbreiden. Ik blog nu al een aantal jaar, en ik kan met trots zeggen dat ik er mijn beroep van heb gemaakt. Mijn blog maakt mij oprecht gelukkig, en dat gevoel gun ik iedereen. Daarom besloot ik een reeks artikels te maken over hoe je succesvol kan bloggen. Vandaag begin ik bij het begin: hoe start je nu eigenlijk met een blog en instagram? Lees snel verder!

Voordat je begint

Deze opmerking hoor ik bijna dagelijks: oh, jij verdient geld met bloggen? Ik ga ook een blog beginnen! Mensen denken dat het gemakkelijk is, dat ik gewoon geld verdien en gratis spullen krijg zonder ik mijn handen ervoor uit de mouwen moet steken. Ik antwoord meestal met: ja, zeker doen! omdat ik hoop dat ze het dan effectief zelf gaan proberen, en ze dan merken dat het wél hard werken is. Voordat je begint aan een blog moet je jezelf eerst een paar dingen afvragen: wil ik dit doen om de juiste redenen? Wat wil ik bereiken met mijn blog of Instagram?

1. Plannen

Hou om te beginnen even een brainstorm-sessie met jezelf. Probeer voor jezelf bepalen op welke manier je wilt bloggen. Wil je effectief een website om op te bloggen? Of hou je het enkel bij Instagram, YouTube of een ander kanaal? Mijn advies is om goed na te denken over wat je zelf wilt. Als je een website maakt, kruipt er misschien wel meer tijd in het schrijven van je artikels, maar je hebt wel de mogelijkheid om meer content te maken.

Bepaal voor jezelf ook de doelen die je wilt bereiken. Waarom begin je met een blog? Wil je het enkel als een hobby houden, of wil je er ook op termijn je beroep van maken? Waar wil je staan na een maand, na drie maanden, en na een jaar? Schrijf op wat je hoopt, maar wees wel realistisch.

Bedenk ook hoe vaak je gaat posten. Begin met een realistisch doel: ik blogde in mijn eerste maanden ongeveer één keer per week, en dat was toen al een uitdaging. Regelmatig posten is een van de belangrijkste dingen waar je rekening moet houden, dus neem niet teveel hooi op je vork. Als je na een aantal maanden merkt dat één post per week goed haalbaar is, probeer er dan eens twee per week.

2. Een naam kiezen

Geloof het of niet, dit was voor mij echt een moeilijke stap. Ik wou iets dat gemakkelijk bekte, en waarmee ik nog alle kanten uit kon. Heel lang twijfelde ik tussen Silkeblogs en Make-up Your Mind. Ik ben blij dat ik voor Silkeblogs heb gekozen, want op deze manier kan ik ook bloggen over dingen die helemaal niets met make-up te maken hebben, én is meteen duidelijk dat mijn naam Silke is. Kies iets waar je je zelf goed bij voelt, en laat je niet leiden door anderen. Jij moet de naam van je blog nog duizend keer uitspreken, dus zorg ervoor dat je er volledig achter staat!

Bij een goede naam hoort uiteraard ook een goede huisstijl. Ontwerp een logo – of laat er eentje ontwerpen – dat past bij je concept. Mijn logo heb ik zelf ontworpen door met Chinese inkt de naam van mijn blog, Silkeblogs, te schrijven. Ik had een paar pogingen nodig, maar uiteindelijk was ik tevreden met het resultaat.  Denk ook even na over je kleuren. Ik wou roze als accentkleur, om mijn website iets girly te geven, maar verder hield ik het clean.

3. Een platform kiezen

De drie meest bekende platforms zijn volgens mij WordPress.comWordPress.org en Blogger. Als ik moet kiezen tussen WordPress en Blogger, kies ik zonder twijfelen voor WordPress. Het heeft gewoon veel meer mogelijkheden. Blogger is anderzijds wel een stuk gemakkelijker in gebruik, dus voor de noobs onder ons is het verleidelijk, maar je hebt gewoon echt veel minder mogelijkheden naar de toekomst. Ik ben zelf begonnen met een gratis WordPress.com website, en ik heb vervolgens een eigen domein gekocht en een thema toegevoegd. Het was een heel avontuur waarbij een vriend van mij, Vincent, mij heel veel heeft geholpen! Dankuwel, Vincent! Zoek even de voor- en nadelen van de verschillende platforms op, en maak zo de beslissing over hoe jij ga bloggen.

4. Artikels klaarzetten

Als je helemaal zeker bent van het concept van je blog, kan je beginnen met artikels schrijven. Ik wist al een hele tijd waarover ik wou schrijven, en had veel ideeën in mijn hoofd, maar toch is het een goed idee om voordat je site online gaat al wat artikels klaar te hebben staan. Probeer toch zeker een week of 4 à 5 vooruit te werken, binnen no time ben je die voorsprong toch kwijt. Ik vind het trouwens ook altijd fijn om een reserve-artikel klaar te hebben staan, voor als ik écht iets niet op tijd kan afwerken. Als je één keer per week gaat posten, zorg dan dat je vijf artikels klaar hebt voordat je online gaat.

En verder

Probeer iets te zoeken wat jouw blog onderscheidt van de anderen. Wat maakt jou uniek? Maak je posts persoonlijk, en zorg voor kwaliteit. Hetzelfde geldt ook voor je instagram-account. Zo vaak zie ik een feed waarvan ik denk: wéér zo eentje. De accounts die echt persoonlijkheid bieden, springen er voor mij meteen uit, en die vind ik interessant om te volgen.

Don’ts

Bloggen is niet altijd gemakkelijk, en zeker in het begin komt er heel wat bij kijken. Wees daarom realistisch, en verwacht geen tienduizenden bezoekers in je eerste maand. Toen ik begon, was ik al blij als ik honderd bezoekers had! Mijn tip is daarom: geef niet op. In het begin twijfelde ik ook of het het wel waard was, maar ik heb doorgezet, en daardoor sta ik nu waar ik nu sta. Nog een don’t is om vanaf het begin te mailen naar bedrijven om te vragen of ze je gratis spullen willen opsturen. Dat komt heel onprofessioneel over, zeker als je nog niets hebt om te laten zien. Als je hard genoeg blijft doorwerken, geraak je er wel, en dan sturen bedrijven naar jou of jij hun spullen wilt testen! Heb dus geduld, en hou vol.

Ik hoop dat jullie dit artikel interessant vonden. Ik wil zeker vaker mijn ervaringen en tips delen over het bloggen, dus laat zeker iets weten als je dit soort artikels leuk vindt. Heb je vragen voor mij over bloggen, Instagram of iets anders, laat het me zeker weten in de comments! 

Heb jij nog tips? Heb jij zelf een blog? Zou je een blog willen starten? 

P.S.: Volg je me al? Heb je deze al gelezen?

14 Comments

 • evelien schreef:

  Wat een super fijn artikel en tips, ik vind het zo belangrijk om vooruit te werken maar ook om uniek te zijn zowel op instagram als mijn blog. 🙂 Door middel van bijvoorbeeld persoonlijkheid erbij te combineren.

  Liefs,
  Evelien

 • Chelsey schreef:

  Leuk artikel! Ik ben juist van mening dat als je alleen een blog wilt beginnen voor het geld, dat je het dan juist niet moet doen. Bloggen moet je eenmaal leuk vinden om te doen.

 • Cloudwanderess schreef:

  Super leuk artikel! Bloggen is inderdaad hard werken! Dit is net het duwtje die ik nodig had om nu niet op te geven!

 • Chantal schreef:

  Heel fijn artikel, dank je wel!! Ik ben pas is oktober begonnen, het zit niet altijd mee maar het is zo leuk om te doen.

 • Marsha schreef:

  Super handige tips heb je gegeven! 🙂

 • Evi schreef:

  Ik vind zo leuk dat je tips geeft over het bloggen. Ik ben zelf pas een blog gestart. Ik had er vroeger ook wel eentje, maar ik had mezelf te hard beperkt op een thema. Dit kwam ook door de naam die ik ervoor gekozen had. Ik ben terug opnieuw gestart. Maar deze keer via WordPress. Wat je zei over WordPress en Blogger ga ik wel akkoord. Mijn vorige blog was op Blogger en ik merk nu wel dat ik WordPress wel handiger vind en meer mogelijkheden geeft. Ik zou heel graag meer van dit soort artikels willen zien.

 • Blogtips schreef:

  Mooi artikel met zorg geschreven. Bloggen is idd veel werk en het doen voor een geldstroom op te bouwen zou zeker niet je eerste insteek moeten zijn. Je zult een passie moeten hebben en doorhouding vermogen. Bloggen is niet altijd gemakkelijk en vaker kom je ook wel eens zonder inspiratie te zitten, vooral als je blogt over een onderwerp waar je wel graag over wilt bloggen maar toch niet helemaal in thuis bent.

 • Semra Semiha Ay schreef:

  ik ben zelf na een hele jaar na denken en over wegen begonnen met bloggen. alleen ben ik in het Turks gaan bloggen en weet ik dus niet hoe ik mijn blog kan vertalen in het Nederland en of engels. ik wil eigenlijk graag een boogsite met Turks en engels gaan volgen. ik ben al dagen bezig met het mooi maken en het aantrekkelijk maken van mijn blogs. ik ben trouwens aan het bloggen over beauty. ik ben ook begonnen met een opleiding als nagelstylisten en daar ga ik ook wenkbrauw extenstion, waxen, aromatherapie en lashlifting bij volgen. dus alles in 1.
  waar ik nu op dit moment niet uitkom is hoe voeg ik mijn Instagram toe aan mijn blog zo dat mensen ook via het Instagram linkje op mijn insta link komen. ik heb mijn blog wel bij mijn Instagram.
  ik heb het opgezocht op internet maar ik kan er niks over vinden..

  je mag me volgen op Instagram ;))))))
  Instagram: aybeautys_
  blog :https://aybeautys.blogspot.nl
  groetjes Semiha ay

 • Myrthe Platini schreef:

  Fijn artikel 🙂 Zelf ook lang getwijfeld, want heb dyslexie maar schrijf wel super graag. Top combinatie. Ik laat mijn teksten wel altijd na lezen, maar toch twijfelde ik of ik het wel kon. ik zag zoveel leuke blogs, zou ik dat wel kunnen en zouden mensen wel mijn blog gaan lezen. Uiteindelijk de stap gezet, ik zie wel wat er van komt. Ik doe het gewoon als hobby, maar later zou ik er misschien wel graag geld mee willen verdienen. Alles op zijn tijd natuurlijk. Maar even over de instagram feed. Hoe krijg je een mooie instagram feed? Nu het probleem bij mij is dat ik model ben en dat ik mijn werk post + mijn blogpost. Nu als model mag ik nooit de foto’s veranderen. Hoe moet je dan een mooie feed krijgen? Ik heb hier nog geen oplossing voor. Moest jij een oplossing hebben, ben ik super benieuwd naar je antwoord. Ik hoop ooit zo goed te worden als jij met jou blog.
  http://www.instagram.com/platinimodels
  Alvast bedankt voor het lezen en je feedback. 😀
  Veel liefs, Myrthe

 • nicole orriens schreef:

  Ik blog ook fulltime en vind het echt geweldig! Het is toch heerlijk dat je je werk kunt maken van iets wat je graag doet!

 • Yanthe schreef:

  Super tips! <3 Zelf ben ik nog maar net gestart met bloggen en het is inderdaad best wel moeilijk om lezers te krijgen… Ik vind het wel heel leuk om te doen en dat is denk ik ook belangrijk!

 • Manon schreef:

  ik kom er maar niet uit met de naam! iemand tips? ik heet Manon.

 • joyce schreef:

  ik ben aan het overwegen om een blog te starten maar durf de sprong niet echt wagen
  weet niet goed hoe te beginnen.
  welke site ik moet nemen ,zou ik al een betalende pakken site pakken of eerst gratis

  tis ni gemakkelijk ze 🙂

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.