Blog Gids: Fotografie Materiaal

Bij bloggen hoort natuurlijk ook mooie foto’s maken. Ik maak zowat elke dag foto’s, en hoewel ik mezelf zeker geen professionele fotograaf vind, merk ik wel dat ik doorheen de jaren heel wat heb geleerd over hoe je goede foto’s kan maken. Ik krijg zo vaak complimenten over mijn foto’s, én vragen over hoe ik ze maak, dat ik besloot om alles met jullie te delen. Vandaag toon ik je welk materiaal ik gebruik om mijn foto’s te maken. Van camera tot nabewerkingsprogramma’s; lees snel verder!

Camera

Om foto’s te maken heb je allereerst een camera nodig – logisch. Je kan kiezen voor een compactcamera, een systeemcamera of een spiegelreflex of DSLR. Ik gebruik zelf voor bijna al mijn foto’s een DSLR. Ik vind het namelijk belangrijk dat je de instellingen kan veranderen, en dat je andere lenzen op je toestel kan zetten.

Ik gebruik al jaren de Nikon D5200, en daar ben ik nog steeds heel tevreden van.

Met dit nieuwe exemplaar kon ik eindelijk aan de slag met video’s, want hij kan filmen in HD en het schermpje is draaibaar. Een hele vooruitgang tegenover mijn eerste spiegelreflex, en ik zou hem zo opnieuw kopen. Ik denk dat hij mij zo’n €500 à €600 euro heeft gekost, de body en de standaardlens. Mijn exacte model is al redelijk oud, en dus niet meer verkrijgbaar, maar hieronder link ik een gelijkaardig model in dezelfde prijsklasse.

Objectief

Zowel mijn Sony als mijn Nikon kwamen standaard met een 18-55mm lens. Op zich is dat geen slechte lens, maar als je veel aan product- en portretfotografie doet – net als ik – dan is een investering in een nieuwe lens zeker een goed idee. Ik maak 90% van mijn foto’s met de lens die je hierboven ziet. Het is een 50mm 1:1.8f lens, en hij heeft me ongeveer €160 gekost. Om het kort en simpel samen te vatten zijn dit de eigenschappen van deze lens:

 • De lens heeft een vast brandpunt, je kan er dus niet mee zoomen;
 • De lens heeft een groot diafragma, de scherptediepte is dus klein. 

Ondertussen heb ik ook een nieuwe 30mm lens toegevoegd aan mijn materiaal. Deze lens heeft alle voordelen van een 50mm lens, maar is iets wijder van beeld waardoor hij goed kan dienen voor productfotografie, portretfotografie en meer. Het is een lens die ik dagelijks gebruik en die heel multifunctioneel is.

Statief en remote

Een statief is voor mij onmisbaar, omdat ik vaak foto’s van mezelf maak. Ik heb die van mij gekregen van Jordi, en die vind ik heel fijn. Hij is van Hama, heeft twee waterpassen en is gemakkelijk mee te nemen. Mijn statief gebruik ik vaak in combinatie met een afstandsbediening. Ik heb een afstandbediening mét draad, maar ook een draadloze. Ik gebruik ze allebei afwisselend, afhankelijk van wat voor foto’s ik ga nemen. Deze statief is best goedkoop, ik denk dat hij zo’n €40 kostte. De prijzen van de remotes weet ik niet vanbuiten, maar ik denk dat ze tussen de €20 en de €35 lagen.

Lightroom

Als ik mijn foto’s heb gemaakt, bewerk ik ze na in Lightroom. Ik gebruik ook soms Photoshop, maar Lightroom gaat wat sneller. Qua nabewerking doe ik niet veel aan mijn foto’s, maar daar ga ik een andere keer dieper op in!

Ik heb een nieuwe smartphone!

 

Smartphone

Ik maak bijna al mijn foto’s met mijn spiegelreflex, maar nu en dan is het ook handig om een goede camera op je telefoon te hebben. Ik heb sinds een tijdje de Samsung Galaxy S20 Fan Edition (in lavendel) en die is ideaal. Lees mijn artikel hier.

Ringlamp

Ik maak 80% van mijn foto’s zonder lamp, en met natuurlijk licht. Zo krijg ik de kleuren natuurlijk op de foto en krijg ik niet die gele schijn. Maar voor selfies en als er niet voldoende licht is, neem ik er mijn ringlamp bij. Deze is van Walimex en kostte me ongeveer €160. Je kan de lamp aan het werk zien op deze en deze foto.

Samengevat

Wat ik zelf écht niet zou kunnen missen is mijn spiegelreflex. Zonder mijn DSLR zou ik niet kunnen bloggen, en dat zou ik vreselijk vinden. Ik vind dat ik op dit moment een goede basis aan materiaal heb, ik gebruik het meeste elke dag. Om nog even te overlopen, dit is het materiaal dat ik gebruik om te fotograferen:

 • Spiegelreflex (Nikon D5200)
 • 50mm objectief
 • 30mm objectief
 • Statief en remote
 • Smartphone camera
 • Ringlamp
 • Nabewerking: Lightroom
Welk materiaal gebruik jij om foto’s te maken?

P.S.: Volg je me al? 

Heb je deze al gelezen?

9 Comments

 • Nicole schreef:

  Ik gebruik zelf een systeem camera puur vanwege de maat, ik kon maar niet wennen aan z’n grote spiegelreflex en ik ben heel erg blij met mijn Olympus!

 • Susan schreef:

  Wat een fijn en duidelijk artikel Silke!

 • Beautysultana schreef:

  Super handige blogpost! Bedankt voor de info. 🙂 xoxo

 • Evi schreef:

  Ik gebruik op dit moment altijd mijn Iphone als ik foto’s of video’s maak. Ik heb sinds dit jaar wel besloten dat ik een spiegelreflexcamera wil. Ik ben hier dus voor aan het sparen want zo’n camera kost wel veel. Zeker omdat mijn budget niet zo heel groot is. En ik nu al meer dan een half jaar YouTube video’s maak en sinds kort aan het bloggen ben, wou ik wel investeren in een goede camera. Maar eerst nog een beetje sparen.

  Supergoed en duidelijk artikel trouwens. Ik heb hier al heel wat dingen uitgehaald die ik misschien later ook zou kunnen toepassen.

  • silkeblogs schreef:

   Ja, een spiegelreflex is de investering zeker waard! Ik heb me geabonneerd op je kanaal =D ziet er leuk uit!

 • Eva schreef:

  Leuk om te lezen, ik gebruik beetje vergelijkbaar materiaal maar dan net van andere merken of andere uitvoering 🙂

 • Marsha schreef:

  Heel interessant om nou eens te lezen wat jij allemaal gebruikt! Ik vind je foto’s altijd er mooi! 🙂

 • Ik vind het altijd zo leuk om te lezen hoe andere bloggers bezig zijn met fotografie. Helaas heb ik de laatste tijd wat weinig tijd voor fotografie, maar ik vind het wel enorm leuk. Ik gebruik zelf de Canon 700d en mijn telefoon: een samsung galaxy S7 edge. Leuk om te lezen trouwens dat jij je foto’s bewerkt met lightroom. Ik heb het programma al een tijdje op mijn computer staan maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het zo ingewikkeld vind dat ik er gewoon niet aan durf te beginnen. Haha.

Laat iets van je horen!

Uw email adres wordt niet gepubliseerd. Velden met een * zijn verplicht.